14'' levné sestavy s Intelem i AMD - Lenovo Ideapad 3 14

30. 6. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo IdeaPad 3 14 je malý, lehký, poměrně základní notebook, který stlačuje cenu opravdu nízko, přitom zachovává relativně rozumnou hardwarovou výbavu a přidává několik drobných příjemných detailů. Navíc si můžete vybrat mezi konfiguracemi založenými jak na součástkách od AMD, tak Intelu.

14'' levné sestavy s Intelem i AMD - Lenovo Ideapad 3 14

14'' notebook nabízí velmi dobrý poměr mezi ergonomií a přenositelností, takže jsou docela oblíbené. Samozřejmě, jde o kompromis, herní notebook bude lepší se „sedmnáctkou“, pokud jde pouze o skladnost, možná bude nejlepší třeba jen „dvanáctka“. Ale velikost klávesnice, jemnost rozlišení displeje a z toho vyplývající velikost ikonek nebo písmenek ... řada důvodů nemít to nejmenší možné.

Základem je běžně vypadající plastové šasi, které nabídne alespoň několik zajímavých barev – teoreticky. Na českém trhu zatím potkáte pouze šedé varianty: tu kovově světlou nebo tmavě matnou. Jde o velmi levný notebook, takže nejde čekat zázraky, ale při zodpovědném zacházení mohou i kvalitní plasty vydržet dlouho pěkné a ochránit „vnitřnosti“ notebooku. Ten má rozměry 324,2 x 215,7 x 19,9 mm, hmotnost je 1,41 kg.


Úhlopříčka displeje činí 14'', poměr stran 16:9, rozlišení je Full HD, tedy 1920 x 1080 pixelů, jde o IPS panel s oblíbeným matným povrchem. Maximální jas je 300 nitů, což je velmi mírně nadprůměrná hodnota (nejobyčejnější panely mívají 250 nitů). Potud tedy žádné zvláštní překvapení.


Co může dělat notebook v očích veřejnosti zajímavým je zajímavá možnost výběru procesoru s integrovanou grafikou, protože všechny ostatní součástky jsou stejné včetně typu paměti. Volit můžete v nižší střední mobilní třídě od AMD i Intelu, nabídku prvního zmíněného výrobce představují dva nejobvyklejší nízkonapěťové modely z řady Ryzen 5xxx, ovšem stále s jádry Zen 2. V nejlevnějších konfiguracích najdeme AMD Ryzen 3 5300U (4 jádra, 2,6 GHz, Boost 3,8 GHz, 15 W TDP, podpora SMT), výše je řazen šestijádrový AMD Ryzen 5 5500U (2,1 GHz, Boost 4,0 GHz, 15 W TDP, podpora SMT). V obou procesorech (přesněji podle AMD v APU) se o grafické výpočty starají integrovaná jádra Radeon.

OD Intelu jsou na výběr čipy srovnatelné: Intel Core i3 1115G4 Tiger Lake, ovšem pouze se dvěma jádry (3,0 GHz, boost 4,1 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu) a čtyřjádrový Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, boost 4,2 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu). I zde najdeme integrovanou grafiku, totiž Intel Iris Xe Graphics.


Přestože řadič RAM je u každého procesoru jiný a zejména o AMD je známo, že je citlivější na rychlost paměťových modulů a dokáže z rychlejších více vytěžit, jsou tyto IdeaPady vybaveny totožnými 3200MHz moduly LPDDR4 s kapacitou 8 GB. Modul není připájen napevno, ale na desce je pouze jeden slot, takže nelze využít výhody dvoukanálového zapojení ani paměť snadno rozšířit. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má jednotnou kapacitu 512 GB už od nejlevnějších konfigurací.


Výbava porty je velmi jednoduchá, ale pro běžný kancelářský provoz stačí. K dispozici je jeden USB-C 3.1, jeden USB-A 3.1 Gen 1, a jeden USB-A 2.0, dále HDMI 2.0 a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1. Nepřijdete ani o čtečku paměťových SD karet, web kameru s krytkou a u nejvyšší konfigurace s Intelem dostanete navíc čtečku otisků prstů. Audiosystém disponuje technologií od Dolby, to je příslibem přijatelného čistého zvuku, zázraky v přednesu hudby ovšem nečekejte, v tom se u notebooků akustika ošálit nedá, pomohou jen kvalitní sluchátka nebo externí reproduktory.

Za nejzákladnější konfiguraci s procesorem Intel Core i3 se vejdete pod dvanáct tisíc (11.989,- Kč vč. DPH), za AMD Ryzen 5 550U dáte 14.989,- Kč vč. DPH a v případě vrcholné sestavy s Intel Core i5 a čtečkou otisků prstů jste na 17.499,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse