Jeden z nejvýkonnějších 14'' herních notebooků na trhu - Razer Blade 14

15. 9. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Relativně malý a docela lehký, tedy alespoň v rámci třídy. A přitom opravdu brutálně výkonný. Kombinace high-end procesoru AMD Ryzen páté generace a grafických karet NVIDIA GeForce 30 s jednoduchým, čistým, ale nezpochybnitelně gamerským designem dává najevo, kdo je tu Pan Hráč. A představuje stále ještě relativního nováčka na ČR trhu s notebooky - firmu Razer.

Jeden z nejvýkonnějších 14'' herních notebooků na trhu - Razer Blade 14

Razer je singapursko-americký výrobce, který vznikl v roce 2005 a zpočátku se soustředil především na herní příslušenství – nejprve myši, posléze křesla, podložky, headsety a také podporu profesionálního soutěžního hraní počítačových her. Časem přišly i PC skříně a v poslední době také luxusní herní notebooky. Profiluje se jako luxusní výrobce, nejlevnější notebook v mezinárodní nabídce stojí téměř 1100 dolarů a v Čechách zatím nabízí nejlevnější přístroj v kategorii nad 50 000 Kč.

Nabídka Razeru je u nás zatím poměrně úzká ve srovnání s tím, co nabízí na mezinárodních stránkách, ale pokud to myslíte s hraním vážně a nevadí vám sáhnout hlouběji do kapsy, dostanete moc zajímavé kousky. Dnes se podíváme na 14'' vysoce mobilní kousek, ale přesto vysoce výkonný.

Design je na poměry herních notebooků velmi jednoduchý a střízlivý, čisté tmavé plochy a rovné hrany ruší jen výrazné zeleně podsvícené firemní logo s trojhlavým drakem. Zjednodušování designu a odklon od UFO a stíhaček nebo formulí je ostatně výrazným trendem obecně. Blade 14 je postaven na hliníkovém šasi s rozměry 319,7 x 220 x 16,8 mm, hmotnost činí velmi mobilní 1,78 kg, což podle slov výrobce činí z Blade nejvýkonnější 14'' notebook na světě.


Přestože obecně tomu tak není, v Čechách spojuje obě nabízené konfigurace zajímavý displej. 14‘‘ panel je typu IPS s QHD rozlišením (2560 x 1440 pixelů), a obnovovací frekvencí 165 MHz, což je pro hraní „stříleček“ mnohem vhodnější než pomalé 4K panely. Obrazovka má matnou (antiglare) povrchovou úpravu, poměr stran 16:9 a svítivost 300 nitů.

Pro mě osobně je sympatické, že Razer i takto drahý notebook bez uzardění staví na procesoru AMD, který je, minimálně co se vícevláknového výkonu týče, dnes lepší volbou. Dostanete rovnou ten nejlepší, tedy osmijádrový AMD Ryzen 9 5900HX (3,3 GHz, TB 4,6 GHz, 45 W TDP) s integrovanou grafikou Radeon. Je to procesor založený na aktuálních jádrech Zen 3 a vyráběn je 7nm technikou. Pokrok běží vpřed rychle, ale právě dnes v mobilní počítačové sféře nic lepšího nekoupíte.


O herní výkon se ale mnohem více starají dedikované grafické karty, obě nabízené od NVIDIA, obě z vyšší střední třídy. NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU a NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU nabízí zapnutí funkce ray tracingu, tedy vylepšeného osvětlování scény s realistickým vedením a odrazy světelných paprsků i doostřování a upscaling obrazu pomocí umělé inteligence (DLSS). Jejich výkon by měl přes omezení na 100 W TDP zvládnout i QHD obraz s nativní obnovovací frekvencí 165 MHz v nejnovějších titulech. A doma se nemusíte bát připojit ani velký desktopový 4K monitor, i když v takovém případě určitě budete muset snižovat frekvenci nebo nároky na detaily.

Paměti jsou typu DDR4, osazuje se 16 GB s rychlostí DDR4-3200. Moduly jsou připájeny rovnou na desce, což zjednodušuje jejich chlazení, ale neumožňuje výměnu či rozšíření. Úložný systém je vyřešen jedním M.2 NVMe diskem, přičemž dostanete 1 TB.


Soubor portů by měl hráči bez problémů dostačovat - sestává ze dvojice USB-A 3.2 Gen2, dvojice USB-C 3.2 Gen2 podporujících výstup DisplayPort a funkci Power Delivery a jednoho samostatného HDMI 2.0 v plné velikosti. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5 mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.2.V rámečku displeje najdeme kombinovanou web a IR kameru, klávesnice má plně programovatelné RGB podsvícení a zabezpečení má na starosti TPM čip spolu s Windows Hello.

V Čechách jsou dostupné dvě sestavy s cenou 65.999,- Kč za model s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3070 a 79.999,- Kč za konfiguraci s kartou GeForce RTX 3080. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse