Dvakrát stejně, a přeci jinak s AMD Ryzen 3 - Honor MagicBook 15 a 14

12. 8. 2020 06:40    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Honor, čínská firma spadající do skupiny Huawei, přichází s dvojicí zajímavých notebooků, snad je mohu zařadit jako ''stylovky''. Mají naprosto stejnou hardwarovou výbavu, ale rozdílná šasi a úhlopříčku displeje. A jsou postavené na procesorech AMD Ryzen 3. generace, tedy určitě stojí za povšimnutí.

Dvakrát stejně, a přeci jinak s AMD Ryzen 3 - Honor MagicBook 15 a 14

Honor je mnohem známější na trhu s mobilními telefony, kde se jeví býti úspěšný a ve své době se proslavil především jako výrobce „zabijáků vlajkových lodí“, tedy jako výrobce telefonů se vuysokými parametry za velice zajímavé ceny. Samozřejmě se pak nabízí otázka, jestli něco z toho dokáže přinést se svými novými notebooky do světa přenosných počítačů. Značka má zázemí v Huawei Consumer Business Group, tedy v jednom z největších čínských konglomerátů na IT trhu, skutečném globálním hráči s obrovskými zdroji jak finančními, tak personálními.

Honor uvedl na ČR trh (zatím?) dvojici notebooků, které sledují stejnou filosofii a jsou si značně podobné – sdílejí veškerý výpočetní hardware, ale nabízejí se ve dvou šasi s rozdílnými displeji. Jednak můžete mít 15'' model (jednoduše MagicBook 15) s rozměry 357,8 x 229,9 x 16,9 mm a Full HD (1920 x 1080 pixelů) displejem s úhlopříčkou 15,6'', druhou variantou je menší MagicBook 14, který v souladu s názvem má 14'' displej, tedy i rozměry jsou menších 322,5 x 214,8 x 15,9 mm. I zde jde o panel s Full HD rozlišením a stejně tak jsou obě obrazovky matné. V podstatě poslední veličinou, kterou se notebooky liší, je hmotnost, menší MagicBook 14 váží 1,38 kg, což z něj sice nedělá právě nejlehčí notebook své třídy, ale pořád je slušně mobilní. Větší MagicBook 15 pak váží 1,53 kg. Šasi obou přístrojů je, krom velikosti, velice podobné, má jednoduché, čisté tvary dotvořené jemnou modrou linkou a nápisem Honor na víku displeje, materiálem je hliník, který je přiznaný, takže krom černých plastových rámečků displeje jsou oba notebooky celé hliníkově stříbrné.


Oba notebooky se nabízí se stejnou hardwarovou výbavou v jediné konfiguraci, Honor si navíc jako dodavatele procesoru vybral AMD, což novou značku (mezi notebooky) dále odlišuje od většinové produkce. Procesory AMD Ryzen 3500U (2,1 GHz, 3,7 GHz TB), při 15W TDP mají 4 jádra a 8 vláken, podporují dvoukanálové zapojení pamětí a obsahují integrované grafické jádro AMD Vega 8. Procesory AMD v posledních letech udělaly obrovský skok kupředu a zdatně konkurují nejnovějším procesorům Intel. Osobně se považuji za fanouška AMD a tento procesor bych doporučil.


Paměťový systém naopak nevybočuje ze zaběhaných pořádků, představuje ho 8 GB DDR4 paměti s frekvencí 2400 MHz, což je dnešní běžný průměr. Data pak lze ukládat na SSD úložiště, to je připojeno k M.2 slotu, využívá rychlé rozhraní NVMe a má kapacitu 256 GB.


Výbava porty je velice střídmá, ale pro běžné nasazení postačí - dvojice USB-A, přičemž jeden port je generace 3.2, druhý pouze 2.0, dále jeden USB-C 3.2 Gen 1 a nakonec HDMI konektor v plné velikosti a 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). O konektivitu se stará WiFi 5 /ac a Bluetooth 5.0. Honor přináší i dvě speciality, u kterých se nezapře inspirace ve světě mobilních telefonů a přinejmenším ta druhá je opravdu originální. Jednak zde máme zabezpečení pomocí čtečky otisků prstů, která je ovšem umístěna v zapínacím tlačítku, a druhak webovou „pop-up“ vyklápěcí kameru, která je také umístěna pod jednou z funkčních kláves – více napoví obrázek. Klávesnice je také u obou velikostí podsvícená, ovšem i u 15'' modelu bez numerického bloku.


Zajímavostí je, že i cena obou modelů je naprosto stejná bez ohledu na úhlopříčku displeje potažmo velikost šasi. Za jedinou dostupnou konfiguraci s procesorem AMD Ryzen 3500U s integrovanou grafikou Vega 8, 8 GB RAM a 256GB úložištěm zaplatíte 15.990 Kč včetně DPH, v 15.6'' i 14'' variantě.

Představení

Diskuse