Dynabook Portége A30-E - 13,3'' pracovní notebook s IGZO displejem

20. 11. 2019 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dynabook Portége A30 je lehký a vysoce přenosný notebook se 13,3'' displejem, procesory Intel Core 8. generace s TDP 15 W a velmi dlouhou výdrží na baterie. Je totiž určen především do firemního sektoru jako vstupní "profi" model pro firmy a ty, kterým záleží především na mobilitě za rozumnou cenu.

Dynabook Portége A30-E - 13,3'' pracovní notebook s IGZO displejem

Dynabooky, bývalé notebooky od Toshiby, které změnily jméno po odkupu společností Sharp, se dlouhodobě mají soustředit na business sektor a modely řady Portége pak v duchu svého názvu patří mezi ty nejlehčí a nejmobilnější s jasným určením pro firemní sektor.

Model A30-E přišel na náš trh jak v podstatě firemní entry-level v dané velikosti a kategorii, což ovšem u Dynnabooku znamená velmi dobrou mobilitu, zajímavou výbavu a cenu nad 20 000 Kč, protože značka má přeci jen docela vysoké ambice. Do Čech přichází ve dvou konfiguracích, které se pro jednoduchost liší pouze použitým procesorem.

Dynabook Portége A30 je notebook s 13,3'' s rozměry 316 x 227 x 19.9 mm a hmotností 1,2 kg, což z něj dělá přístroj pro ty, kteří s notebookem potřebují často cestovat a hmotnost je pro ně zásadním kritériem při výběru. Specifickou otázkou podobných notebooků je vždy výdrž na baterie, Dynabook má podle slov výrobce vydržet na baterie až 14 hodin.


TFT displej využívá IGZO technologii, tedy v jedné z vrstev LCD je využito prvků india, gália, zinku a kyslíku na místo křemíku, což umožňuje používat slabší podsvícení a také (byť ne u tohoto displeje) dosáhnout vysoké hustoty pixelů a rychlejších obnovovacích frekvencí. V Dynabooku se nachází panel s rozlišením Full HD (1920 x 1080), poměrem stran 16:9 a s antireflexním povrchem. Svítivost 470 nitů pak patří mezi ty vysoké a jen potvrzuje výhody IGZO technologie.

V notebooku najdeme procesory od Intelu z jeho 8. generace pod jménem Core (Kaby Lake refresh), jde o čtyřjádrové modely, a to buď Intel Core i7-8550U (1,8 GHz, 4 GHz TB, HT) nebo Intel Core i5-8250U (1,6 GHz, 3,4 GHz TB, HT), oba mají TDP 15 W. O grafickou práci se starají pouze integrovaná jádra procesorů, tedy v obou případech shodně Intel UHD Graphics 620. RAM je řešena jedním 8 GB DDR4-2666 modulem, který je přímo připájen na desce, k dispozici by měl být i jeden slot pro případné rozšíření. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD s rozhraním NVMe, což by mělo zajistit vysoké přenosové rychlosti. Kapacita je u obou modelů 256 GB.


Soubor rozhraní a portů je na takto malý notebook naprosto přiměřený – USB 3.2 Type-C (s podporou DisplayPortu a napájení Power Delivery), USB 3.2 Type-A, dále HDMI konektor, čtečka microSD karet a plnohodnotný RJ-45 konektor (tedy neskládací) a kombinovaný 3,5mm audiojack. Z bezdrátových technologií je podporováno Wi-Fi/ac a Bluetooth 4.2. Multimedialita je pak zajišťována dvojicí stereoreproduktorů a 0,9 Mpx kamerou, na pozdně večerních cestách potěší i podsvícená klávesnice.

Zvláštní kapitolou je zabezpečení, jehož základem je firemní BIOS společně s TPM čipem, čtečkou otisků prstů a SmartCard čtečkou i IR kamerou. Vše je konfigurovatelné, takže je možné nastavit jedno i víceúrovňové ověření. Mechanicky lze přistroj zabezpečit pomocí zámku typu Kensington.

Jak bylo předesláno výše, na český trh zatím Dynabook umístil dvě konfigurace, které shodně mají 8 GB RAM, 256 GB SSD i FullHD displej, jediným rozdílem jsou procesory. Zatímco levnější verze s Core i5 se prodává za 22.190,- Kč včetně DPH, za Core i7 si připlatíte něco málo přes dva tisíce a konečná cenovka je 24.390,- Kč s DPH.

Představení

Diskuse