Elegantní notebook, od výrobce Windows, s procesory AMD a 15'' 4:3 LCD - Microsoft Surface Laptop 3

8. 4. 2020 06:47    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Stylovka, která si svou exkluzivitu drží i vysokou cenovkou. S ergonomií na předním místě, propracovaným designem a očekáváním perfektního vyladění pro softwarové produkty Microsoftu - a k tomu si jeho výrobce vybral procesory AMD Ryzen.

Elegantní notebook, od výrobce Windows, s procesory AMD a 15'' 4:3 LCD - Microsoft Surface Laptop 3

Surface Laptop, to je odpověď světa PC na MacBooky – nové technologie, design a kvalita zpracování, dokonalé vyladění, spousta stylu a velmi vysoké cenovky. Skoro všechno, co Surface Laptop umí, můžete jinde dostat levněji. Ovšem takováto kombinace stylu, designu a exkluzivity má jediného opravdového konkurenta v MacBooku. A co víc – aktuální Surface Laptop 3 přichází ve své 15'' variantě vybaven mobilními Ryzeny řady 3000. Vedle toho je v nabídce Surface Laptop 3 i s menším, 13,5'' displejem, tam je ovšem osazený procesor od Intelu.

Displej má úhlopříčku přesně 15'' a poněkud neobvyklé rozlišení 2496 x 1664 bodů, je to ovšem běžný poměr stran 3:2. Jde o multidotykový panel s podporou ovládání dotykovým perem Surface Pen. Jeho velikost je určující i pro velikost šasi, které je 339,5 x 244 x 14,69 mm, hmotnost pak činí na 15'' notebook velmi příjemných 1,542 kg, jde tedy ve své kategorii o velice příjemně ''nositelný'' přístroj.


V ČR se nabízí jen omezené množství variant, jediným rozdílem hardwarové výbavy jsou dvě různé velikosti SSD (technická specifikace uvádí 128, 256 a 512 GB až 1 TB) úložiště a barvy. Na výběr je z platinově kovové a černé, přičemž vždy dostanete hliníkový povrch. Alcantara známá z tabletů nebo minulých verzí laptopu zůstala zachována jen u 13'' varianty. Osazen je čtyřjádrový procesor AMD Ryzen 5 3580U, což je model, který není dostupný na volném trhu, ale byl ''vyšlechtěn'' speciálně pro potřeby Microsoftu. Přestože jeho modelové číslo začíná trojkou, na rozdíl od desktopů jsou uvnitř pouze CPU jádra druhé generace Zen+ vyráběné ještě 12nm technologií. Nejmodernější desktopová jádra Zen 2 jsou sice 7nm, ale u AMD jsou mobilní procesory s integrovanými grafikami (APU) oproti desktopu o generaci pozadu a vydání 4xxx řady je teprve na začátku. Technická specifikace notebooku uvádí i možnost osazení procesorem AMD Ryzen 7 3780U.

Ryzen 3580U (2,1 GHz, Boost 3,7 GHz, SMT) má čtyři fyzická jádra, každé z nich umí obsluhovat dvě logická vlákna (technologie SMT – analogie intelovskému HyperThreadingu), obsahuje dvoukanálový paměťový řadič a integrovanou grafickou část Radeon Vega 9 (nebo Radeon RX Vega 11 s Ryzenem 7). Osazeno je 8 GB DDR4-2400 RAM, běží v dual-channel modu a čipy jsou pevně připájené na desce, další rozšíření tedy není možné. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot.


Notebook má opravdu střídmou výbavu porty - jeden USB-A 3.1 a jeden USB-C 3.1 s výstupem DisplayPort, 3,5mm kombinovaný jack (in/out) a proprietární konektor pro připojení napájení nebo dokovací stanice (Surface Connect). O konektivitu se stará WiFi 5 /ac a Bluetooth 5.0. Zabezpečení spoléhá pouze na Windows Hello přes wabkameru, notebook ale obsahuje i TPM čip, tedy hardwarové řešení. Klávesnice je bíle podsvícená a regulovatelná ve třech stupních.

V Čechách jsou dostupné dvě sestavy s procesorem AMD Ryzen 5 3580U a cenami 42.990,- Kč za variantu s 256 GB SSD a 33.990 Kč za obdobnou sestavu s 128 GB SSD. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse