Lehká celokovová stylovka s Intelem 10. generace a grafikou NVIDIA - MSI Prestige 14

29. 1. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Značka s drakem ve znaku uvádí stylový, ale zároveň profesionální 14'' notebook s nejnovějšími mobilními procesory 10. generace Comet Lake a možností osazení grafickými kartami od NVIDIA. Lehký a přenosný přístroj se pyšní i zajímavými displeji s velmi úzkými rámečky.

Lehká celokovová stylovka s Intelem 10. generace a grafikou NVIDIA - MSI Prestige 14

MSI směřuje své notebooky řady Prestige, které jsou na první pohled především „stylovkami“ na rozhraní domácích a profesionálních notebooků. Tomu prvnímu napovídá absence některých konektorů či funkcí pro hromadnou správu v podnikových flotilách, tomu druhému zase cena. V marketingových materiálech hodně pracuje s „producenty obsahu“ a uvádí poměrné zrychlení v programech jako je Photoshop, Lightroom nebo Premiere Pro, které může stejně dobře využívat profesionální grafik nebo samostatný youtuber.

Notebook je především lehký a snadno přenosný, rozměry 319 x 215 x 15,9 mm a hmotnost 1,29 kg stejně jako celokovové šasi uživatele ujišťují, že se jim přístroj snadno vejde do téměř jakéhokoli zavazadla a také transport vydrží. Hezké je i povšimnout si prolínání světa různých mobilních přístrojů – MSI neopomine zdůraznit, že displej zabírá téměř 90 % plochy víka, minimální rámečky jsou silným trendem už posledních několik let.

MSI svůj Prestige 14 nabízí ve třech variantách (základní odlišnost je v použité grafické kartě), podle specifikací je každý z nich možno vybavit buď obrazovkou s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů, nebo UHD (3840 x 2160 pixelů), obě vyrobené technologií IPS a s matným povrchem. V české realitě jsou ovšem (prozatím?) k mání pouze Full HD varianty.


Výrobce použil jako procesory čipy z dílny Intelu, a to z 10. generace s kódovým názvem Comet Lake, tedy dalším refreshem původní architektury Skylake vyráběné stále 14nm procesem. Přesto se však dočkáme jedné novinky a velké zajímavosti - Intel Core i7-10710U (1,1 GHz, 4,7 GHz TB, HT) má šest fyzických jáder a s HyperThreadingem nabízí dvanáct logických vláken a i s TDP 15 W docela vysoký takt při využití jediného jádra. Levnější možnost představuje čtyřjádrový Intel Core i5-10210U (1,6 GHz, 4,2 GHz TB, HT) s 8 logickými vlákny a také TDP 15 W. Oba procesory jsou vybaveny grafickým jádrem Intel UHD s 24 exekučními jednotkami, i když v případě Core i7 je jádro v maximu taktované o 50 MHz výše. Pokud je vám integrovaný grafický výkon málo, můžete objednat variantu s NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q, což je mobilní varianta stále ještě aktuální architektury Turing, nebo slabší verzi s NVIDIA GeForce MX250, která ovšem nabízí pouze vymoženosti starší architektury Pascal a při stejné spotřebě podstatně menší výkon.


Procesor podporuje dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena jedním modulem DDR4-2666 připájeném napevno na desce s kapacitou 8 nebo 16 GB, některé varianty by měly mít i jeden volný slot pro případné rozšíření. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD o kapacitě 512 GB napříč všemi sestavami.

Soubor rozhraní a portů sestává z dvojice USB-A 2.0, dvojice USB-C s podporou grafického výstupu DisplayPort a rozhraní Thunderbolt 3 a čtečky paměťových karet spolu se sluchátkovým 3,5 mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi/ac a Bluetooth 5. V rámečku displeje najdeme HD webkamera s podporou IR (infračerveného) pásma, klávesnice je podsvícená s čtečkou otisků prstů.


Zajímavostí může být mechanismus pantů displeje, který jeho část „podsune“ pod tělo notebooku, takže se nakloní a psaní více připomíná samostatné „desktopové“ klávesnice s nožičkami (netuším, jak pohodlné to bude třeba při použití na klíně v dopravních prostředcích), dnes už běžně nabízí podobné řešení i několik dalších konkurentů. Výrobce také deklaruje odolnost podle amerických armádních norem MIL-STD-810G.

V Čechách jsou dostupné sestavy v bílé a černé barvě s cenami od 27.990,- Kč za model s procesorem Intel Core i5 a grafikou GeForce MX250 a 8 GB paměti a 36.990,- Kč za model s Core i7, 16 GB paměti a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse