MSI Bravo 17 - 17'' herní bojové kombo od AMD, procesor i dedikovaná grafika

24. 11. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MSI Bravo je 17'' herní notebook, který je postaven kompletně na hardwaru od AMD. I vzhledem k částečně kovovému šasi se jedná o přístroj, který vynikne především poměrem cena/výkon, ale potěší i moderními technologiemi, z nichž nejužitečnější se mi jeví podpora AMD FreeSync, tedy synchronizace obnovovací frekvence displeje.

MSI Bravo 17 - 17'' herní bojové kombo od AMD, procesor i dedikovaná grafika

Procesory a grafické karty od AMD zažívají v posledních letech velkou renesanci především na trhu s individuálně sestavovanými desktopy, ale poměrně rychle ukrajují Intelu podíl ve všech kategoriích včetně třeba serverů nebo superpočítačů. Není divu, nabízí více jader a více multivláknového výkonu a s novějšími generacemi i IPC. Není tedy divu, že uživatelé by rádi tyto procesory potkali i v noteboocích, nejlépe těch herních. MSI se rozhodlo vyjít požadavku vstříc svým modelem Bravo, za který volám Bravo. Nabízí totiž velmi zajímavou a herně použitelnou konfiguraci za výbornou cenu, vlastně se cenově zařadilo na nejnižší stupeň mezi 17'' herními notebooky.

Design herních notebooků se poslední dobou mírní – mizí UFO tvary, což kvituji s povděkem. Agresivního designu lze docílit i jinak – kupříkladu dnešní Bravo volí jednoduché linie s ostře řezanými hranami, matnou šeď rušenou jen logem. To sice není nejmenší, ale pořád ještě relativně decentní. Detaily jako výrazné průřezy chlazení a podsvícení klávesnice úplně stačí. Nutno dodat, že notebook má šasi z kombinace hliníku na víku a desce klávesnice s plastem v dalších částech. Rozměry jsou 397 x 260 x 23 mm, hmotnost přijatelné 2,3 kg.


Displej s úhlopříčkou 17,3'' má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), vyroben je technologií IPS s poměrem stran 16:9 a matným povrchem. Nejde ovšem o nějaký úplně základní model, herní cílení je zřetelné – základní model má obnovovací frekvenci 120 Hz, vyšší 144 Hz. Oba navíc podporují technologii AMD FreeSync, tedy sladění frekvence obrazovky s grafikou.

Jak jsem již avizoval, uvnitř notebooku „tepe“ základní hardware od AMD, a to v kombinaci CPU a GPU. Procesor je na českém trhu v nabídce jediný – osmijádrový AMD Ryzen 7 4800H (2,9 GHz, TB 4,2 GHz, TDP 45 W). Ten používá 7 nm výrobní proces a jádra Zen 2. Ty sice nejsou úplně nejnovější, protože AMD již vydalo Ryzeny 5xxx se Zenem 3, na trhu jsou ovšem pouze desktopové jednotky nejvyšších řad, protože to je opravdu letošní horká novinka a na její uvedení v mobilních produktech si ještě chvilku počkáme. Stejná situace je i s grafickou kartou. Osazen je čip AMD Radeon RX 5500M se 4 GB GDDR6 paměti. Na trhu jsou už i modely šestitisícové řady, ovšem pouze pro desktopy a pouze nejvyšší modely – opět letošní horká novinka. Radeon 5500M je naopak už z druhé půle roku 2019, ovšem používá moderní architekturu a také 7 nm výrobní proces. Výkonem se může rovnat například NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti nebo starší NVIDIA GeForce GTX 1060.


Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4 moduly, osazovány jsou paměti s frekvencí 3200 MHz, protože procesory AMD jsou citlivé na výkon RAM a rychlejší moduly znamenají výrazný výkonový bonus. Použitá kapacita modulů je 8 GB, k dispozici je tedy 8 nebo 16 GB. Úložiště dat je řešeno NVMe M.2 diskem s kapacitou 256 nebo 512 GB, k dispozici je i pozice pro SATA 2,5'' disky, osazuje se 1 TB HDD.

Soubor rozhraní a portů obsahuje jeden USB-C 3.2: Gen 1, trojici USB-A 3.2 Gen1, výstup HDMI 2.0 v plné velikosti, síťový port RJ45 a dvojici 3,5mm jack, jeden pro výstup zvuku, druhý pro mikrofon a čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi6 ax a Bluetooth 5.1.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami 28.990,- Kč za model s 8 GB paměti, 256 GB SSD + 1 TB HDD a 120 Hz displejem. 29.990,- Kč za model s 16 GB paměti, 512 GB SSD a 144Hz displejem. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse