17'' buldozer i štětec, tím může být, pracovní stanice Lenovo ThinkPad P17

10. 3. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Špičková pracovní stanice s profesionální grafickou kartou, kalibrovaným 17‘‘ displejem a výkonem dokonce i z procesorů Intel Xeon. Jedná se o opravdu robustní přístroj testovaný podle vojenských standardů, zaplaceno je to velkými rozměry i hmotností a samozřejmě pořizovací cenou.

17'' buldozer i štětec, tím může být, pracovní stanice Lenovo ThinkPad P17

ThinkPady jsou prémiovou značkou notebooků od Lenova, koneckonců stále navazují na dávné, ale přetrvávající dědictví po IBM. A jednou z nejvyšších, ba prémiových řad je ta označena písmenem P. Jedná se o špičkové pracovní stanice, kde je absolutní důraz kladen na spolehlivost a vysoký výkon. Přímo v DNA má tato řada úkol nahradit desktopy, a to i tam, kde je zapotřebí odolnost a trocha terénních schopností. Navíc je notebook certifikován pro použití s řadou profesionálního softwaru, jeho určení je tedy zřejmé: především do rukou firemních uživatelů, specialistů, CAD programátorů apod.

Hlavní daní, kterou notebook platí za své schopnosti, jsou v tomhle případě rozměry a hmotnost, které atakují ty nejvyšší hodnoty v této třídě. S mobilitou je to takové obojaké – velký a těžký notebook rozhodně není pohodlný na nošení, ale vzít si ho můžete kamkoli – ne nadarmo používá v propagačních materiálech Lenovo fotky s notebookem na stavbě. Šasi má tedy rozměry 416 x 281 x 30,2 mm a hmotnost činí úctyhodných 3,49 kg. Do prostorného těla se vejde i plnohodnotná klávesnice s numerickým padem, podsvícená je sice "pouze" bíle, ale zase je odolná proti polití. A samozřejmě nechybí legendární Red Dot, tedy červená čepička touchsticku uprostřed klávesnice.


Displej je typu IPS s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), má matnou antireflexní (antiglare) povrchovou úpravu a svítivost 300 nitů. Podle specifikací by mohl být k dispozici i ještě zajímavější UHD displej s vyšší svítivostí a podporou technologie HDR, ale vzhledem k velmi malému trhu v Čechách a teprve nedávnému uvedení notebooku ho prozatím bude shánět těžko. Ostatně podobně to je s většinou těch nejvyšších konfigurací v rámci modelové řady P17.

Lenovo se také chlubí zajímavými konfiguracemi včetně té postavené na procesoru Intel Xeon W-10885M, ovšem faktem je, že na českém trhu hlavní prodejci nabízí pouze varianty s procesorem Intel Core i7-10750H (2,6 GHz, TB 5 GHz, 45 W TDP), což je pořád velice zajímavý šestijádrový kousek s podporou HyperThreadingu, i když vyráběný stále 14nm procesem. Tedy obdobná situace jako u displejů. Přímo v procesoru je integrováno i grafické řešení Intel UHD Graphics (gen. 10, 128 bit), důležitější je ovšem dedikovaná karta O 3D výkon se starají profesionální dedikované grafické karty NVIDIA Quadro T2000 nebo T1000. Ty jsou postaveny na základech běžných mobilních modelů GeForce GTX 1650 a 1650 Ti, tedy na čipech generace Turing, ovšem bez raytracingových a tensorových jader. Pořád jde ovšem o zajímavé karty podpořené speciálními ovladači.


Paměti jsou typu DDR4, osazuje se 16 GB v jediném DDR4-2933 modulu, celkově je k dispozici čtveřice socketů pro dvoukanálové zapojení. Úložiště nabízí pozici pro dva disky, české konfigurace jsou osazeny M.2 NVMe diskem, přičemž běžná je kapacita 512 GB.


Výbava porty je veskrze moderní, ale také široká. Tvoří ji dvojice USB-C 3.1 s podporou Thunderboltu 3 a jeden bez (všechny jsou na zadní straně přístroje), trojice USB-A 3.2, přičemž jeden z portů je trvale napájený, samostatné HDMI 2.0 v plné velikosti, síťový RJ-45 konektor a čtečka SD karet. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.1. V rámečku displeje najdeme HD webkameru a infrakameru, obě mají praktický mechanický kryt. Zabezpečení spoléhá na TPM 2.0 čip a čtečku otisků prstů, ve volitelné výbavě najdete i čtečku čipových karet. Notebook by měl nabízet i přípravu pro osazení bezdrátovým modemem, české konfigurace ho ovšem nenabízí.


V Čechách jsou dostupné dvě sestavy, které se liší pouze osazenou grafickou kartou. Základ s procesorem Intel Core i7-10750H, 16 GB paměti a s grafickou kartou NVIDIA Quadro T1000 a 512 SSD stojí 58.990 Kč s DPH, vyšší varianta osazená grafikou NVIDIA Quadro T2000 pak 62.390 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse