17'' herní nájezdník s 240Hz displejem a grafikami NVIDIA RTX Super - MSI GE75 Raider

6. 5. 2020 19:29    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud toužíte po opravdu mobilním hraní a peníze nejsou problémem, dodají dnešní notebooky prakticky stejný výkon jako desktopy. MSI Raider je toho dobrým důkazem – přijatelně velký 17'' displej, procesory Intel 10. generace a silné notebookové grafiky NVIDIA RTX aktualizované verze Super.

17'' herní nájezdník s 240Hz displejem a grafikami NVIDIA RTX Super - MSI GE75 Raider

Gaming už je dneska prakticky profesionální vrcholový sport a točí se v něm velké peníze. A hráči už dávno nejsou uhrovatí puberťáci, ale široké rozmezí lidí od těch nejmladších po adrenalinuchtivé šedesátníky. A „věkem zkušenější“ hráči si často mohou dovolit užívat svůj koníček bez omezení a kompromisů. Na druhou stranu, ne každý má prostor pro velký monitor a hlučnou krabici herního desktopu s obřími větráky. A potom může být výkonný notebook s vyladěnými systémy, který ale snadno schováte doma do šuplíku, tím správným řešením. A nebo jste profi gamer a hledáte „tréninkový“ stroj...

MSI do klubu vysoce výkonných herních notebooků přispívá celkem široce, mi si dnes popíšeme 17,3'' model GE75 Raider. Nájezdník představuje přímo ukázkový hig-endový přístup – po klávesách programovatelně podsvícená klávesnice, černo-červená grafika šasi, ostré hrany.

S rozměry 397 x 268 x 27,5 mm a hmotností od 2,66 kg patří „Nájezdník“ ve své kategorii k relativně menším a skladnějším přístrojům, i když 280 wattový napájecí adaptér přidá další stovky gramů. Ovšem při přepočtu na poměr výkon ku objemu nebo hmotnosti se jedná o vskutku skvělý přístroj.


Poměrně zásadní věcí je při hraní displej: co největší, co nejrychlejší, s co nejjemnějším zobrazením. Tady notebookový svět samozřejmě nelze srovnávat se špičkovými samostatnými monitory, ale 17,3'' Full HD panel (1920 x 1080 pixelů) typu IPS s poměrem stran 16:9 a matným povrchem nabízí jednu opravdu skvělou vlastnost – vysoké obnovovací frekvence. Použité silné grafické karty zvládnou nejen „základní 144 HT panely, ale i kvalitnější displeje s 240 Hz! Pro FPS střílečky velmi podstatná záležitost.

Aktualizovaná generace je postavena výhradně na procesorech 10. generace procesorů Intel Core s kódovým označením Comet Lake. Jsou to tedy procesory Intelu vyrobené 14nm procesem na základě architektury Skylake. Základem je šestijádrové Core i9-10980HK (2,6 GHz, 5,0 GHz TB, HT) s TDP 45 W, ještě vyššího výkonu dosáhnou konfigurace s osmijádrovým Core i7-10750H (2,6 GHz, 5,0 GHz TB, HT). V obou procesorech najdeme integrované grafické jádro Intel UHD Graphics, ovšem mnohem zásadnější jsou dedikované karty NVIDIA GeForce RTX Super, nabízeny jsou pouze modely vyšší třídy 2080 Super nebo 2070 Super s 8 GB GDDR6.


Procesory podporuje dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4-2666 moduly, osazované kapacity jsou 16 nebo 32 GB celkem. Úložiště dat nabízí trojici možností: dva M.2 sloty, z nichž jeden je hybridní a nabízí jak NVMe, tak SATA rozhraní, a standardní 2,5'' pozici pro SATA disky. Osazován je buď jeden NVMe SSD s kapacitou 1 TB, nebo kombinace 512 GB SSD a 1 TB plotnového HDD.

Soubor rozhraní a portů je na dnešní dobu vskutku opulentní - sestává z dvojice USB-A 3.2 Gen1, jednoho USB-A 3.2 Gen2, jednoho USB-C 3.2 Gen2, výstupu HDMI 1.4b v plné velikosti a Mini-DisplayPortu, dále čtečky paměťových karet a síťového RJ-45 konektoru. Zvuk je řešen dvojicí minijacků, jeden slouží jako mikrofonní vstup, druhý jako výstup s podporou S/PDIF.

Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi6 ax a Bluetooth 5.1. V rámečku displeje najdeme HD webkameru, klávesnice je barevně podsvícená a se samostatným numerickým blokem a v šasi jsou skryty celkem čtyři reproduktory, z toho dva jsou upraveny pro přednes hlubokých frekvencí (basové woofery).

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami od 58.990,- Kč za model s procesorem Intel Core i7, 16 GB paměti a s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2070 Super po 89.990,- Kč za model s Core i9, 32 GB paměti a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2080 Super. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse