Esenciální kancelářský notebook pro firemní flotily - Lenovo ThinkPad E15 Gen2

1. 9. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud si mám představit notebook, který firmy svým zaměstnancům kupují po desítkách či stovkách kusů, bude to ThinkPad. Esence korporátního notebooku. 15'' model z řady E představuje základní cenovou třídu a zaujme možností nakonfigurovat procesory jak od Intelu, tak AMD.

Esenciální kancelářský notebook pro firemní flotily - Lenovo ThinkPad E15 Gen2

ThinkPady pro mě vždy byly čímsi jako esencí firemních či kancelářských notebooků. Značka má desetiletí dlouhou tradici, bez problémů zvládla změnu majitele a pořád si drží základní styl - jednoduché tmavé notebooky velmi konzervativního střihu, kde se pozornost upírá na ergonomii a spolehlivost a stylové požadavky jdou trochu stranou. A i když klasická „cihlovitost“ z dob IBM už je ta tam, černé notebooky s drobounkým červeným akcentem přes jejich střízlivost a nenápadnost pořád snadno v záplavě kancelářských notebooků rozeznáte.

Řada E je základem nabídky v rámci ThinkPadů, což znamená, že patří k nižší střední třídě. Nemá žádnou specifickou nadstandardní výbavu či výkon, jedinou výjimkou je červený puntík trackpointu, tedy maličký, prstem ovládaný joystick uprostřed klávesnice s tlačítky umístěnými nad plochou touchapdu. To je pro ThinkPady typické a ikonické a jsem rád, že Lenovo tento bod zachovává i u nejlevnějších ThinkPadů v nabídce.

15'' notebooky jsou zaměřeny především na práci na kancelářském stole a přenášení mezi místnostmi, takže od nich nemůžeme očekávat nejvyšší mobilitu, pořád je ale můžete zaklapnout a odnést, kam chcete. Klávesnice je vlastně dost velká a pohodlná, navíc jí nechybí ani numerický blok a podsvícení. Šasi je stále testováno podle armádních norem a i když asi nelze mluvit o zvláštní odolnosti, o spolehlivosti určitě. Výrobce používá kombinaci materiálů, zatímco většina notebooku je z tmavého plastu, víko displeje z hliníku. Rozměry se velmi podobají předchozí generaci, činí 365 x 240 x 18,9 mm a hmotnost je 1,7 kg.


Displej je napříč všemi sestavami stejný, jde o průměrný displej s charakteristikami běžnými u většiny notebooků v této třídě – získáte15,6‘‘ Full HD (1920 x 1080 pixelů) IPS panel s antireflexním povrchem a svítivostí 250 nitů, což sice není úplně nejvíce, ale pro práci v uzavřených prostorech je naprosto vyhovující. V některých sestavách se lze setkat i se svítivějším modelem obrazovky s 300 nity, několik málo konfigurací nabídne i displej dotykový, jinak ovšem se shodnými parametry.

Specialitou tohoto modelu je poměrně široké rozkročení stran nabízeného hardware, přesněji procesorů, protože můžete vybírat z nízkonapěťových čipů jak od Intelu, tak AMD. Procesory Intelu jsou z 11. generace, tedy Tiger Lake vyráběné 10nm procesem. Z každé kategorie najdeme jednoho zástupce – čtyřjádrové Intel Core i7-1065G7 (2,8 GHz, TB 4,7 GHz, HT), Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, TB 4,2 GHz, HT), oba s grafikou Intel Iris Xe (G7 gen. 11), a dvoujádrový Core i3-1115G4 (3 GHz, TB 4,1 GHz, HT) s grafikou Intel UHD. Od AMD jsou v nabídce procesory, či lépe řečeno APU, dva s jádry Zen 2: osmijádrový Ryzen 7 5700U (1,8 GHz, TB 4,3 GHz, HT) a šestijádrový Ryzen 5 5500U (2,1 GHz, TB4 GHz, HT), ty jsou zase vybaveny integrovanými grafikami AMD Radeon.


Paměť je zapojena do jednoho slotu a maximální podpora je pro 32 GB, osazovány jsou modely DDR4-3200 o kapacitách 8 nebo 16 GB. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD o kapacitě 512 nebo 256 GB, v notebooku je relativně snadno přístupný i druhý volný M.2 slot pro případná rozšíření.

Soubor rozhraní a portů obsahuje jeden USB-C s podporou Thunderboltu 4, přes který se notebook také nabíjí, dvojici USB-A, jeden ve verzi 3.2 a druhý 2.0, výklopný konektor ethernetu (RJ-45), obrazový HDMI 1.4 v plné velikosti a kombinovaný sluchátkový 3,5 mm jack.

O konektivitu se stará nejnovější WiFi 6 AX201 a podporu má i Bluetooth 5.2. Důležitou součástí je i zabezpečení, zde máme v základní výbavě TPM 2.0 modul a slot pro Kensington lock, volitelná je čtečka otisků prstů. Pokud se raději přihlašujete pomocí Windows Hello a obrazem tváře, notebooky mají „hybridní“ kameru, tedy schopnou číst i v infračerveném spektru.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami od 18.790,- Kč za model s procesorem Intel Core i3, 8 GB paměti a 256 GB SSD, naopak nejdražší sestava je za 29.990,- Kč a je vybavena procesorem Core i7, 16 GB RAM a 512 GB SSD. Víceméně uprostřed se nachází konfigurace s Intel Core i5 a sestavy s AMD, kupříkladu za konfiguraci s AMD Ryzen 4 5700U, 16 GB RAM a 512 GB SSD dáte 26.490 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse