15'' manažerská stylovka, klasický i konvertibilní notebook - Dell Latitude 15 (9520)

12. 5. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Stylovka pro profesionály – do těchto slov umím shrnout charakteristiku nového Latitude 15 od Dellu. Hliníkový notebook, který na ničem nešetří, umisťuje 15'' displej do 14'' šasi, je krásný, propracovaný a zabezpečení má na firemní úrovni. Co víc si přát? Snad jen příjemnější cenovku.

15'' manažerská stylovka, klasický i konvertibilní notebook - Dell Latitude 15 (9520)

Dell Latitude jsou již desetiletí vlajkovou řadou notebooků od Dellu, pokud se nemýlím, lze jejich historii vystopovat nejméně do roku 1994, tedy do minulého tisíciletí ještě k procesorům 486 DX. Tehdy byl vlastně každý notebook drahý a prémiový, ale Dell již tehdy cílil na solventní firemní klientelu a z tohoto směru nikdy neuhnul. Jde tedy o obvykle drahé, kvalitní, odolné a dobře zabezpečené notebooky, které využijí hlavně manažeři a pracovníci, kteří zachází s citlivými daty nebo potřebují naprosto spolehlivý mobilní výpočetní výkon a přístup k sítím.

Notebook je téměř celý vyrobený z obráběného hliníku, má broušený povrch s diamantovým vzorem a vypadá krásně a draze dohromady, ale to se v této třídě nejspíše očekává. Rozměry jsou 340,3 x 215,8 x 18 mm a hmotnost 1,4 kilogramu, 65W nabíječka přidá pouhých dalších „deset deka“. Vzhledem k ne úplně typické úhlopříčce displeje (rovných 15‘‘) je notebook celkem kompaktní, ale klávesnice, třebaže prostorná, už musela přijít o numerickou část. Zas tak veliká ovšem není, takže po jejích bocích zbylo místo na mřížky reproduktorů, které díky tomu hrají přímo na vás. A klávesnice je samozřejmě podsvícená.


O netypické úhlopříčce o velikost 15'' jsem se již zmiňoval, dodat musím, že v rámečku můžeme najít dva různé displeje, ostatně právě ty a velikost osazené RAM jsou jedinými rozdíly napříč jednotlivými konfiguracemi. Základem je antireflexní panel s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů a nadprůměrnou svítivostí 400 nitů. O stupínek výš je UHD panel s rozlišením 3840 x 2160 pixelů, tedy 4K. Ten má svítivost dokonce 500 nitů a taktéž antireflexní povrch. A oba panely pokrývají 100 % barevného prostoru sRGB. A to máme k dispozici ještě třetí variantu, totiž upravený model 15 Touch s dotykovým Full HD panelem překrytým odolným sklem Corning Gorilla DX a víkem s překlápěcími panty, jinak řečeno s konvertibilní konstrukcí. Ten podporuje dokonce i aktivní stylus a díky všem těmto úpravám je také o dalších „deset deka“ těžší.


Hardwarové konfigurace staví na aktuálních nízkonapěťových procesorech Intel s TDP nastaveným na 15 W z generace Tiger Lake, které jsou vyráběné 10nm procesem. V Čechách jsou zatím v nabídce pouze špičkové modely se čtyřjádrovým Intelem Core i7 1185G7 (3 GHz, TB 4,8 GHz, HT). Procesory podporují HyperThreading, mají tedy dvojnásobek výpočetních vláken. O grafickou stránku věci se může starat vestavěné jádro Intel Iris Xe Graphics s 96 exekučními jednotkami a maximální frekvencí 1,35 GHz. Zapojení RAM je provedeno přímým napájením na desku, jde o LPDDR4X-4267 o velikosti 16 nebo 32 GB, SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem (PCIE x4) a má kapacitu 512 GB ve všech konfiguracích včetně té dotykové.


Výbavu porty tvoří dvojice USB-C 3.2 s podporou Thunderboltu 4, jeden USB-A 3.2 (s technologií PowerShare), samostatné HDMI 2.0 v plné velikosti a zvukový univerzální konektor představovaný kombinovaným 3,5 mm jackem. K dispozici je i čtečka micro SD karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.1. V rámečku displeje najdeme HD webkameru a infrakameru spolu se čtveřicí mikrofonů, důvodem tohoto počtu je krom dobrého přenosu zvuku také funkce potlačení ruchu a šumu. Zabezpečení spoléhá jednak na kameru a rozpoznávání obličeje, jednak na bezkontaktní čtečku čipových karet.


Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i7-1185G7, 16 GB RAM a 512 GB úložištěm s Full HD displejem zaplatíte 55.990,- Kč včetně DPH, kvůli příplatku za 4K displej a 32 GB RAM stojí vrcholná verze již 63.990,- Kč včetně DPH. Pokud byste toužili po dotykové konvertibilní verzi, dostanete se s cenou někam mezi, konkrétně na 61.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse