15,6'' kancelářský notebook s nejnovější generací AMD Ryzen- Lenovo ThinkBook 15 G3

27. 10. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Na českém trhu se objevil první notebook od Lenova z řady ThinkBook třetí generace. Výběr zatím není široký, ale šikovný kancelářský notebook střední třídy s výkonným procesorem AMD a částečně kovovým tělem za rozumnou cenu má vždycky šanci bodovat, a to nejen u firemních zákazníků.

15,6'' kancelářský notebook s nejnovější generací AMD Ryzen- Lenovo ThinkBook 15 G3

ThinkBook je řada, která má za úkol těžit z výborné pověsti ThinkPadů, ale cílí spíše na nižší střední segment firemních / podnikatelských notebooků, které jsou tak nějak přístupné prakticky každému, kdo pracuje ve více či méně „kancelářském“ zaměstnání a potřebuje univerzálního pomocníka. Podle mého názoru perfektně splňuje požadavky na dokonale průměrný notebook. Zaměření je naprosto zřetelně zacílená na firemní segment, ale pokud nevíte, co koupit, je to taková univerzální odpověď na všechno co je třeba udělat i doma nebo ve škole.

V rámci kategorie 15‘‘ notebooků najdeme řadu charakteristik, které se točí kolem pojmu „univerzální“. Na 15,6‘‘ displeji lze celkem spokojeně sledovat filmy i ve dvojici nebo malé skupině, pracovat se dvěma okny, klávesnice nekroutí prsty... Pokud nemáte zřetelně artikulovaný požadavek (přenositelnost, hmotnost, výkon...), je to taková jistota. Zároveň podobné notebooky nevynikají vůbec v ničem – přenositelnost není zrovna špičková, výkon obvykle stačí sotva tak na základní hraní – asi víte, jak to myslím. Ve výsledku se ale jedná o dobrý střed.


15'' ThinkBook je zaměřen především na práci na kancelářském stole a přenášení mezi místnostmi. Klávesnice je vlastně dost velká a pohodlná, navíc jí nechybí ani numerický blok a podsvícení. Šasi je z kombinace kovu a plastu, což přeci jen zvyšuje odolnost (například na krut) a přitom je ekonomicky stále velmi rozumné. Rozměry činí 357 x 2šř x 18,9 mm a hmotnost je 1,7 kg, což notebook v rámci kategorie řadí k těm lehounce menším a lehčím.

Displej je průměrný v tom nejlepším slova smyslu, svítivost je dokonce lehce nadprůměrná – 300 nitů je lepší než obvyklejších 250, každopádně důraz na kvalitu zobrazení se začíná prosazovat ve stále nižších kategoriích notebooků. Ostatní charakteristiky jsou obvyklé v dané třídě: 15,6‘‘ Full HD (1920 x 1080 pixelů) IPS panel s antireflexním povrchem.


Na českém trhu zatím najdeme ze 3. generace jedinou konfiguraci, která je založena na nízkonapěťovém mobilním APU od AMD s jádry Zen 2, tedy 4. generace. Jde o osmijádrový Ryzen 7 5700U (1,8 GHz, TB 4,3 GHz, HT) vybavený integrovanou grafikou AMD Radeon Graphics a TDP 15 W. APU rozhodně bez jakýchkoli potíží stačí na všelikou kancelářskou práci a multimédia, ani přehrávání 4K filmů nebude problém. Hry a náročnější nasazení typu kódování videa nebo zpracování vysoce kvalitních formátů fotografie (.raw) už budou pro notebook hraničním využitím.


Paměť je realizována dvěma moduly, přičemž jeden je napevno napájen na desku a druhý je zapojen do jediného slotu - maximální podpora je tedy 40 GB, na desce je totiž 8GB modul DDR4-3200, ve slotu potom druhý 8 GB modul, ale je možno osadit i větší, aktuálně jsou největší použitelné 32 GB. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD o kapacitě 512 GB, v notebooku je relativně snadno přístupný i druhý volný M.2 slot pro případné rozšíření.


Soubor rozhraní a portů obsahuje dvojici USB-C 3.2 Gen2, dvojici USB-A 3.2 Gen1, výklopný konektor ethernetu (RJ-45), obrazový HDMI 1.4 v plné velikosti a kombinovaný sluchátkový 3,5 mm jack. O konektivitu se stará nejnovější WiFi 6 /ax a podporu má i Bluetooth 5.1. Nechybí čtečka paměťových karet, HD webkamera nebo TPM čip, který jednak zajišťuje ve spojení se čtečkou otisků prstů zabezpečení a jednak umožňuje použít operační systém Windows 11.

V Čechách je dostupná sestava s cenou od 25.990,- Kč s procesorem AMD Ryzen 7 5700U, 16 GB RAM a 512 GB SSD. Cena je uvedena včetně DPH.

Menší variantu modelu ThinkBook jsme testovali před rokem viz RECENZE: Lenovo ThinkBook 14 - 14'' pracovní notebook, pro firmy i studenty.

Představení

Diskuse