15'' elegance pro kancelář, hliník s procesory AMD Ryzen - HP EliteBook 855 G7

5. 1. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

EliteBook s modelovým číslem s pětkou na konci – to bude něco pro příznivce AMD. Procesory Ryzen se v mobilním světě prosazují spíše pozvolna, ale zde najdeme dvě konfigurace ve výborném a lehkém 15'' kancelářském stroji vyšší střední třídy. Dalšími výhodami jsou celokovové šasi a vysoké možnosti zabezpečení už v základní nabídce.

15'' elegance pro kancelář, hliník s procesory AMD Ryzen - HP EliteBook 855 G7

EliteBook 855 je další z pestré nabídky „mobilních kanceláří“ pro firemní klientelu, nejspíš bychom mohli říci, že spadá někam do „vyšší střední“ třídy, a to jak výbavou, tak cenou. Určen je tedy především pro střední management firem, který ocení kombinaci velmi slušné, ale nikoli výborné mobility s velmi dobrou ergonomií. Přeci jen se jedná o 15'' notebook, který má své limity co do přenositelnosti, ale nabídne pohodlně velkou klávesnici i displej.

Rozměry 359,7 x 233,8 x 20 mm a hmotnost 1,71 kilogramu patří v rámci kategorie mezi velmi dobré, rámeček displeje je poměrně tenký. A nízké hmotnosti nahrává i šasi ze stříbřité hliníkové slitiny, které zároveň zajišťuje vysokou pevnost a díky povrchové úpravě také velmi hezký, elegantně decentní vzhled. Výrobce navíc uvádí uživatelsky přístupný prostor se SODIMM sloty pro RAM (jakkoli může výměna představovat porušení záručních podmínek, je to příjemný bonus).


Úhlopříčka displeje činí 15,6'', poměr stran 16:10, rozlišení je 1920 x 1080, jde o IPS panel se svítivostí 250 nitů a především s matným povrchem. Ten je mezi business přístroji oblíben, zejména díky svým dobrým vlastnostem pod komplikovanějším osvětlením – například kancelářskou zářivkou či různými odlesky denního světla. Za příplatek jsou k dispozici i obrazovky s filtrem soukromí – povrchovou vrstvou, která při pohledu z úhlu odhaluje pouze omezený odraz. Tato možnost se ovšem v běžných konfigurátorech neobjevuje a v Čechách zůstane asi k dispozici pouze velkým firemním klientům při větších objednávkách.

Koncová pětka v číselném kódování notebooků HP znamená procesory od AMD (oproti koncové nule pro Intel), což fandy aktuálních modelů Ryzen, které si do mobilního světa hledají stále častěji cestu, určitě potěší. K dispozici jsou dva modely s 15W TDP s architekturou Zen 2, která je v mobilním světě AMD stále nejpokročilejší, ač v desktopech již mají architekturu novější, Zen 3. Vyráběna je 7nm procesem a rozšířena o funkce PRO pro snazší správu a zabezpečení. Základem je šestijádrový AMD Ryzen 5 PRO 4650U se základní frekvencí 2,1 GHz a boostem na 4 GHz, vyšší možností osmijádrový AMD Ryzen 7 PRO 4750U se základem na 1,7 GHz a boostem na 4,1 GHz. Procesory podporují technologii SMT, mají tedy dvojnásobek výpočetních vláken. O grafickou stránku věci se stará vestavěné jádro AMD Radeon generace Vega. Řadič RAM podporuje dvoukanálové zapojení, ve všech sestavách jsou osazeny pouze moduly DDR4-3200 o velikosti 8 GB, dvojkanál tedy využije pouze konfigurace s 16 GB. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a může mít kapacitu 256 GB nebo 512 GB.


Výbava porty je relativně jednoduchá, nečekejte žádnou extra nabídku specialit, ale pro běžný kancelářský provoz včetně základního dokování stačí. Obsahuje dvojici USB-C 3.2 Gen 2 (s podporou DisplayPortu a napájení), dva USB-A 3.1 Gen 1, HDMI 2.0 a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0 a možné je nakonfigurovat i 4G/LTE bezdrátový modem, pak se na notebooku objeví i slot pro SIM kartu.


O zabezpečení se stará TPM čip, čtečka paměťových karet a čtečka otisků prstů, což je oproti domácím notebookům nadstandardní záležitost, která ovšem používání notebooku výrazně zpříjemňuje – podobně jako u mobilních telefonů. Klávesnice je podsvícená a odolná proti polití, v rámečku displeje se nachází webkamera s mechanicky posuvným krytem.

Za základní konfiguraci s procesorem AMD Ryzen 5 PRO 4650U, 8 GB RAM a 256 GB úložištěm zaplatíte 22.990,- Kč včetně DPH, v případě vrcholné sestavy s AMD Ryzen 7 PRO 4750U, 16 GB RAM a 512 GB SSD bude cena činit 32.490,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse