15.6'' základní model se zabezpečení hesel pomocí TPM 2.0 - HP 250 G8

18. 5. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP 250 jsou základní notebooky pro domácí i firemní nasazení, ostatně interně mají označení jako řada Essentials. Nabídnou velmi dobrý poměr ceny ku výkonu, Full HD displeje a nejnovější procesory Intel 11. generace.

15.6'' základní model se zabezpečení hesel pomocí TPM 2.0 - HP 250 G8

Aktualizované modely v řadě 250, které spolu se svou sesterskou řadou 255, ta se liší pouze hardwarem od AMD namísto Intelu, představují pomyslnou nejnižší třídu notebooků, která se v lecčems podobá Pavilionům, na rozdíl od nich se však o něco více soustředí na firemní zákazníky. Rozdílů, krom designu je tedy až překvapivě málo, hlavní znak „business“ modelu je zřejmě fakt, že i nejlevnější sestavy mají TPM modul pro rozšířené zabezpečení. To sice může vypadat jako detail, ale pro některé pozice dost podstatný.

U levných notebooků se špatně vyzdvihují nějaké zvláštní přednosti, tlak na cenu je obvykle dělá dosti zaměnitelnými a u HP nevidím rozdíl oproti jiným, třeba i čínským výrobcům. Plastové šasi je plastové na první pohled, ale výrobce se alespoň snaží o úzké boční rámečky displeje. Na výběr jsou dvě barvy – černá a šedá. Bezesporu příjemným faktem jsou numerická tlačítka klávesnice, ale to je v této velikostní kategorii norma, ostatně není podsvícená.


Rozměry 358 x 242 x 19,9 mm a hmotnost 1,74 kilogramu neoslní, ale s ohledem na cenu jde o překvapivě kompaktní a mobilní zařízení. Pokud ho potřebujete na práci v kanceláři a přenášet ho budete jen mezi místnostmi, bude sloužit výborně. Na přenášení mezi prací a domovem, pohyb po městě či v MHD bych volil podstatně menší zařízení, na výběr už je i v této cenové hladině.

Úhlopříčka displeje činí 15,6'', poměr stran 16:9, rozlišení je 1920 x 1080, jde o IPS panel se svítivostí 250 nitů a především s matným povrchem. Ten je mezi business přístroji oblíben, zejména díky svým dobrým vlastnostem pod komplikovanějším osvětlením. Horší panely najdete jen u výrazně levnějších „skoronotebooků“ a z hlediska ergonomie používání bych ho doporučil v této velikosti jako kvalitní minimum. Nižší rozlišení bych toleroval jen na výrazně menší obrazovce a s nižší svítivostí už byste naráželi na hranice viditelnosti i v kanceláři za jasného letního dne.


HP 250 G8 nabízí základní mobilní nabídku od Intelu, prozatím tedy pouze dva nižší modely z řady Core, v Čechách ještě většinou nejsou ani naskladněny. Zdá se, že do budoucna se počítá i s ještě levnějšími variantami založenými na Celeronech a Pentiích, ty by mohly prorazit i „magickou“ hranici 10 000 Kč. Prozatím jsou v nabídce mírně dražší verze s Intel Core i3-1115G4 (2 jádra, 3,0 GHz, Boost 4,1 GHz, 15 W TDP, HT) a Intel Core i5 1135G7 (4 jádra, 2,4 GHz, Boost 4,2 GHz, 15 W TDP, HT). Oba procesory mají integrovanou grafiku Intel Iris Xe Graphics, v případě Core i5 je trochu výše taktovaná, takže podává i znatelně lepší výkon, ovšem na běžnou práci či přehrávání videa v nativním rozlišení displeje stačí s přehledem obě verze, rozdíl poznáte až u her.


Všechny aktuální konfigurace se nabízí s 8 GB DDR4-2666 RAM realizovaném jedním modulem. Vysoce pozitivní je fakt, že také všechny obsahují dva standardní paměťové sloty, takže rozšíření na 16 GB může být dílem okamžiku. I to je jedním ze znaků toho, že jde „už“ o firemní notebook. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a může mít kapacitu 256 GB nebo 512 GB.

Výbava porty je relativně jednoduchá, ale pro běžný kancelářský provoz stačí. Obsahuje jeden USB-C 3.1 Gen 1, dva USB-A 3.1 Gen 1, HDMI 1.4b a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará WiFi 5 /ac a Bluetooth 5.0, obsažen je i výklopný RJ-45 konektor pro připojení „drátového“ gigabitového ethernetu. Nechybí ani čtečka paměťových SD karet a web kameru s mikrofonem. Relativně důležité může být i již výše zmiňované zabezpečení pomocí TPM 2.0 čipu.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i3-1115G4, 8 GB RAM a 256 GB úložištěm zaplatíte 13.490,- Kč včetně DPH, v případě vrcholné sestavy s Intel Core i5-1135G7 a Windows Pro 20.490,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse