14'' zaměřeno na design, v hliníku, i s dedikovanou grafikou - HP Envy 14

21. 12. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Design v hliníku a s Core i7 - HP Envy 14

14'' zaměřeno na design, v hliníku, i s dedikovanou grafikou - HP Envy 14

HP Envy 14 - notebook vyšší střední třídy zaměřený na design, kvalitu materiálů a mobilitu. Nabídne vám především eleganci podpořenou materiály - například hliníkovým tělem - a procesory Intel 11. generace. Pokud nemáte hluboko do kapsy, je k dispozici i konfigurace s herně zajímavou dedikovanou grafickou kartou.

HP Envy je řada notebooků vyšší střední třídy, které se soustředí především na styl a design a mnohem méně na cenu. Obecně od nich lze čekat dobrou kvalitu zpracování, prémiové materiály – například hliníkové tělo – a poměrně dobrou mobilitu, i když výhradně na ni se nesoustředí. Podsvícené klávesy, uzounké rámečky displeje, čisté hladké linie a plochy, to je designový jazyk, kterému dnešní spotřebitelé dobře rozumí, a je v módě. Eleganci rozhodně notebooku upřít nelze, vypadá výborně a i jeho cena je na první pohled vidět (a to myslím v dobrém), naopak originalitou nesrší a na první pohled si ho můžete splést s kde jakým jiným notebookem – což nemusí být na škodu. Hodí se dobře domů i na cesty, jeho použití si dobře dovedu představit i ve firmě (i když ve velkých „flotilách“ mohou správcům některé profesionální funkce chybět) a pokud vás netrápí rozpočet, tak klidně i ve školní třídě či posluchárně.


Platformou notebooku je celohliníkové „unibody“ šasi, povrch notebooku tvoří přiznaný kov a barevně sladěná klávesnice, jen rámeček displeje je leskle plastově černý. Šasi má rozměry 313,1 x 224 x 17,9 mm, což z něj dělá v rámci 14'' přístrojů spíše menší a zejména tenčí zařízení, hmotnost je od 1,49 do 1,65 kg, rozpětí je vlastně zapříčiněno jen možností osadit zajímavou dedikovanou grafickou kartu.

Úhlopříčka displeje činí zmiňovaných 14'', poměr stran 16:10, rozlišení je trošku netypicky WUXGA, tedy 1920 x 1200 pixelů, jde o IPS panel s oblíbeným matným povrchem. Maximální jas je nadstandardních 400 nitů, obnovovací frekvence 60 Hz, jde tedy o panel, který je vhodný i do složitějších světelných podmínek – přesvítí i poměrně jasné slunce někde venku nebo třeba svítící skrz okno vlaku.


Do HP Envy 14 výrobce vybral čtyřjádrové procesory Intel pomalu končící generace Tiger Lake, která je 11. v pořadí Core procesorů: Intel Core i5-11300H (3,1 GHz, boost 4,4 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu, druhou možností je Intel Core i7 11370H (3,3 GHz, boost 4,8 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu), ty využívají integrované grafické řešení Intel Xe. A na konec Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, boost 4,7 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu), ten má kromě stejné integrované karty připojenou i dedikovanou grafiku NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti Max-Q se 4 GB vlastní paměti. Max-Q varianty grafik sice mají výrazně snížený příkon, aby dosáhly co nejlepšího poměru mezi spotřebovanou energií a grafickým výkonem, pořád se ale jedná o kartu, která dokáže v rozumném nastavení rozpohybovat i poměrně náročné hry nebo i modelovací programy.

Všechny konfigurace mají 16 GB RAM připájenou přímo na desce, jde o 3200MHz moduly LPDDR4 a rozšíření tedy není žádným způsobem možné, na druhou stranu 16 GB by mělo stačit po celou životnost počítače, a to i když ho budete mít docela dlouho. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a může mít kapacitu 512 GB nebo 1 TB.


Výbava porty je relativně jednoduchá, ale pro běžný kancelářský provoz plně postačující. K dispozici je jeden USB-C s Thunderboltem 4 (s podporou Power Delivery, HDMI a DisplayPortu), dva USB-A 3.2 Gen 1, dále HDMI 2.0 a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se starají výhradně bezdrátové sítě: WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Nepřijdete ani o čtečku paměťových SD karet, web kameru a ani čtečku otisků prstů spojenou s TPM 2.0 čipem.


Zajímavostí je klávesou (hardwarově) ovládaná webkamera, kterou výrobce prezentuje jako „nehacknutelnou“. Audiosystém je projektovaný ve spolupráci s renomovanou firmou Bang and Olufsen, což by mělo být zárukou čistého a přiměřeného zvuku, ale zázraky a překračování fyzikálních zákonů v tomto směru očekávat spíše nelze.

Za nejzákladnější konfiguraci s procesorem Intel Core i5 a 512 GB SSD utratíte 29.990,- Kč vč. DPH, nejvyšší sestava s Core i7, dedikovanou kartou NVIDIA a 1 TB SSD stojí 44.990,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse