Pracovní stanice s čistým designem a grafikou Nvidia Quadro - Dell Precision 15 (3560)

17. 3. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

''Základní'' pracovní stanice od Dellu, což mají notebooky Precision být, posouvá význam slova základní poměrně daleko vpřed – aktuální generace procesorů Intel, zajímavé grafické schopnosti profesionální grafické karty NVIDIA Quadro, bohatá softwarová výbava, na které se prý podílí i umělá inteligence.

Pracovní stanice s čistým designem a grafikou Nvidia Quadro - Dell Precision 15 (3560)

Notebooky Precision od Dellu již nesou nálepku ''pracovní stanice'' a něco na tom je. Cenovkou i výbavou sice patří až pod vlajkovou loď v podobě řady XPS, ale stále mají zajímavou výbavu, zejména co se softwaru a podpory týče, a jsou určeny především pro firemní použití. Čekat od nich můžeme také dedikovanou grafickou kartu, která snad přístroj posune trochu blíže k profesionálnímu nástroji, ale i samotný Dell přiznává, že se hodí spíše pro 2D využití než 3D modelování.

Základem notebooku je dosti zkosené šasi z plastu, ale Dell mluví i o vyztužení uhlíkovými vlákny, byť jen velmi nekonkrétně. Rozměry jsou 358 x 232 x 10 - 14 mm a hmotnost 1,58 kilogramu. Design je poplatný určení a použitý – velmi jednoduchý a čistý, skoro by se chtělo říci skandinávský. Prostě pracovní nástroj, který na sebe nemá upozorňovat v žádném směru. Oproti předchozímu modelu 3550 ovšem designu za oběť padla dedikovaná tlačítka myši nad a pod touchpadem i TouchStick uprostřed klávesnice. Notebook teď určitě vypadá lépe, jestli je ovšem ergonomičtější si odhadnout netroufám, řada uživatelů TouchSticků na ně nedá dopustit, já jsem jim naopak na chuť nikdy nepřišel.


Úhlopříčka displeje má obvyklou velikost 15,6'' s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů a svítivostí 250 nitů. Povrch je antireflexní, použitá technologie nabízí široké pozorovací úhly, ale to je dnes standard i v nejlevnější třídě. Navíc Dell přidává i údaj o barevném prostoru podle NTSC – 45 %. Tyto údaje samozřejmě neznamenají nějaký superkvalitní panel, ale jasná deklarace nabízené kvality potěší. Podle specifikací nabízí Dell i panely s dotykovou vrstvou nebo 4K rozlišením, na českém trhu ovšem v běžné nabídce nejsou.

Hardwarové konfigurace staví na aktuálních nízkonapěťových procesorech Intel s konfigurovatelným TDP 12 – 28 W z generace Tiger Lake, které jsou vyráběné 10nm procesem. Základem je Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, TB 4,2 GHz, HT) se čtyřmi jádry, druhou možností je také čtyřjádrový Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, TB 4,7 GHz, HT. Procesory podporují HyperThreading, mají tedy dvojnásobek výpočetních vláken. O grafickou stránku věci se může starat vestavěné jádro Intel Iris Xe Graphics s 96 exekučními jednotkami a maximální frekvencí 1,3 GHz, zajímavější je ovšem dedikovaná NVIDIA Quadro T500, což je v podstatě profesionálními ovladači vybavená karta GeForce MX 450. Používá čip TU117 podobně jako GeForce GTX 1650, má ovšem poloviční šířku paměťové sběrnice a poloviční paměť, tedy 2 GB.


Zapojení RAM má k dispozici dva sloty, používají se ovšem pouze jednokanálově zapojené moduly DDR4-3200 o velikosti 8 nebo 16 GB, jeden slot tedy v továrních konfiguracích zůstává volný pro případné rozšíření a navýšení výkonu integrované grafiky, díky následnému Dual-Channel režimu. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem (PCIE x4) a může mít kapacitu 256 GB nebo 512 GB.


Výbavu porty tvoří dvojice USB-C 3.2 s podporou Thunderboltu 4, dvojice USB-A 3.2 (jeden s technologií PowerShare), samostatné HDMI 2.0 v plné velikosti, síťový RJ-45 konektor a čtečka SD karet. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5 mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.1. V rámečku displeje najdeme HD webkameru Zabezpečení spoléhá na kameru a rozpoznávání obličeje pomocí Windows Hello, ve volitelné výbavě najdete i čtečku čipových karet.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i5-1135G7, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA Quadro T500, 8 GB RAM a 512 GB úložištěm zaplatíte 42.990,- Kč včetně DPH, v případě jedné z vrcholných sestav s Core i7 a 16 GB RAM se cenovka vyšplhá na 49.290,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse