Toshiba Portégé X20W-D - extralehký magnesiový business pomocník se stylusem

24. 4. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba se dnes soustředí na business přístroje a řada Portégé nabízí co možná nejmobilnější profesionální řešení. Malé, tenké, přenosné, z kvalitních materiálů a v případě modelu X20W i se zajímavým výkonem a především velice moderní konektivitou, to jsou dnešní Toshiby.

Toshiba Portégé X20W-D - extralehký magnesiový business pomocník se stylusem

Zařízení 2v1 vlastně není dostatečná definice, neboť i v rámci této kategorie najdeme několik řešení. Kdysi bývala zvykem zařízení se středovým otočným pantem, dnes to jsou často tabletonotebooky s oddělitelnou klávesnicí a potom „překlápěcí“ notebooky, tedy ty, kde lze obrazovku přes panty otočit o 360 stupňů. A mezi tyto přístroje patří i Portégé X20D. Přístroj je zároveň velmi lehký a tenký, ovšem nabízí výkon plnohodnotného nízkonapěťového Core i7, žádné kompromisy v podobě Core M a podobných procesorů.

Základem všeho je dobře rozvržený design. Toshiba si zakládá na nepříliš nápadném, ale elegantním výzoru s tmavými barvami, zde podtrženo detailem v podobě kovových, světle zlatých pantů víka notebooku. Hmotnost vyvážila určitým kompromisem, v notebooku je použita malá tříčlánková Li-Ion baterie, která ovšem i tak udrží tablet v chodu až 15 hodin. O polohování se stará dvojice zařízení – v podsvícené klávesnici je běžný touchpad, ale máme tu ještě dotykovou obrazovku a stylus.

Šasi je určeno pro nejmobilnější nasazení a jde o nejvyšší třídu, dbát se tedy muselo na materiály. Volba magnéziové slitiny je asi tou nejlepší cestou – je lehká, pevná, krásná, ve všech směrech převyšuje hliník a její hlavní nevýhodou je jen cena. Zde se ovšem příliš šetřit nemuselo, šasi dokonce splňuje vojenský standard MIL-STD-810G. Rozměry přístroje jsou 299 x 219 x 15,4 mm a hmotnost 1,12 kg, příliš vás tedy nezatíží a snadno se vejde i do větší dámské kabelky.


V notebooku najdeme dotykový 12,5'' IPS displej překrytý pevným Gorilla sklem s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Na první pohled lepší standard, ovšem zásadní výhodou celého notebooku, z určitého pohledu možná tou vůbec největší, je jeho povrchová úprava – matná antireflexní. Zejména pokud jste na cestách nuceni číst dlouhé stránky textu a nemůžete používat papírové podklady nebo čtečku, není lepšího řešení. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED).

V Toshibě Portégé X20W jsou použity nízkonapěťové dvoujádrové procesory Intel Core i7-7600U (2,8 (3,9 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), Core i7-7500U (2,7 (3,6 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) nebo Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), všechny s podporou technologií Turbo Boost i Hyper-Threading, založené jsou na architektuře Kaby Lake. Pro výkon v grafických operacích slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 620 se základní frekvencí 300 MHz a Boost Frekvencí 1050 MHz. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon je dosti nízký. Zahrajete si při sníženém rozlišení pouze tituly jako World of Warships nebo Dirt Rally, Overwatch, FIFA 17 a Titanfall 2. Paměťový řadič sice podporuje DDR4 paměti, ale v notebooku jsou z důvodů snížení spotřeby osazeny DDR3L-1600 moduly o velikosti 8 nebo 16 GB běžící v single-channel módu, rozšíření samozřejmě možné není, modul je připájen k základní desce.


Jako datové úložiště slouží 256 nebo 512GB SSD připojená přes M.2 slot. Žádné další možnosti, dokonce ani čtečku SD karet, notebook nenabízí.

Co se týče konektivity a portů, Toshiba se vydala cestou malého počtu nejmodernějších portů. Wi-Fi s podporou všech standardů, tedy a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2 adaptér jsou normou, gigabitový Ethernet je také přítomný, ale lze propojit pouze přes redukci přes USB port. Z portů je k dispozici jeden USB 3.1 Type-C Gen2 (včetně Thunderboltu), přes něj je možné vyvést i obrazová data, a jeden USB 3.0 konektor, posledním je pak kombinovaný audiovstup/výstup na 3,5mm jacku. Notebook dále disponuje TPM čipem, čtečkou otisků prstů, webkamerou a IR kamerou a mikrofonem.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit. Výrobce už v základu nabízí tříletou záruku typu on-site, tedy s opravou přímo u zákazníka.

Koncová cena pro Toshiba Portégé X20W v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7500U (2,7 (3,6 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), integrovaným grafickým čipem Intel HD 620, 8 GB RAM, 512GB SSD, Wi-Fi /ac, Bt 4.2, 1x USB-C, 1x USB 3.0 a s Win 10 Pro činí 38 008 Kč bez DPH (45 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse