13'' pracovní notebook, jeden z nejlehčích na trhu - Dynabook Portégé X30L

29. 9. 2021 12:45    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Portégé je značka, která se často chlubila nejmenšími nebo nejlehčími notebooky ve své třídě. Jak si nový majitel Sharp poradil s 13'' třídou lehkého a mobilního notebooku? Hned na začátek mohu prozradit, že vypadá zajímavě.

13'' pracovní notebook, jeden z nejlehčích na trhu - Dynabook Portégé X30L

Dynabooky jsou japonská značka notebooků, kterou vyrábí Sharp, protože už před třemi lety Toshiba svou notebookovou divizi prodala právě Sharpu. V Čechách teď nemá zrovna nejširší nabídku ani prodejní síť, ale u některých online prodejců je možno stále Dynabooky bez sebemenších problémů nakupovat. A bylo by škoda je z případného výběru vylučovat. Jak Toshiba, tak Sharp dokázali a dokážou zhodnotit dlouholeté zkušenosti s výrobou malých lehkých notebooků, přičemž cílí zejména na firemní klientelu. Ostatně řady X (X30, X40...) jsou opravdu vrcholem přenosných notebooků a mohou směle konkurovat nabídce konkurenčních výrobců.

Už jen šasi z magnéziové slitiny, což je nejluxusnější z běžně používaných kovů, je čím dál vzácnější., Materiál je velmi lehký, přitom pevnější než hliník a s vhodnou povrchovou úpravou i docela dobře odolává ranám osudu, jako jsou třeba škrábance a vrypy. Má rozměry 306 x 210 x 17,9 mm, což při úhlopříčce 13,3'' naznačuje poměrně subtilní rámeček kolem displeje. Absolutorium potom zaslouží notebook za hmotnost, která je pouhopouhých 0,9 kg! tím se notebook pouští prakticky do vod tabletů, ale stále má podsvícenou klávesnici, aktivní chlazení a normální výkon.


Dynabooky jsou designově velmi konzervativní, navíc to platí i pro displej: má úhlopříčku 13,3'', obvyklé rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), a matný povrch. Mírně nadprůměrné podání barev by měla zajistit výrobní technologie, nejde jen o základní TFT obrazovku, protože amorfní křemík je nahrazen polovodiči z india, galia, zinku a kyslíku (oxygen), tedy IGZO technologií. Nadprůměrná a pro mobilní nasazení je důležitá svítivost displeje, ten zde září až 470 nity.

S dobou kráčí i CPU, Sharp aktualizoval sestavy a osadil je procesory Intel 11. generace s kódovým jménem Tiger Lake, tedy současnou generací vyrobenou 10nm procesem. Nabízí se dva modely - i5 a i7. Obě varianty CPU jsou čtyřjádrové, základem je Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT), vyšší konfigurace disponuje Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz, HT), procesory jsou naladěny na 15W TDP. Mají integrovanou grafiku Intel Iris Xe (G7 gen. 11), jejíž architektura se v nejbližší době stane základem nabídky dedikovaných grafik od Intelu. Základní deska je vybavena jediným slotem pro RAM, ovšem už v základu je na ni napevno připájen 8 GB DDR4 modul paměti s frekvencí 3200 MHz, ve vyšší konfiguraci je přidán i výměnný modul, celková kapacita je tedy 16 GB. Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojeného přes M.2 slot a s NVMe rozhraním, nabízená velikost v ČR je 512 GB. Ostatně co se šíře a výbavy nabízených konfigurací týče, není rozdílu mezi modely X30L a X40, liší se pouze ve velikosti šasi, podobní si jsou i v doplňující výbavě.


Na malý notebook je Dynabook Portégé vybaven téměř královsky, dokonce lépe, než větší X40: dva USB-A 3.2 a dvojici USB-C 3.2 s podporou Thunderboltu 4 (jeden s funkcí Power Delivery), následuje HDMI a 3,5mm kombinovaný jack (in/out) a slot pro paměťové karty. Přibyl také RJ-45 (gigabitový ethernet). O bezdrátovou konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1.

Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu se čtečkou SmartCard, v základní výbavě je i čtečka otisků prstů. Webkamera a dvojitý mikrofon jsou už dnes samozřejmostí, navíc je zde podsvícení klávesnice a vedle touchpadu také málo vídaný, ale velice praktický TrackPoint – specifické polohovací zařízení ovládané miniaturním modrým „joystickem“ uprostřed klávesnice.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i5 a 8 GB RAM zaplatíte 38.890,- Kč včetně DPH, v případě vrcholné sestavy s Intel Core i7 a 16 GB RAM cena vyšplhá na 43.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse