13'' vysoce mobilní černozlatý krasavec s OLED displejem - Asus ZenBook Flip S UX371

20. 1. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malý, lehký, stylový, v kombinaci černé a měděné. Nový Asus ZenBook Flip by zaujal i bez svého největšího taháku - OLED displeje. Ten nabízí jedno z nejlepších zobrazení v mobilním světě vůbec. Sekunduje mu procesor Intel Core 11. generace s novým grafickým jádrem Xe.

13'' vysoce mobilní černozlatý krasavec s OLED displejem - Asus ZenBook Flip S UX371

ZenBooky mají naprosto jednoznačné určení - superpřenosná stylovka s nejnovějšími technologiemi. Jako cílovou skupinu bych viděl vyšší management nebo důležité kreativce. Ale nejde jen o pracovní notebook, výrobce se pořádně rozkročil a oslovit může skoro každého - pokud ho neodradí řádně vysoká cenovka. Ostatně jedním z nejlepších doporučení může být udělení ceny Red Dot za design za rok 2020. Ostatně o designových vychytávkách by se dalo mluvit docela dlouho – pant víka displeje který umožňuje jak úplné překlápění, tak podepření a zvýšení zadní části notebooku pro lepší ergonomii během psaní, numberpad – kombinace numerické klávesnice a touchpadu ...


Zdaleka nejzajímavější částí notebooku bude asi displej. OLED technologie se rychle šíří mobilním světem, ale stále patří do vyšší třídy. Rok 2021 prý bude rokem OLED televizí, které se konečně dostanou na cenově snesitelnou úroveň. Mobilní svět tedy nesmí zůstat stát opodál. Asus vybral panel s úhlopříčkou 13,3‘‘ a rozlišením UHD 4K (3840 x 2160 pixelů) a 100% pokrytím barevného prostoru DCI-P3. Povrch je lesklý a celý panel je dotykový. Pořídit si můžete i dotykové pero s 4096 stupni přítlaku.

Velikosti displeje určuje i velikost šasi, která je díky velice tenkým rámečkům pouze 305 x 211 x 13,9 mm. Podle výrobce se jedná o nejtenčí notebook s OLED displejem. Hmotnost činí 1,2 kg, notebook je tedy opravdu velmi skladný, lehký a především mobilní. Zároveň by měl při přenášení něco vydržet, protože má tělo z černě eloxovaného hliníku, což znamená i bezpečí pro hardware uvnitř. A velice luxusní povrchovou úpravu se zlatě-měděnými prvky navenek.

Asus osadil nová CPU od Intelu, vybral 10nm čipy 11. generace s kódovým označením Tiger Lake. Na výběr jsou dva čtyřjádrové procesory, oba s podporou HyperThreadingu: Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz TB, 28 W TDP) a Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz TB, HT, 28 W TDP), oba mají již nové grafické jádro Intel Iris Xe Graphics. Nejde samozřejmě o žádnou herní dedikovanou kartu, ale jednoduché hraní občas zvládne, svou práci si odvede a disponuje řadou nejnovějších technologií. Osazeno je 8 nebo 16 GB LPDDR4X. Ty jsou napevno připájeny na desce a notebook neumožňuje žádné rozšíření. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot a má kapacitu 512 GB nebo 1 TB.


Výbava porty je minimalistická, ale na naprosté technologické špičce. Pokud máte přístup k nejmodernějším periferiím, budete moci výkon notebooku využít opravdu naplno. Po stranách přístroje nalezneme USB-A 3.2 a dvojici USB-C 3.2, oba s podporou Thunderboltu 4 a šikovný HDMI 1.4 konektor v plné velikosti. Bezdrátové připojení zastupuje Bluetooth 5.0, k síti se připojíte pře WiFi 6 /ax. A to je vše, i sluchátka musíte mít bezdrátová. Vestavěný zvuk by ovšem neměl být úplně špatný, Asus již tradičně spolupracuje s hi-fi značkou Harman-Kardon. Podsvícení klávesnice je samozřejmostí, zabezpečení má na starosti kombinace TPM modulu a infračervené kamery ve spolupráci s Windows Hello.

Cena v Čechách za základní sestavu s procesorem Core i5-1135G7, 8 GB RAM a 512GB SSD činí 38.990,- Kč včetně DPH, vyšší výbava s Core i7, 16 GB paměti a 1TB úložištěm přijde na 47.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse