15.6'' pro hraní za málo peněz, Intel i AMD a NVIDIA - Lenovo IdeaPad Gaming 3

10. 11. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo uvedlo další ze základních herních notebooků, které disponují dostatečným výkonem pro hraní AAA titulů a přitom nezruinují zákazníkovi domácí rozpočet. Základem jsou vedle procesorů Intel i zajímavé AMDéčka s jádry Zen2. O grafiku se starají starší, ale pořád zajímavé čipy NVIDIA GTX.

15.6'' pro hraní za málo peněz, Intel i AMD a NVIDIA - Lenovo IdeaPad Gaming 3

IdeaPady jsou takovou nižší střední třídou v nabídce Lenova pro běžné domácí uživatele. A protože dobré zacílení je základ, objevuje se v jejich rámci i speciální řada notebooků určených speciálně pro hraní, ovšem za velmi přijatelný peníz. Kompromisy jsou samozřejmě vidět všude, ale pořád jde o použitelný notebook, který nabídne přijatelný výkon, takže nebudete muset přemýšlet nad každou novou hrou, jestli to notebook zvládne a co si počnete za další čtvrtrok. A to mluvím pouze o hrách, případně náročných profesionálních programech, protože multimédia, kancelářskou práci a brouzdání po internetu notebook samozřejmě zvládne naprosto hravě.

Notebook je postaven na šasi s rozměry 359 x 249,6 x 24,9 mm, hmotnost činí vlastně docela vstřícných 2,2 kg, byť to na 15.6'' notebook dnes není málo. Další informace se od výrobce nedozvíme, což znamená jednoduché plastové tělo. Já jako výhodu beru i poměrně jednoduchý, čistý design, herní zaměření notebooku je podtrženo vlastně jen modrým podsvícením klávesnice a trochu ostřeji řezanými hranami. Naopak nadšenému náctiletému hráči to může přinést zklamání.

Na českém trhu je (prozatím) kvůli výběru modelů distributorem trošku smutná situace, protože můžeme vidět dvě linie nabídky – lépe vybavené konfigurace založené na Intelu, které mají lepší displej i grafickou kartu, a skromnější verze s AMD. Což je trochu škoda, protože podle informací výrobce můžete mít luxusnější verze i se zajímavými procesory Ryzen 7, aktuálně ovšem v běžné nabídce v ČR nejsou.


Displej je typu IPS s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), má matnou (antiglare) povrchovou úpravu a svítivost 250 nitů. Rozdíl je v obnovovací frekvencí, protože příznivci AMD se musí spokojit se 60 Hz, zatímco dražší varianty s Intelem mají frekvenci krásných 120 Hz, což je pro hraní dynamičtějších her vhodnější. I když u nejmodernějších nejnáročnějších her tu už snadno můžete narazit na limity grafické karty.

Jak zmíněno výše, na výběr mezi CPU je, a to ze tří variant. Nejdražší je verze se šestijádrovým Intelem Core i7-10750H (2,6 GHz, TB 5 GHz, 45 W TDP) s integrovanou grafikou Intel UHD, druhý v řadě je čtyřjádrový Intel Core i5-10300H (2,5 GHz, TB 4,5 GHz, 45 W TDP), taktéž s Intel UHD, a teprve na konci nabídky se „krčí“ šestijádro Ryzen 5 4600H (3 GHz, TB 4 GHz, 45 W TDP), i to má integrovanou grafiku Radeon. O herní výkon se ale ovšem starají dedikované grafické karty, obě od NVIDIA, s Intely je spojena NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti, AMD si musí vystačit se základní verzí GeForce GTX 1650. Obě karty mají 4 GB vlastní paměti a měly by s přehledem stačit na spuštění čehokoli, u extrémně náročných her už ovšem budete muset být velmi skromní s nastavením detailů.

Paměti jsou typu DDR4, osazuje se 16 nebo 32 GB, vždy ve dvou modulech pro dvoukanálové zapojení, konkrétní paměti se však opět liší podle použitého procesoru. Intelům „stačí“ DDR4-2933, zatímco AMD v souladu s „chutí“ procesoru dostává rychlejší DDR4-3200, které APU „červených“ hodně pomáhá s výkonem, tyto procesory jsou na propustnost pamětí dosti citlivé. Paměťový systém je vyřešen jedním M.2 NVMe diskem, přičemž běžná je kapacita 512 GB, jen nejvyšší konfigurace má 1 TB. Teoreticky lze snadno rozšířit kapacitu o druhý disk, pokud bude mít SATA rozhraní, protože stránky Lenova uvádějí možnost hybridního SSD+HDD úložiště, ovšem žádná podobná konfigurace v nabídce prozatím není.


Výbava porty představuje cosi, co bych nazval „hráčské minimum“. Tvoří ho dvojice USB-A 3.1 Gen1, jeden USB-C 3.1 Gen2, samostatný HDMI 2.0 v plné velikosti a síťový RJ-45 konektoru. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi /ac a Bluetooth 5.1. V rámečku displeje najdeme webkameru, která má praktický mechanický kryt, klávesnice má modré podsvícení a reproduktory technologii Dolby Audio. Veškeré zabezpečení musí spoléhat pouze na softwarová řešení.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami od 21.489,- Kč za model s procesorem AMD Ryzen 5 4600H, 16 GB paměti a s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1650 a 512 SSD po variantu s Intelem Core i7-10750H, 16 GB paměti a s kartou GeForce GTX 1650 Ti, 120 Hz panelem, 1 TB diskem za 33.489 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse