13'' odolný a všestranný notebook na cesty - Fujitsu Lifebook S983

12. 2. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Business notebook, který nabídne nejnovější technologie, odolné kovové šasi, je malý a lehký a ještě má to nejlepší z minulosti, třeba modulární šachtu se sekundární baterií, to se často nevidí. Kdo teskní po pracovních přístrojích, jak se dělávaly, když byl ještě notebook nejzásadnějším výkřikem moderní technologie, měl by zpozornět.

13'' odolný a všestranný notebook na cesty - Fujitsu Lifebook S983

Fujitsu se už téměř výhradně věnuje notebookům pro business sektor. Jsou obvykle velmi dobře vybavené, odolné, a konzervativní, protože je takové zákazníci chtějí. U Lifebooku S983 jsem navíc zažil skoro takový pocit stroje času - jako bych znovu psal o těch nejlepších noteboocích z roku 2015 - alespoň co se týče výbavy, protože ta obsahuje i věci, které jsou dnes značně neobvyklé, ale ve specifických případech mohou opravdu značně pomoci. Přitom jde o vrcholnou řadu s nejlepšími současnými technologiemi a zvýšenouou odolností.

Notebook je především lehký a snadno přenosný, u rozměrů 316 x 214 x 28,9 mm ovšem zarazí ''tloušťka'' notebooku, při pohledu na VGA konektor nebo četbě řádku specifikací s textem ''modulární šachta'' člověk hned pochopí - a odpustí. Navíc hmotnost je pouze 1,19 kg, což je více než přijatelné u notebooku s 13,3'' displejem. Odolnost zaručuje šasi v kombinaci dvou kovových materiálů - hořčíku a hliníkové slitiny. ''Oldschoolová'' je i možnost koupit model s dvěma kapacitami baterie, zejména ta šestičlánková s kapacitou 7100 mAh vypadá zajímavě, slibujekolem 15 hodin provozu.


Přestože teoreticky je možné sestavit pěknou řádku variant - podle specifikací máte na výběr trojí displej, trojí velikost RAM, trojí procesor, přístroj je na českém trhu v základu k dispozici v několika variantách, další konfigurace lze objednat na zakázku. Základní volbou bude asi obrazovka - na výběr je Full HD displej v lesklé variantě s dotykovým ovládáním nebo v antireflexní úpravě, ovšem bezdotykový, volbou vyšší kvality pak je WQHD (2560 x 1440 pixelů) displej, opět ve dvojím provedení - lesklý dotykový a antireflexní. Jde o IGZO displeje se svítivostí 330 a 350 kandela na metr čtvereční, lze tedy očekávat poměrně kvalitní obraz.

Výrobce aktuálně nabízí dnes již starší, ale vyzkoušené procesory Intel 8. generace s kódovým názvem Kaby Lake Refresh vyráběné stále 14nm procesem. Jde o Intel Core i7-8650U (1,9 GHz, TB 4,2 GHz, HT) nebo Intel Core i5-8250U (1,6 GHz, TB 3,4 GHz, HT). Oba procesory jsou vybaveny grafickým jádrem Intel UHD Graphics 620.

Co se týče RAM, z existence 12 GB modelu a specifikací ''až 24 GB, 1 slot DIMM'' lze odvodit, že část paměti je napevno připájená na desce a k dispozici je jeden rozšiřující slot, na trhu jsou k dispozici varianty se 8 GB, 12 GB a 16 GB DDR4 2,4 GHz paměťmi. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD o kapacitě 512 nebo 256 GB, nakonfigurovat lze i 1 TB.


Soubor rozhraní a portů je kromobyčejně bohatý, a pokud chcete budit svým notebookem mezi znalci pozornost, aniž by vypadal jako kříženec Fomule 1 a frisbee, našli jste ten správný. VGA port se totiž už často nevidí, ale nelze přehlédnout. Následuje dvojice USB-A 3.0, jeden USB-C, obrazový HDMI v plné velikosti a také plnohodnotný RJ-45 pro připojení k síti, čtečka paměťových karet a kombinovaný sluchátkový 3,5 mm jack.


Druhou specialitou notebooku je modulární šachta, do níž je především možné vložit sekundární baterii, dále pak SuperMulti DVD mechaniku nebo Blu-ray mechaniku, případně "modul šetřící hmotnost", tedy záslepku. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi/ac a Bluetooth 4.2, volitelně lze přidat 3G/4G bezdrátový modem. V rámečku displeje najdeme HD webkameru, klávesnice je podsvícená. O zabezpečení se může starat čtečka otisků prstů, čtečka dlaňového krevního řečiště nebo SmartCard čtečka.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami od 36.590,- Kč za model s procesorem Intel Core i5, 8 GB paměti Full HD displejem, za 51.290,- Kč dostanete špičkovou sestavu s Core i7, 16 GB paměti a dotykovým WQHD displejem nebo 4G modemem. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse