15'' pro kancelář i domácnost, s 11. generací Intel a nízkou hmotností - Dell Vostro 3500

27. 1. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell Vostro 3500 je univerzální 15'' notebook, který se stejně dobře hodí pro základní kancelářské použití, jako pro domáckou pohodu s filmem. Osazen je aktuální generací úsporných mobilních procesorů Intel a ve své třídě nabízí velmi dobrou hmotnost, pokud vám na ní tedy záleží.

15'' pro kancelář i domácnost, s 11. generací Intel a nízkou hmotností - Dell Vostro 3500

Dell byl dlouhá léta ve své historii především značkou pro firemní notebooky, pomineme-li tedy další odvětví jeho podnikání. Časem se ale svět mobilní výpočetní techniky zdemokratizoval natolik, že musel jít do retailu a nabízet produkty i pro „obyčejného člověka“, tedy nefiremní klienty, nejčastěji domácnosti. Modelová řada Vostro je jedním z potomků tohoto rozhodnutí – relativně dostupný univerzální notebook vhodný k nasazení do nejnižších pater firmy, na úřady, do školství nebo samozřejmě jako multimediální kousek do domácností. Základní výhodou určitě může být v rámci kategorie 15'' notebooků celkem dobrá mobilita zajištěná především nižší hmotností, také počet a složení portů hrají ve prospěch tohoto modelu.

Rozměry přístroje jsou 364 x 249 x 19 mm a hmotnost činí 1,78 kg. Zatímco rozměry jsou velmi průměrné, displej má obyčejný, tedy silnější rámeček a tím je půdorys přístroje daný, hmotnost pod 1,8 kg už patří mezi ty nižší a zajímavější. Šasi je z běžného plastu, takže nelze očekávat nadprůměrnou pevnost, ale svou roli zastane dobře.


Podle oficiálního webu českého zastoupení Dellu můžete vybírat ze dvou různých displejů, na českém trhu jsem (naštěstí) zatím zaznamenal pouze kvalitnější varianty s antireflexním Full HD displejem (1920 x 1080 pixelů) s obnovovací frekvencí 60 Hz a svítivostí 220 nitů, což je dobré právě tak pro kancelářské použití a sledování filmů. Levnější variantou by pak měl být základní HD ready antireflexní panel s rozlišením 1366 × 768 pixelů. Oba mají samozřejmě nejběžnější úhlopříčku 15,6''.


Dell právě teď aktualizoval hardwarovou výbavu, takže v přicházejících konfiguracích nalezneme procesor Intel 11. generace Core (Tiger Lake), které Intel již vyrábí 10nm procesem. Na výběr jsou dva čtyřjádrové procesory, oba s podporou HyperThreadingu: Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz TB, 28 W TDP) a Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz TB, HT, 28 W TDP), oba mají již nové grafické jádro Intel Iris Xe Graphics. V nejvyšší konfiguraci je navíc osazena dedikovaná grafická karty MVIDIA GeForce MX 330 s vlastními 2 GB DDR5 paměti. Tato karta ovšem obrazové či herní možnosti notebooku příliš nezlepší, zato si ukousne svůj díl elektrické energie, takže v sestavách ji nepovažuji za nejpraktičtější. RAM má kapacitu 8 GB, je řešena DDR4-2666 modulem. Na desce jsou dva SODIMM sloty, je tedy možné i jejich případné rozšíření. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD s kapacitou 256 nebo 512 GB.


Pro soubor rozhraní a portů je na 19 mm vysokém šasi místa dost, k dispozici tedy bude jeden USB 3.2 Type-C, ovšem pouze ve spojení s dedikovanou grafikou NVIDIA, trojice USB Type-A, přičemž pouze dva jsou s rychlejším rozhraním 3.2 a jeden je pouze 2.0, dále HDMI 1.4 konektor v plné velikosti, RJ-45 konektor pro připojení do pevné sítě (LAN) a kombinovaný 3,5 mm audiojack a čtečka paměťových karet. Z bezdrátových technologií je podporováno Wi-Fi/ac a Bluetooth 5.0. Multimedialita je pak zajišťována dvojicí reproduktorů a webkamerou. Volitelně lze získat i podsvícenou klávesnici nebo TPM 2.0 čip a čtečku otisku prstu.

Na českém trhu lze prozatím nalézt tři konfigurace, nejnižší s procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM, 256GB SSD a Full HD displejem činí 19 390 Kč včetně DPH, naopak vrcholná dostupná konfigurace si polepší na procesor Core i7, dedikovanou grafiku NVIDIA a 512 GB SSD za cenu 25.390 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse