17'' notebook s CPU i GPU od AMD a herní klávesnicí - MSI Alpha 17

26. 5. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MSI Alpha 17 je vlastně herní notebook střední třídy, i když v rámci všech možných notebooků jde o vysoce výkonný stroj. Zaujme především fanoušky ''rudých'', tedy AMD, protože obsahuje nepříliš častou kombinaci procesoru Ryzen řady 4000 a dedikované grafické karty Radeon řady 5000. čili poměrně zajímavá kombinace i pro náročnější hraní, přičemž postavit dnes podobně výkonný desktop nemusí být o mnoho levnější, a občas možná ani možné.

17'' notebook s CPU i GPU od AMD a herní klávesnicí - MSI Alpha 17

Řekněme si to rovnou. Za částku kolem 40 000 Kč býval opravdu nadupaný herní desktop i se slušnými periferiemi, ale svět je dnes bohužel jinde. Procesory díky přetrvávající poptávce nejsou úplně levnou záležitostí a tragická situace kolem dostupnosti grafik žene ceny do enormní výše. V podobných podmínkách může být i koupě takto drahého notebooku poměrně racionálním rozhodnutím. A vzhledem k tomu, že herní svět je přeci jen trochu rozdělený na fanoušky „rudých“, tedy AMD, a „zelených“, což je NVIDIA, trochu menší řevnivost nese i soupeření procesorů AMD a Intelu, jde o téměř fanouškovský pokus – kompletní výbava od AMD, navíc výkonnostně docela schopná.

Přístroj rozhodně není žádný drobeček, MSI se v této řadě o podobný přístup vlastně ani nesnaží, celek je poměrně robustní, zaujme výrazné žebrování výdechů chlazení, šasi je navíc kovové, hliníkové. Rozměry 398 x 272 x 28 mm také napovídají, že mobilita nebude právě nekomplikovaná, k tomu připočtěme i hmotnost 2,6 kg a máme tu přístroj, kterému přeci jen lépe sluší deska stolu než brašna či batoh. Ale přenášet lze, to je samozřejmé. Vedle žebrování pak po otevření notebooku potěší poměrně tenké rámečky displeje a hlavně opravdu povedená klávesnice, kterou pro MSI připravují mistři v oboru – firma SteelSeries. Klávesnice má navíc programovatelné RGB podsvícení pro jednotlivé klávesy a numerický blok. Jde o jedno z hlavních a velmi propagovaných lákadel tohoto notebooku a ani se nedivím, obdobná desktopová klávesnice přijde na nějaké 2000 Kč.


Velký 17,3'' displej má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), vyrobeny jsou technologií IPS s poměrem stran 16:9 a matným povrchem. Na český trh se dodává model s obnovovací frekvencí 144 Hz, svítivostí 300 nitů. V nabídce je podpora AMD FreeSync technologie, která srovnává obnovovací frekvenci displeje s vykreslovací frekvencí grafické karty, což zamezuje trhání obrazu a stutteringu.

Jak již bylo zmíněno výše, exkluzivním dodavatelem výpočetního hardwaru je pro tuto řadu AMD. U nás je zatím k dispozici jediná, ale vyvážená kombinace procesoru AMD Ryzen 7 4800H (8 jader, 2,9 GHz, TB 4,2 GHz, TDP 45 W) a grafické karty AMD Radeon RX 5600M se 6 GB dedikované paměti. Oba čipy jsou založeny na 7nm výrobním procesu a jde o již ozkoušená, ale stále aktuální řešení. Grafická karty se vyrovná střední třídě od NVIDIA, výkonově patří někam mezi RTX 2060 a GTX 1660 Ti, což znamená výborné hraní v Full HD, a ani obnovovací frekvence displeje by neměla hraní brzdit!


Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4 moduly, osazovány jsou paměti s frekvencí 3200 MHz, protože procesory AMD jsou na rychlost pamětí citlivější, ale také ji dokážou oproti Intelu lépe využít. Použitá kapacita modulů je 8 GB, osazeny jsou oba sloty, k dispozici je tedy 16 GB. Úložiště dat je řešeno NVMe M.2 diskem s kapacitou 1 TB.

Soubor rozhraní a portů obsahuje jeden USB-C 3.2. Gen 1, trojici USB-A 3.2 Gen1, Mini-DisplayPort, výstup HDMI 2.0 v plné velikosti, síťový port RJ45 pro gigabitový ethernet a dvojici 3,5mm jacků (jeden pro mikrofon, druhý pro výstup zvuku, ten podporuje i SPDIF) a čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.1. O snímání obrazu se stará 720p/30fps kamera, MSI upozorňuje i na „obří“ reproduktory, které by se měly postarat o znatelně lepší ozvučení (aneb objem nenahradíš), bohužel typ ani rozměry neuvádí, a tak zůstává jen u marketingových proklamací.

V Čechách je dostupná popsaná sestava s cenou od 39.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse