Hladová šelma v kancelářském obleku - Acer Predator Triton 500 SE

21. 7. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vysoce výkonný notebook v dosti nenápadném kabátě, který se tváří trochu jako herní mašina a trochu jako pracovní stanice a díky výkonným procesorům Intel Core i7 a Core i9 spolu s grafikou NVIDIA GeForce RTX může zastoupit obojí: Acer Predator Triton 500 SE.

Hladová šelma v kancelářském obleku - Acer Predator Triton 500 SE

Vedle herních ''UFO'' stanic nabírá na popularitě i poněkud umírněnější provedení v podstatě herních notebooků. Designově se hodí i na pracovní stůl a dodají dostatek výkonu i prostředků i k velmi seriózní (třeba grafické) práci, ale v DNA pořád mají především, gamesky, paření, a asi se předpokládá velmi vyrovnané spouštění Photoshopu a Steamu. Přitom si tyto notebooky nedělají nároky na to, nahradit pracovní stanice, a co nabízejí navíc na výkonu může oproti pracovním stanicím chybět zase při zabezpečení, flotilové správě nebo v zacílení na co nejvíce barevně věrný displej. Příkladem jednoho z nejvýkonnějších a nejprémiovějších notebooků z této kategorie je právě Acer Predator Triton 500 SE.

Už samotný název napovídá, že nejde o úplně firemní pracovní nástroj, ovšem design se na pracovní stůl hodí velmi dobře, snad jen výrazněji dimenzované chlazení ukazuje na to, že se pod šasi neskrývá další pracovní nástroj, ale spíše prostředek zábavy. Ostatně tři ventilátory a potřeba uchladit 230 W výkonu v dosti štíhlém těle prostě průduchy potřebují.


Notebook má kovové šasi s přiznaným materiálem, ostatně barvu Acer pojmenovává jako šedá ocel. Rozměry jsou 358,5 x 262,4 x 19,9 mm a hmotnosti 2,45 kg. Vzhledem k velmi úzkým rámečkům displeje a netypické úhlopříčce 16‘‘ notebook působí poměrně skladným dojmem. Ostatně displej je rozhodně součástka, na které se nešetřilo, i když je ze specifikací vidět, že rychlost dostala přednost před barevnou věrností (což hráči určitě ocení). Rozlišení je také netypické: WQXGA, tedy 2560 x 1600 pixelů, obdařen je technologií IPS s poměrem stran 16:10 a matným povrchem. Jde o velmi rychlé panely, standardní obnovovací frekvence je 165 Hz, navíc jsou s 500 nity i vysoce svítivé.

S herním výkonem se spoléhá na kombinaci hi-end produktů od Intelu a NVIDIA. Procesory jsou na českém trhu dva, oba z poslední nabídky - Intel Core i7-11800H (2,4 GHz, TB 4,6 GHz, HT, TDP 45 W) a Intel Core i9-11900H (2,5 GHz, TB 4,9 GHz, HT, TDP 45 W). Oba jsou z generace s názvem Tiger Lake, což znamená 10nm výrobní proces, 8 jader a 16 výpočetních vláken. Oba jsou také osazeny Intel UHD integrovaným grafickým řešením. Zajímavější je ovšem dedikovaná grafická karta, ta je u obou konfigurací stejná, navíc velmi zajímavá: NVIDIA GeForce RTX 3080 ve verzi Laptop (dříve Max-Q), kdy je TDP omezeno na 110 W. Ovšem k dispozici je 6144 výpočetních AL jednotek, 192 Tensor jader pro strojové učení a 48 jednotek pro raytracing. 8 GB GDDR6 na 256bitové sběrnici běží na 1500 MHz a zajišťují 12 Gbps propustnosti.

Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4 SDRAM moduly, osazovány jsou dva o kapacitách 16 GB, k dispozici je tedy celkem 32 GB. Úložiště dat je řešeno NVMe M.2 diskem s kapacitou 1 nebo 2 TB.


Soubor rozhraní a portů obsahuje dva USB-C 3.2. s podporou Thunderboltu 4, dva USB-A 3.2 Gen2, výstup HDMI 2.1 v plné velikosti, síťový port RJ45 a kombinovaný 3,5mm jack a čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.1. U prémiového notebooku čekáme i nějaké prémiové funkce, zde to je kromě bohaté softwarové výbavy umožňující spravovat a přetaktovávat hardwarové součástky také programovatelná trojzónová RGB podsvícená klávesnice nebo čtečka otisků prstů, webkamera a mikrofony jsou samozřejmostí.

V Čechách jsou dostupné dvě sestavy s cenou 73.590,- Kč za ''základní'' model s Intel Core i7 a 1 TB SSD a 88.290,- Kč za vyšší konfiguraci s Intel Core i9 a 2 TB diskem. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse