Kancelářská nižší střední třída s 10. generací Intel Core - Dynabook Satellite Pro L50

5. 8. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dynabook Satellite Pro L50 je jednoduchý, ale dobře vybavený univerzální notebook vhodný do domácnosti, pro jednoduchou kancelářskou práci nebo do škol. Nabídne procesor Intel z generace Comet Lake, prostorné SSD i numerickou klávesnici a nadstandardní zabezpečení.

Kancelářská nižší střední třída s 10. generací Intel Core - Dynabook Satellite Pro L50

Poté, co Sharp odkoupil počítačovou část výroby od Toshiby, snaží se profilovat notebooky pouze pod značkou Dynabook, navíc například pro trh ve Spojených státech zúžil nabídku především na dražší firemní řady Tecra a Portégé. Levnějšího kancelářského univerzála tak v českých obchodech běžně najdete pod jmenovkou Toshiba Dynabook Satellite Pro.

Model L50 je klasický „všeuměl“ s 15'' displejem, dobrou, ale stále jen základní výbavou a rozumnou cenovkou, aby mohl být zajímavý jak pro firemní sektor, tak pro domácnosti, ale i školy nebo státní úřady.

Rozměry přístroje jsou 361 x 244 x 19.9 mm a hmotnost činí 2,0 kg, což z něj dělá přístroj svými fyzickými parametry vpravdě průměrný, který neexceluje v přenosnosti nebo třeba výdrži na baterie (čtyřčlánková, 40 Wh, cca 6 hodin), ale stále nabídne základní mobilitu.


Jak je u bývalých produktů Toshiby obvyklé, displej využívá IGZO technologii, tedy v jedné z vrstev LCD je využito prvků india, gália, zinku a kyslíku na místo křemíku, což umožňuje používat slabší podsvícení a také (byť ne u tohoto displeje) dosáhnout vyšší hustoty pixelů a rychlejších obnovovacích frekvencí. V Dynabooku se nachází 15,6'' panel s rozlišením Full HD (1920 x 1080), poměrem stran 16:9 a s matným povrchem.

V notebooku najdeme procesor Intel z 10. generace Core (Comet Lake), konečně jde o šestijádrový model, a to Intel Core i7-10710U (1,1 GHz, 4,7 GHz TB, HT). Sice je stále vyráběn 14nm procesem, ale TDP je stále 15 W a díky tomu je čip poměrně úsporný při zachování dostatečného výkonu pro kancelářskou práci. O grafickou práci se stará pouze integrované jádro procesoru, tedy Intel UHD Graphics. RAM má kapacitu 16 GB, je řešena dvěma 8 GB DDR4-2666 moduly, teoreticky je tedy možná i jejich výměna pro případné rozšíření. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD s kapacitou 512 GB.


Soubor rozhraní a portů je vzhledem k zaměření notebooku přiměřený – jeden USB 3.2 Type-C (s podporou DisplayPortu a napájení Power Delivery), trojice USB 3.2 Type-A, dále HDMI konektor, vyklápěcí LAN RJ-45 konektor a kombinovaný 3,5 mm audiojack. Z bezdrátových technologií je podporováno Wi-Fi/ax a Bluetooth 5.0. Multimedialita je pak zajišťována dvojicí reproduktorů a Full HD kamerou spojenou s IR kamerou. Přízvisko Pro v názvu si notebook zaslouží především díky rozšířenému zabezpečení, neboť již v základu obsahuje TPM čip a čtečku otisků prstů, a také Win 10 Pro.


Na český trh zatím Dynabook umístil jedinou, zde popsanou konfiguraci s procesorem Intel Core i7-10710U, 16 GB RAM, 512GB SSD a Full HD displejem. Cena ve větších českých eshopech začíná na 24.990,- Kč s DPH.

Představení

Diskuse