15.6'' s AMD pro běžné domácí nebo i pracovní využití - Lenovo IdeaPad 5 15

21. 4. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooků založených na hardware od AMD utěšeně přibývá a Lenovou IdeaPad 5-15 je dalším z nich. Jde o notebook ''nižší střední třídy'' určený jak do domácností, tak pro nenáročné kancelářské nasazení. Potěší především zajímavou výbavou při zachování velmi přívětivé ceny – třeba čtečka otisků prstů je i v nejlevnějším základu za 15 000 Kč.

15.6'' s AMD pro běžné domácí nebo i pracovní využití - Lenovo IdeaPad 5 15

Přiměřeně výkonný notebook s Full HD displejem se pomalu stává normou i pro nejběžnějšího obyvatele naší republiky. Distanční výuka jen podpořila tlak na to, aby každý člen domácnosti měl vlastní přístroj, a nároky na skladnost a pracovní prostor během homeofficů či školy výrazně zvýhodňují notebooky. Limitem je především cena, takže výrobci celkem pochopitelně reagují a vznikají přístroje, jako je tento.

Základem je šasi, které kombinuje plast s částmi z hliníku. Nakolik je výsledkem vyšší pevnost a odolnost tohoto konkrétního modelu, to posoudit neumím, ale hliník vždy dodává trochu stylu a dělá lepší dojem. Rozměry jsou 356,67 x 233,13 x 17,9 mm, hmotnost je 1,66 kg. Notebook má příjemně tenké boční strany rámečku displeje a podsvícenou klávesnici obsahující i numerický blok. Nabízen je ve dvou barevných variantách: šedé a tmavě modré.


Úhlopříčka displeje činí 15,6'', poměr stran 16:9, rozlišení je 1920 x 1080, jde o IPS panel s oblíbeným matným povrchem. Maximální jas je 300 nitů, což je velmi mírně nadprůměrná hodnota (nejobyčejnější panely mívají 250 nitů), barevný prostor dosahuje 45 % NTSC, což značí bezkonfliktní průměr. Můžeme shrnout, že jde o panel dobře odpovídající kategorii notebooku, jeho ceně a zaměření.

Podle mého je nejsilnější stránkou celého notebooku jeho výbava APU – tedy procesory s integrovaným grafickým čipem od AMD. Aktuálně tyto APU považuji za lepší volbu než srovnatelné Intely. Lenovo osazuje dva nejobvyklejší nízkonapěťové modely z řady Ryzen 4xxx. Jde o procesory s jádry Zen 2. V oblasti mobilních procesorů se jedná o aktuální záležitost, stejnou architekturu používá i novější řada Ryzenů, o mnoho tedy nepřijdeme. V nejlevnějších konfiguracích najdeme šestijádrový AMD Ryzen 5 4500U (2,3 GHz, Boost 4,0 GHz, 15 W TDP, bez SMT), ve vyšších AMD Ryzen 7 4700U (8 jader, 2,0 GHz, Boost 4,1 GHz, 15 W TDP, bez SMT).


O grafickou stránku věci se stará vestavěné jádro AMD Radeon, ve 3D podává sice jen základní výkon, ale lze si s ním zahrát obstojně spousty her, starších nebo i novějších s nižšími detaily. Řadič RAM sice podporuje dvoukanálové zapojení, ovšem paměti jsou přímo připájeny na základní desce bez možnosti výměny nebo rozšíření. Jde o rychlé 3200MHz moduly LPDDR4 s kapacitami 8 nebo 16 GB. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má jednotnou kapacitu 512 GB.


Výbava porty je relativně jednoduchá, ale pro běžný kancelářský provoz stačí. Obsahuje jeden USB-C 3.2 Gen 2 (s podporou DisplayPortu a napájení), dva USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.0 a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1. Nepřijdete ani o čtečku paměťových SD karet, web kameru s krytkou a již zmiňovanou čtečku otisků prstů. Audiosystém disponuje technologií od Dolby, to je zárukou přijatelného čistého zvuku, zázraky v přednesu hudby ovšem nečekejte, v tom se u notebooků akustika ošálit nedá, pomohou jen kvalitní sluchátka nebo externí reproduktory.

Za základní konfiguraci s procesorem AMD Ryzen 5 4500U, 8 GB RAM a 512GB úložištěm zaplatíte 14.989,- Kč včetně DPH, v případě vrcholné sestavy s AMD Ryzen 7 4700U a 16 GB RAM cena činí 20.989,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse