HP Pavilion Power 17 – tělo beránka, srdce dravce

3. 1. 2018 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Paviliony jsou primárně notebooky pro domácí multimediální použití. Na hry má HP připravenou řadu Omen. Ale ne každý, kdo chce herní výkon, chce také rudé podsvícení a výrazné tvary. Někdo chce něco docela nenápadného. A pro takové je tu Pavilion Power – plnonapěťové procesory Intel Kaby Lake a dedikované grafické karty NVIDIA střední třídy.

HP Pavilion Power 17 – tělo beránka, srdce dravce

Řada Pavilion je starý známý, notebooky s tímto označením vídáme už dvě dekády, a jsou určeny pro méně náročné použití, zejména v domácnostech. Ovšem právě v domácnostech se také nejvíce hrají hry, které přitom výkonu potřebují až nadbytek. HP má jednak čistě herní řadu Omen, která k hraní odkazuje i svým agresivnějším designem, tak řadu Pavilion Gaming, která osazovala standardní šasi Pavilionu trochu lepšími komponenty, zejména grafickými kartami. Teď přichází HP s novým přídomkem Power, který má podobný účel – doručit do domácností vyšší výkon v méně nápadném těle. Hlavním poznávacím znamením řady, ze kterých nejspíše vzniklo i pojmenování, je výrazné použití plnonapěťových procesorů s TDP 45 W a také dedikovaných karet NVIDIA GTX 1050Ti s TDP 64 W.

Design notebooku je založen na rovných hladkých plochách a kombinaci broušeného hliníku kolem klávesnice a plastu na zbytku šasi. Rozměry jsou 416 x 279 x 30 mm i se šestičlánkovou baterií. Ta má výkon 62 Wh a hmotnost notebooku s ní je 2,85 kg. Dobu výdrže až 8 hodin při běžné pracovní zátěži se zapnutou Wi-Fi potvrzují i nezávislé testy, to je na 17'' notebook velmi dobrý výkon.


Full HD displej nabízí na úhlopříčce 17,3 palců příjemné rozlišení 1920 x 1080 bodů, je podsvícen diodami (LED) a jeho povrch je matný, což je výhodnější pro zhoršené světelné podmínky a pro odolnost vůči odleskům. Obrazovka je vyrobena IPS technologií, to zase znamená velmi široké pozorovací úhly a výborné podání barev. Za displej je nutno výrobce pochválit.

V útrobách notebooku notebooků hrají prim čtyřjádrové procesory Intel generace Kaby Lake s plným TDP, tedy Intel Core i5-7300HQ (4x 2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, TDP 45 W) a Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, TDP 45 W). Pouze Core i7 disponuje technologií Hyper-Threading pro počítání dvou aplikačních vláken na jednom fyzickém jádře, pro systém se tedy tváří jako osmijádro. V čipech je přítomné i integrované grafické jádro Intel HD Graphics 630, které stačí na veškerý 2D obsah včetně 4K videa, ovšem ve 3D se rychle stává dýchavičným a zahrajete s na něm pouze méně náročné hry ve sníženém rozlišení, např. Overwatch, Rainbow Six Siege, FIFA 16 apod. Pokud to nestačí, nejedná se o žádný problém, sestavy jsou totiž také vybaveny dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1050Ti se 4 GB GDDR5 pamětí. Jde o kartu stavěnou na 14nm výrobním procesu s architekturou Pascal. Jedná se o kartu, která rozpohybuje ve Full HD i nejnovější hry, většinou i na plné detaily, ale nemá žádnou výkonovou rezervu do budoucna a narazíte i při pokusech hrát ve 4K rozlišení nebo při požadavku na rozšířenou realitu (je bez VR certifikace). Na druhou stranu, jde o jednu z nejlepších karet v poměru cena/výkon i grafický výkon / příkon energie (nebo TDP, chcete-li). Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR4-2133 MHz, kde je osazeno 8 GB RAM v jediném modulu.


Pro ukládání dat máte k dispozici u lepších sestav moderní kombinaci 128GB M.2 SSD a 1TB HDD s 5400 rpm, což kombinuje rychlý přístup na SSD pro spouštění OS a programů spolu s velkým a levným úložištěm pro filmy, hudbu a kde co dalšího. U nejlevnějších konfigurací to je pak pouze zmiňovaný HDD. Optickou mechaniku již výrobce neosazuje.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva porty USB 3.1 Type-A (velký), jeden port USB 2.0, HDMI 1.4 výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombo audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu) a čtečku paměťových karet. Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2. Multimédia zastupují webkamera a duální mikrofon.

HP Pavilion Power 17 je dodáván s Windows 10 Home v 64bitové verzi. Notebook obsahuje i základní programové vybavení včetně bezpečnostního programu, záruka je poskytována v délce 24 měsíců.

Koncová cena pro HP Pavilion Power 17 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7300HQ (4x 2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, TDP 45 W), 8 GB RAM, s NVIDIA GeForce GTX 1050Ti s 4 GB, 128 GB SSD M.2 a 1 TB HDD, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.1 a 1x USB 2.0 s Windows 10 Home činí 21 749 Kč bez DPH (25 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse