15.6'' herní luxus s hliníkovým tělem a 240 Hz LCD - MSI GE66 Raider

12. 1. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pro jednoho kolotočářská světélka, pro druhého osobitý a zapamatovatelný design. Ať tak, nebo tak, představíme si velmi luxusně vybavený hliníkový herní notebook s 15,6'' bleskurychlou obrazovkou a výkonem dostačujícím na perfektní mobilní hraní i nejnáročnějších titulů.

15.6'' herní luxus s hliníkovým tělem a 240 Hz LCD - MSI GE66 Raider

MSI s inovovaným modelem Raider přináší na trh s herními notebooky nová, velice výrazný poznávací znak – mohutně barevně podsvícené „čelo“ notebooku. Designová vychytávka, která nejspíše bude mladým hráčům připadat velice „in“, jakkoli jde o pouhý estetický doplněk. Na druhou stranu – notebook za kolotočově rozsvíceným čelem se opravdu nemá za co stydět, přináší přesně to, co movití zájemci o mobilní hraní chtějí a potřebují – výkonné komponenty, dvojité chlazení, rychlou a přesnou obrazovku a zapamatovatelný design.

Raider GE66 je postaven na probarveném hliníkovém šasi s rozměry 358 x 267 x 23,4 mm, hmotnost činí nemalých 2,38 kg, což je na jednu stranu na 15'' notebook docela dost, na druhou stranu se za ní skrývá výkon větší než v nejednom (i herním) desktopu. Ostatně výbava v podobě baterie s kapacitou 99,9 Wh mluví za vše.


Přestože ve specifikacích MSI nabízí tři typy displejů včetně jednoho se 4K rozlišením, na českém trhu se zatím musíme spokojit s jedinou možností, zato podle mě výborně vybranou. Displej je typu IPS s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), a obnovovací frekvencí 240(!) Hz, což je pro hraní her náročných na FPS výhodnější, než pomalejší 4K panely. Obrazovka má matnou povrchovou úpravu.

I u procesoru je to na českém trhu jednoduché, zastoupení MSI vybralo šikovný kompromis s dostatečným počtem jader i přiměřeným jednovláknovým výkonem. Jde o osmijádrový Intel Core i7-10875H (2,3 GHz, TB 5,1 GHz, 45 W TDP) s integrovaným grafickým jádrem Intel UHD Graphics (gen. 10, 128 bit). Procesor je dost silný na to, aby vždy včas dodal data potřebná pro „nakrmení“ grafické karty a slabým hrdlem určitě nebude. To zásadní pro herní zážitek ovšem představují grafické karty, a zde si již vybrat můžeme. Základ představuje mobilní verze čipu NVIDIA GeForce RTX 2070 Super s 8 GB DDR6 dedikované paměti, vrcholná verze je vybavena dokonce mobilní variantou GeForce 2080 Super, byť jen v Max-Q provedení. I ta je vybavena 8 GB DDR6 pamětí. Obě karty mají i certifikaci VR-ready, měly by tedy poskytnout dostatečný výkon k „pohonu“ více obrazovek, například dvou v stereoskopických brýlích virtuální reality.


Paměti jsou typu DDR4-3200, osazuje se 16 nebo 32 GB, vždy ve dvou modulech pro dvoukanálové zapojení. Paměťový systém je vyřešen jedním dvěma M.2 NVMe sloty, jeden je hybridní, takže podporuje i SATA zapojení diskem, na českém trhu se standardně osazuje ''pouze'' 1 TB SSD, opět tedy velmi dobrá volba.

Soubor portů by měl hráči bez problémů dostačovat – tvoří jej dvojice USB-A 3.2 Gen1, a jeden USB-A 3.2 Gen2, dvojice USB-C 3.2 Gen2 (jeden podporuje výstup DisplayPort, druhý i Thunderbolt3), HDMI 2.0 a mini DisplayPort a síťového RJ-45 konektoru. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.1. V rámečku displeje najdeme Full HD webkameru, klávesnice má RGB podsvícení programovatelné po jednotlivých klávesách.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami začínajícími na 52.990,- Kč za model s 16 GB paměti a s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2070 po variantu s 32 GB paměti a s kartou NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q za 71.990 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse