14'' magnéziový bodyguard i účetní v saku - Dynabook Portégé X40-J

2. 6. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malý přenosný pracovník, to je stručná charakteristika pro inovovanou řadu 14‘‘ business notebooků od Dynabooku (dříve Toshiba). S aktuálními procesory Intel a odolným šasi z magnesia je zde opět příslib „těžké váhy“, zejména pro firemní pracovní nasazení.

14'' magnéziový bodyguard i účetní v saku - Dynabook Portégé X40-J

Dynabooky už sice dávno nevyrábí Toshiba, ale stále jde o japonské stroje, značku převzal Sharp. A nedejte se zmást názvy v největších českých online obchodech – Sharp si sice ponechal typický designový jazyk Toshiby, ale značka Toshiba je uváděna v eshopech ze setrvačnosti. Dynabook je prostě Dynabook. Tečka.

Základem je šasi z magnéziové slitiny, což je nejluxusnější z běžně používaných materiálů – je lehká, pevná, relativně odolná proti poškrábání a zřetelně kovový povrch je i hezký pro oko. Má rozměry 323 x 220 x 17,9 mm a hmotnost 1,4 kg! Notebook je tedy celkem skladný a lehký, i když pokud by byly fyzické specifikace tím nejdůležitějším, konkurenti umí jednotlivé milimetry nebo dekagramy ještě ubrat, nezřídka ovšem za cenu pouze 13‘‘ obrazovky.


Dynabooky si nepotrpí na výstřelky, jdou po standardech, a tak je to i s displejem: má úhlopříčku 14'', obvyklé rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), a matný povrch. Mírně nadprůměrné podání barev by měla zajistit výrobní technologie, nejde jen o základní TFT obrazovku, protože amorfní křemík je nahrazen polovodiči z india, galia, zinku a kyslíku (oxygen), tedy IGZO technologií. Ovšem svítivost displeje 250 nitů je opravdu naprosto přesně průměrná.

Výrazná aktualizace se odehrála „pod kapotou“ – najdeme zde procesory Intel 11. generace s kódovým jménem Tiger Lake, tedy nejaktuálnější generaci vyrobenou 10nm procesem. Nabízí se dva modely - i5 a i7. Obě varianty CPU jsou čtyřjádrové, základem je Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT), vyšší konfigurace disponuje Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz, HT), procesory jsou naladěny na 15W TDP. Mají integrovanou grafiku Intel Iris Xe Graphics, její architektura má ambice prorazit i do světa dedikovaných grafik. Základní deska je vybavena jediným slotem pro RAM, ovšem už v základu je na ni napevno připájen 8 GB DDR4 modul paměti s frekvencí 3200 MHz, ve vyšší konfiguraci je přidán i druhý, výměnný modul, celková kapacita je tedy 16 GB. Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojeného přes M.2 slot a s NVMe rozhraním, nabízená velikost v ČR je pouze jedna, totiž 512 GB.


Notebook má vzhledem ke své velikosti výbavu zajímavou a především moderní: dva USB-A 3.2 a dvojici USB-C 3.2 s podporou Thunderboltu 4 (jeden s funkcí Power Delivery), následuje HDMI a 3,5mm kombinovaný jack (in/out) a slot pro paměťové karty. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1.


Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu se čtečkou SmartCard, v základní výbavě je i čtečka otisků prstů. Webkamera a dvojitý mikrofon jsou už dnes samozřejmostí, navíc je zde podsvícení klávesnice a především málo vídaný, ale velice praktický TrackPoint – specifické polohovací zařízení ovládané miniaturním „joystickem“ uprostřed klávesnice.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i5 a 8 GB RAM zaplatíte 34.890,- Kč včetně DPH, v případě vrcholné sestavy s Intel Core i7 a 16 GB RAM 40.190,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse