15'' univerzální a široce konfigurovatelný - Acer Aspire 5

15. 12. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky Aspire jsou jednou z nejstarších a nejosvědčenějších modelových řad od Aceru. Nabízí univerzální 15'' notebook vhodný do kanceláře i pro zábavu. Nabídne nejen procesory, ale i dedikované grafické karty obou hlavních výrobců, barevně eloxovaný hliník na krytu displeje, přehršel konfigurací a ceny nižší střední třídy.

15'' univerzální a široce konfigurovatelný - Acer Aspire 5

Navrhnout univerzální notebook, který by uměl všechno, není zase tak jednoduché, zejména když cílíte na zákazníky citlivé i na cenu. Na druhou stranu, je řada takových, kteří nemají vyhraněná očekávání a potřebují „prostě notebook“. Zejména takoví by měli vzít v potaz i Aspire 5. Může dobře posloužit v kanceláři, doma na gauči i u herní židle, byť pro to poslední nasazení se už budete muset spokojit s výrazným množstvím kompromisů. Ale dedikované herní grafiky v nabídce jsou, tak proč si občas neodpočinout u hry.

Notebook hodně vsází na vzhled a dle mého se mu to celkem daří. Příznivý dojem vzbuzuje zejména eloxované hliníkové víko s displejem s poměrně dost úzkými rámečky. V Čechách se zřejmě vyskytují pouze kovově šedé a černé varianty, na větších trzích narazíte i na zlatou nebo modrou barvu, zejména ta druhá vypadá výborně. Tělo notebooku je už ovšem pouze plastové, ale zase to znamená určitou cenovou úsporu. Rozměry jsou 363,4 x 250,5 x 17,95 mm a hmotnost se pohybuje v rozmezí 1,65 - 1,9 kg podle konkrétní specifikace a výbavy.


Základní součástí, která všechny možné konfigurace spojuje, je 15,6'' IPS displej. Má poměr stran 16:9, rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 pixelů a oblíbený matný povrch. Obnovovací frekvence výrobce nikde neuvádí, lze tedy usuzovat na nejběžnějších 60 Hz.

Na velkou šíři možných konfigurací (na oficiálním webu jich výrobce uvádí skoro čtyři desítky) má vliv hlavně to, že můžete vybírat ze dvou výrobců procesorů i grafických karet a k tomu ještě podobu osazení RAM. Nejprve se (podle abecedního pořádku) podívejme na nabídku s AMD: tvoří ji šestijádrový AMD Ryzen 5 4500U (2,3 GHz, boost 4 GHz, 15 W TDP, SMT) a osmijádrový Ryzen 7 4700U (2,0 GHz, boost 4,1 GHz, 15 W TDP, SMT). Od Intelu si můžete vybrat čtyřjádrové procesory Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, boost 4,2 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu) a Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, boost 4,7 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu), oba s integrovanou grafiku Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2).


Sestavy s procesory AMD mají také grafiky od AMD. Základem je integrovaný Radeon, ovšem k dispozici jsou i sestavy s dedikovanými kartami Radeon RX 640 se 2 GB paměti. To je karta založená ještě na architektuře Polaris a s 64bitovou paměťovou sběrnicí. Herní výkon není zrovna omračující, ve Full HD si zahrajete spíše starší A tituly, jinak budete muset dosti omezovat detaily. Ovšem u Intelu to není zase tak odlišné, spojeny jsou s kartymi NVIDIA GeForce MX350 a MX 450. Ta první je ještě postavená na architektuře Pascal a výkon je s AMD srovnatelný, trochu lepší je situace u MX 450, která už je vyráběna 12nm procesem a s architekturou Turing, pořád ale jde o základní řešení, byť podstatně modernější.


Všechny konfigurace mají na desce připájený 8 GB DDR4 RAM a jeden slot pro paměti, tedy i možnost využít dvoukanálové zapojení, zapojený je obvykle jeden DDR4 modul s kapacitou 8 GB, teoretické maximum s 16 GB modulem je tedy 24 GB, taková sestava ovšem v nabídce není. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 512 GB nebo i 1 TB. Vedle něj může notebook obsahovat ještě jeden 2,5'' SATA disk, ve všech továrních konfiguracích ovšem zůstává tato pozice volná a je možné ji použít pro další rozšíření.


Výbava porty odpovídá třídě běžných kancelářských či domácích přístrojů, vlastně je docela hezká. K dispozici je jeden USB-C 3.2, u 11. dva USB-A 3.2 Gen 1, jeden USB 2.0, dále HDMI a RJ-45 pro gigabitový ethernet a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará také bezdrátové sítě WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Nepřijdete ani o web kameru, i základní konfigurace mají čtečku otisků prstů či podsvícenou klávesnici.

Za nejzákladnější konfiguraci přístroje s procesorem AMD Ryzen 5 4500U, s integrovanou grafikou, 8 GB RAM a 512 GB SSD zaplatíte 16.990 Kč včetně DPH, nejvyšší sestava s Intel Core i7, 16 GB RAM, dedikovanou kartou NVIDIA GF MX450 a 1 TB SSD stojí 28.890,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse