14'' notebook pro práci i zábavu, s barvami i pro holky, Asus VivoBook S14 S430UA

13. 8. 2018 06:24    Rubrika: Představení    Autor: Viktor Péder

Pět barevných provedení a stránky jasně zaměřené na dívky a ženy ukazují, pro koho byl tento notebook primárně navržen. Výkonově jde o notebook pro zpracování dokumentů a fotek, prohlížení internetu a videa i občasné jednoduché hraní. Díky svým rozměrům a ceně je vhodný pro denní nošení, takže by mohl najít své uplatnění u studentů, všech pohlaví, barevné varianty notebooku jsou křiklavější i decentnější.

14'' notebook pro práci i zábavu, s barvami i pro holky, Asus VivoBook S14 S430UA

Notebook o rozměrech (udaných výrobcem) 323 x 225 x 18 mm a váze od 1.4 kg nabízí líbivý design s jednoduchou (bez numerického bloku) podsvícenou klávesnicí, jednolitým touchpadem s integrovaným tlačítkem (hloupá móda, kritizuji obecně, ovšem dnes běžný standard) a v něm integrovanou čtečkou otisku prstu. Konstrukce notebooku nabízí zajímavou vychytávku, kdy otevření víka přizvedne zadek základny notebooku, tím se ergonomicky zlepší náklon pracovní plochy a přívod vzduchu k chlazení, není to první model ani výrobce, ale podobná konstrukce se vidí málo kdy a líbí se mi, dává smysl.

Asus VivoBook S14 S430UA - ukázky barevného sladění, zaměřeno na ženy a dívky
Asus VivoBook S14 S430UA - ukázky barevného sladění, zaměřeno na ženy a dívky

14'' displej nabízí v současnosti standardní Full-HD (1920 x 1080 px) rozlišení, matný povrch (menší odlesky než lesklý) a LED podsvícení. Výrobce uvádí 178° pozorovací úhly, nicméně schází označení IPS, takže se pravděpodobně jedná o TN panely. Za kvalitativní standard už si dnes troufám označit spíše IPS, které zpravidla poskytují výrazně lepší obraz, než TN. O obraz se stará v procesoru integrované grafické jádro Intel UHD Graphics 620, výkonově bohatě stačí na dokumenty, internet, fotky i video a zvládne i občasné jednoduché hraní.

Asus VivoBook S14 S430UA - pět barevných provedení
Asus VivoBook S14 S430UA - pět barevných provedení

Specifikace notebooku uvádí tři procesory s nízkou spotřebou, z první vlny 8. generace procesorů Intel Core, s jádrem Kaby Lake. Nejsilnější variantou procesoru je Intel Core i7-8550U, prostřední Intel Core i5-8250U a nejslabší, ale nejnovější je Intel Core i3-8130U, který zatím ještě čeká na redakční měření výkonu procesorů. Všechny tři procesory zvládají papírově maximálně 32 GB RAM (více než dostačující kapacita), výrobce notebooku však uvádí maximálně 16 GB konfigurace, a podle doposud dostupných informací je navíc RAM umístěna přímo na desce, bez možnosti budoucího rozšíření.

Asus VivoBook S14 S430UA - jednoduchá klávesnice, jednolitý touchpad
Asus VivoBook S14 S430UA - jednoduchá klávesnice, jednolitý touchpad

Nabídka úložných datových prostor zahrnuje 500 GB nebo 1 TB HDD a SSD 128, 256 nebo 512 GB. Technicky možné jsou jak jednotlivě HDD či SSD, tak kombinace obojího. Pokud zakoupíte konfiguraci jen s jednou z možností, další by měl jít časem doplnit. Bezdrátová rozhraní zahrnují Wi-Fi Dual-band 802.11ac a Bluetooth v4.2. Nabídka rozhraní je základní, jednoduchá, ale většině zamýšlených uživatelů by měla stačit: 1x USB-C 3.1 Gen 1, 1x USB-A 3.1 Gen 1, 2x USB-A 2.0, 1x HDMI, 1x kombinovaný audio jack a MicroSD čtečka paměťových karet.

Asus VivoBook S14 S430UA - rozložení portů
Asus VivoBook S14 S430UA - rozložení portů

Pro ČR je ve výhledu zatím jediná konfigurace, jen ve dvou barevných provedeních, spíše střídmějších, zlatá a stříbrná. Osazena je nejslabším uvedeným procesorem, základní kapacitou 4 GB RAM a solidní kapacitou 256 GB SSD. Cena pro český trh byla stanovena na 14.990,- Kč včetně DPH. Notebook už se objevil v některých e-shopech, ale zatím bez udání dostupnosti, odhaduji druhou polovinu srpna, Asus pravděpodobně bude chtít stihnout začátek školního roku.

Představení . Monitor trhu

Diskuse