Hliník a Alcantara, s procesory Intel i AMD - Microsoft Surface Laptop 4

16. 6. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jednoduché a zřetelné linie, prémiová kvalita a několik dobrých nápadů. Surface Laptop 4 nese dál typickou filosofii produktů obra z Redmontu, přičemž nabízí i volbu mezi dvěma hlavními výrobci procesorů: můžete dostat AMD nebo Intel.

Hliník a Alcantara, s procesory Intel i AMD - Microsoft Surface Laptop 4

Surface Laptop 4 je hlavním modelem notebooku v nabídce tohoto softwarového giganta. Jeho profil je na první pohled jasný: prémiová stylovka s relativně univerzálním použitím a zaměřením spíše, ale ne nutně na firemní klientelu. Osobně považuji tyto stroje díky jejich jednoduchému a přímočarému designu ve spojení s kvalitními materiály za krásné, navíc rozeznatelné. Microsoft razí vlastní filosofii, nejvíce je asi patrná na poměru stran, a i když určitou inspiraci u Applu asi nezapře, jde spíše o inspiraci duchovní, než vysloveně designovou.

Častým terčem kritiky je snaha profilovat značku jako prémiovou, kdy cena tak úplně neodpovídá osazenému hardwaru. Je pravda, že obdobně výkonné notebooky pořídíte i za dvě třetiny ceny, ale Microsoft se snaží – například nápad s měkkou alcantarovou plochou kolem klávesnice převzatý od tabletů Surface se mi vážně líbí. Navíc považuji za sympatické, že Microsoft „vzal na milost“ AMD a zatímco design je jeden, obsažený hardware nabízí zatím málo obvyklý výběr mezi oběma hlavními dodavateli.


Displej má úhlopříčku 13,5'' nebo 15'' a jak je pro Surface zařízení zvykem, poměr stran 3:2, to je jejich poznávací znamení! Z něho pramení i poněkud neobvyklé rozlišení 2256 × 1504 px pro menší displej 2496 x 1664 bodů pro větší variantu. To je téměř 3K rozlišení, byť tedy nestandardní. Microsoft svou zobrazovací technologii nazývá PixelSense, to znamená dotykový IPS panel s podporou Surface. Jemnost displeje je 201 ppi (pixel per inch, bodů na čtvereční palec), což je hodnota příjemná, byť ne luxusně špičková.

Šasi, které je typu unibody, tedy z jednoho kusu hliníku, menší má rozměry 308 mm × 223 mm × 14,5 mm, větší pak 339,5 mm × 244 mm × 14,7 mm, hmotnost pak činí 1.3 respektive 1.5 kg. Notebook je tedy opravdu relativně tenký s přijatelnou hmotností, vejde se skoro všude. V nabídce je ve dvou barvách, platinová, nebo chcete-li kovově stříbrná, má opěrku pro dlaně z měkké alcantary, tedy umělého mikrovláknového semiše, který se hojně používá v autoprůmyslu a je známý vysokou odolností proti otěru i ušpinění a dlouhou životností či relativně snadnou údržbou. A hlavně je velmi příjemný na omak. Druhou variantou je matná čerň, pak bude matně černá a kovová i opěrka na dlaně.


Microsoft možná trochu překvapivě nabízí hned tři hardwarové konfigurace, variabilita sice není vysoká, ale na výběr přeci jen je. To nejlepší je možnost vybrat si nejen ze dvou procesorů Intel, ale i AMD. Pro menší variantu mohou být osazeny Intel Core i5 1135G7 nebo Core i7 1185G7 (3,0 GHz, 4,8 GHz boost, HT) vyráběné 10nm procesem a vybavené integrovanou grafikou Intel Iris Xe Graphics, nebo šestijádrový AMD Ryzen 5 4680U (2,1 GHz, 4,0 GHz boost, HT) spolu s integrovaným Radeonem. Větší varianta nabízí stejný proceosor Intel i7 a výkonnější AMD Ryzen 7 4980U. Osazeno je 8, 16 nebo 32 GB LPDDR4X RAM připájené na desce, rozšíření možné není. Paměťové úložiště představují vyměnitelné SSD disky o kapacitách 256 nebo 512 GB.


Notebook má opravdu střídmou výbavu porty, to přímo patří k jeho filosofii - jeden USB-A 3.2 a jeden USB-C 3.2 s výstupem DisplayPort, 3,5 mm kombinovaný jack (in/out) a proprietární konektor pro připojení napájení nebo dokovací stanice (Surface Connect). O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu s webkamerou a funkcemi Windows Hello. Klávesnice je podsvícená.

Představení

Diskuse