14'' pracovní konvertibilní notebook s aktivním stylusem - Acer TravelMate Spin P4

7. 4. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

14'' konvertibilní notebook, zaměřený na firemní nasazení, s dotykovou obrazovkou, a dotykovým perem uložitelným přímo do těla notebooku. Pokud potřebujete něco jako tablet, k tomu Windows a přiměřený výkon (takže vám MS Surface nestačí), mohl by být pro vás tenhle notebook to pravé.

14'' pracovní konvertibilní notebook s aktivním stylusem - Acer TravelMate Spin P4

Vždy, když vidím slovo ''onvertibilní, convertible'', vybaví se mi kabriolet. Ono se to koneckonců tak anglicky vezme. Auta trochu nepraktická, hodně krásná. U notebooků to vidím podobně. Překlápěcí notebooky bývají pro použití jako tablet trochu těžké, trošku velké, jako notebooky mají zase některé ''zbytečnosti'', třeba komplikované panty otvírání displeje, které je prodražují, pokud je v tabletovém modu nepoužíváte. Ale zase bývají malé, lehké, přenosné a obvykle i docela hezké. Pojďme se podívat na ten dnešní, který právě takový je.

Základem notebooku je štíhlé šasi z hliníku s celkovými rozměry 325 x 236 x 17,9 mm a s hmotností začínající již na 1,5 kilogramech. Acer používá pro tuto modelovou řadu barvu Slate Blue, tedy velmi tmavě modrou, s nezbytným kovovým leskem to notebooku docela sluší. Určen je nejen, ale především do firemního prostředí, jde tedy o kombinaci uměřeného designu a kapkou barevnosti. Prostě trendy.


Displej má úhlopříčku 14'', poměr stran 16:9 a rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), které je v této úhlopříčce stále příjemně jemné. Mobilitě nahrává i matný povrch tohoto IPS panelu s LED podsvícením. Tím opravdu zajímavým je ovšem dotyková vrstva a k ní příslušný aktivní stylus. Ten ''dokuje'' přímo v těle notebooku, kde se také dobíjí. To je velmi praktické, stylus je vždy po ruce, dobře se skladuje a přenáší, nevýhodou mohou být snad jen menší rozměry. Pokud by to pro vás byl zásadní problém, je možné ho řešit. Stylus podporuje standard Wacom AES, notebook lze tedy používat i s jinými stylusy.


Notebook je postaven na procesorech Intel generace Tiger Lake, což jsou aktuální modely vyráběné 10nm procesem. Nabízí se tři konfigurace, základem je dvoujádrový Intel Core i3-1115G4 (3,0 GHz, 4,1 GHz, HT), následuje čtyřjádrový Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT) a Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz, HT), poslední dva mají integrovanou grafiku poslední generace Intel Iris Xe Graphics s pokročilou architekturou a vcelku zajímavým výkonem, který by měl stačit i na základní zábavu. RAM je osazována do dvou slotů, k dispozici je 8 nebo 16 GB LPDDR4X paměti, maximum je 32 GB. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 512 GB.


Výbava porty je jednoduchá, ale na takto štíhlý notebook zajímavá: jeden USB-C 3.2, přičemž podporuje zároveň Thunderbolt 4 a lze přes něj připojit vyvést rozhraní DisplayPort stejně jako napájet zařízení přes funkci Power Delivery, dvojice USB-A 3.2 Gen1, HDMI 2.0 v plné velikosti a 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). K tomu připočtěme výklopný RJ-45 konektor pro připojení sítě a čtečku SD karet. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0.


Že jde primárně o business přístroj, dokládá i TPM čip a čtečka otisků prstů, která je umístěna v zapínacím tlačítku na boku, jako to mívají některé mobilní telefony. Připomenout musím i podsvícení klávesnice, HD kameru doplněnou i o IR snímač a třeba také možnost nabíjet 56Wh baterii jak přes proprietární nabíječku, tak USB-C kabel.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i3-1115G4, 8 GB RAM a 512 GB úložištěm zaplatíte 24.690,- Kč včetně DPH, za nejvyšší konfiguraci s Core i7-1165G7 a 16 GB RAM již 35.990,- Kč.

Představení

Diskuse