14'' stylový notebook v hliníku s Intel Xe grafikou - Acer Swift 3X

24. 2. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer inovoval svůj 14'' model Swift, přidal mu do názvu X a do šasi nejnovější procesory Intel Tiger Lake s grafickým jádrem Xe, které dalo notebooku část názvu. Pokud se zajímáte o hliníkovou stylovku, s nízkou hmotností a estetika je pro vás důležitější než pokročilé business funkce, zpozorněte.

14'' stylový notebook v hliníku s Intel Xe grafikou - Acer Swift 3X

Acer Swift je rozsáhlá řada notebooků, které míří do střední cenové třídy na spotřebitele, kteří se zajímají především o hmotnost a mobilitu a chtějí mít notebook pohledný. Dle mého soudu je velkou výhodou 14'' displej, který nabídne lepší ergonomii než obvyklejší 13'' ultrapřenosné přístroje, ale pořád si zachovává většinu jejich výhod oproti univerzálním „patnáctkám“. Co se nasazení týče, jde o poměrně univerzální stroj. Není sice zaměřen přímo do firemního sektoru, ale díky nadstandardnímu zabezpečení to určitě může zvládnout stejně jako domácí nasazení nebo přenosný přístroj do školy a na přednášky.


Základem notebooku je štíhlé šasi z hliníku s celkovými rozměry 322 x 212 x 17,9 mm a s hmotností začínající již na 1370 gramech. Zlatá eloxovaná úprava je sice maličko extravagantní, ale notebooku sluší, jakkoli je to individuální záležitost. Acer se také pyšní poměrem velikosti displeje k tělu, zabírá 84 % plochy víka. Existuje i konkurence, která se chlubí ještě lepšími hodnotami, ale rozhodně to je lepší, než je v kategorii obvyklé. Podsvícená klávesnice ovšem celou šířku těla nezabírá, takže její používání se od těch nejlepších 13'' notebooků lišit příliš nebude.

Displej je podle mého pro daný notebook vybraný velmi dobře - má úhlopříčku 14'', poměr stran 16:9 a rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), které je v této úhlopříčce stále příjemně jemné. Mobilitě nahrává i matný povrch a podsvícení s jasem až 300 nitů (obvyklejší je 250 nitů, získáváte tedy trošku výhodu v příliš přesvětleném prostředí, kdy snáz přesvítíte odrazy na ploše displeje). Technologicky jde o IPS panel s LED podsvícením.


Na českém trhu se vyskytují dvě konfigurace, a to se čtyřjádrovými Intely s 15W TDP z generace Tiger Lake, což jsou aktuální modely vyráběná 10nm procesem. Základem je Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT), druhou možností Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz, HT), které již mají integrovanou grafiku nové generace Intel Iris Xe Graphics, její architektura má ambice prorazit i do světa velkých desktopových, nebo chcete-li herních grafik. RAM je napevno připájena na základní desce a bez možnosti rozšíření, k dispozici je 16 GB LPDDR4X paměti, rozšiřující sloty nejsou k dispozici, ale po dobu morální životnosti notebooku by to mělo bez obtíží stačit. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 512 GB nebo 1 TB.


Výbava porty je spíše střízlivá: jeden USB-C 3.2, přičemž podporuje zároveň Thunderbolt a lze přes něj připojit vyvést rozhraní DisplayPort stejně jako napájet zařízení přes funkci Power Delivery, dvojice USB-A 3.2 Gen1, HDMI 2.0 v plné velikosti a nakonec 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Zvýšenou míru zabezpečení poskytne čtečka otisků prstů i v základní variantě.


Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i5 1135G7, grafickým jádrem Intel Xe, 16 GB RAM a 512 GB úložištěm zaplatíte 25.990,- Kč včetně DPH, za vyšší konfiguraci s Core i7-1165G7 a 1 TB SSD již 31.990 Kč.

Představení

Diskuse