12.4'' elegantní prcek, ale poměrně drahý - Microsoft Surface Laptop Go

1. 12. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Čistý, jednoduchý, elegantní design. V očích mnohých ovšem také předražený a zbytečný. Takový je 12.4'' Microsoft Laptop Go, vstupní model do světa Windows, konkurence vůči ''jablečným'' produktům.

12.4'' elegantní prcek, ale poměrně drahý - Microsoft Surface Laptop Go

Surface Laptop Go, nejlevnější notebook z dílny Microsoftu, se snaží nabídnou mobilitu a stylovost za „studentské“ ceny. Mně se vlastně všechny Surface produkty moc líbí, ale zrovna Laptop Go přeci jen dost selhává v poměru cena/výkon. Navíc nejlevnější sestava se už tak trochu pohybuje na hranici použitelnosti. Naopak zaujmout může především vzhledem, skladností a hmotností, vyšší konfigurace přímo vybízejí k použití během cest.

Surface produkty bývají také vnímány, a podle mě právem, jako určitá inspirace nebo dokonce konkurence vůči Applům. I ty jsou designové a dosti drahé, přičemž ještě i aktuální generace také mívají spíše slabší hardware (než si Apple začne navrhovat vlastní). Ovšem mají specifický software, který je takříkajíc ušit na míru přístrojům. A tady Microsoft výrazně ztrácí, při porovnání na mnohem otevřenějším trhu s počítači založenými na Windows je nepoměr mezi cenou a hardwarem opravdu značný a na rozdíl od Applu to značka rozhodně nezachrání.


Displej má úhlopříčku přesně 12,4'' a jak je pro Surface zařízení zvykem, poměr stran 3:2. Z něho pramení i poněkud neobvyklé rozlišení 1536 x 1024 bodů. Jde o dotykový panel, ovšem Surface Pen nepodporuje. Jeho velikost je určující i pro velikost šasi, které je 278 x 206 x 16 mm, hmotnost pak činí 1110 g! Notebook je tedy opravdu maličký a lehký, vejde se i do střední kabelky. Mobilitě nahrávají i materiály šasi. Víko je z hliníku, takže přístroj neodlišíte od jeho dražších příbuzných, základna pak z recyklovaného plastu vyztuženého skelnými vlákny – řešení je tedy lehké, pevné a zároveň i relativně levné.


Jak je u Microsoftu zvykem, nabízí jen omezené množství variant, jediným rozdílem hardwarové výbavy jsou tři různá úložiště, přičemž nejlevnější konfigurace disponuje pouze 64 GB Flash diskem, kterému bych se zdaleka vyhnul. Osazen je čtyřjádrový procesor Intel Core i5 1035G1 (1,0 GHz, 3,6 GHz HT, 15 W TDP), což je 10. generace architektury Core, navíc již vyráběná 10 nm procesem. Osazeny jsou 4 nebo 8 GB LPDDR4X RAM připájené na desce, o grafiku se stará integrované grafické jádro Intel UHD Graphics (gen. 10, 64 bit). Pokud se vyhnete nejslabší konfiguraci, můžete volit 128 nebo 256 GB SSD, jednotky jsou vyměnitelné.


Notebook má opravdu střídmou výbavu porty - jeden USB-A 3.1 a jeden USB-C 3.1 s výstupem DisplayPort, 3,5 mm kombinovaný jack (in/out) a proprietární konektor pro připojení napájení nebo dokovací stanice (Surface Connect). O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Zabezpečení na TPM čip spolu se čtečkou otisků prstů integrovanou do zapínacího tlačítka. Klávesnice bohužel není podsvícená.

V Čechách jsou dostupné tři sestavy, všechny s procesorem Intel Core i5-1035G1 a cenami od 17.990,- Kč za variantu s 64 GB Flash diskem a 4 GB RAM, 21.990,- Kč za sestavu s 128 GB SSD a 8 GB RAM. Nejvyšší konfigurace za 27.990,- Kč přidává pouze dvojnásob velké SSD, tedy o velikosti 256 GB. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse