13'' čistá maličká stylovka od výrobce herních draků - Razer Book 13

1. 12. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jak bude vypadat stylovka zahleděná do čistého a elegantního designu, pokud se ji rozhodne vyprodukovat čistě herní firma? Podle mého překvapivě minimalisticky a přitom elegantně. A to dostanete čistě hliníkový přístroj s hardwarem dobře přizpůsobeným pro mobilní použití, hodně stylu a špetku luxusu navrch.

13'' čistá maličká stylovka od výrobce herních draků - Razer Book 13

Razer, kalifornsko-singapurská firma s logem trojhlavého hada, je známá především jako výrobce herních periferií, ostatně začínal s herními myšmi. Ovšem již se stihnul etablovat na trhu s herními notebooky a teď rozšiřuje portfolio o čistou stylovku, protože přesně tou model Book 13 je. Ostatně inspirace u konkurence, co se jména i zaměření notebooku týče, je poměrně zřejmá. Designově čistý, krásný, jednoduchý notebook s poměrně výkonným hardwarem, nízkou hmotností a prémiovou cenou není na trhu něčím zvláštním, ale přesto si zaslouží kousek pozornosti.

Musím přiznat, že podobně vypadající notebooky se svým elegantním minimalismem hodně zapadají do mého vkusu, ale to je samozřejmě velice subjektivní záležitost. Budeme-li chtít být objektivnější, podíváme se na materiály a čísla – notebook je vyroben z leštěného hliníku, v Čechách nabízený s barvou Mercury (tedy rtuť, ale ve středověku se jí přezdívalo také živé stříbro, barva je tedy jasná). Na světových trzích se vyskytují i další barvy, velký úspěch by mohla mít úžasně celorůžová varianta. Rozměry šasi jsou 295,6 x 198,5 x 15,5 mm, což při úhlopříčce 13,4'' znamená opravdu minimální rámečky kolem displeje a obecně vlastně velice malý notebook, který se velikostí blíží i přístrojům s displejem o palec menším! Naopak hmotnost 1,4 kg naznačuje výkonné komponenty a nutnost je chladit, na druhou stranu ani při opravdu dennodenním nošení kamkoli není limitující.


Displeje o zmiňované úhlopříčce 13,4‘‘ jsou nabízeny dva, oba dotykové, překryté pevným sklem GorillaGlass doplněným o antireflexní vrstvu, výrobce uvádí i šíři pozorovacích úhlů (178 stupňů). Oba displeje také mají pokrývat 100 % barevného prostoru sRGB. A rozdíl? Ten je především v rozlišení, k dispozici je jak obvyklé Full HD (1920 x 1080 pixelů), tak UHD (3840 x 2400 pixelů).

Razer spoléhá na střední třídu aktuálních procesorů od Intelu, tedy 11. generaci procesorů Core s kódovým jménem Tiger Lake a výrobou 10nm procesem. Na globálních stránkách nabízí dva modely - i5 a i7. Oba CPU jsou čtyřjádrové, základem je Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT), ovšem aktuálně jsem ho v Čechách nenašel nikde v nabídce, vyšší konfigurace disponuje procesorem Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz, HT) a sehnat ji by neměl být problém. Procesory jsou v základu naladěny na 15 W TDP. Mají integrovanou grafiku Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2), jejíž architektura se v nejbližší době stane základem nabídky dedikovaných grafik od Intelu. Paměti jsou napevno připájeny k desce a není možné žádné rozšíření, je tedy dobré zvážit, zda stačí 8 GB, nebo vám lépe bude vyhovovat 16 GB. Pochválit můžeme výrobce alespoň za to, že i pevně pájené moduly pracují ve vícekanálovém režimu, zde výrobce uvádí dual-channel, ale odhadují spíše quad-channel, osazeny mají být DDR4 moduly s frekvencí 4267 MHz (podle globálního webu, český prodejce inzeruje pouze 3700 MHz, opět odhaduji chybu v popisce, i tak je to stále slušná hodnota). Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojeného přes M.2 slot a s NVMe řadičem, nabízená velikost v ČR je 256 nebo 512 GB.


„Stylovosti“ je velice výrazně podřízena i výbava porty, která je poměrně strohá, i když technologicky na výši: jeden USB-A 3.1 a dvojice USB-C 3.2, oba s podporou Thunderboltu 4 (jeden s funkcí Power Delivery), následuje HDMI a 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out) a slot pro paměťové karty. O bezdrátovou konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1.


Co se týče speciální výbavy, zase je třeba zdůraznit, že design je pro tento notebook prakticky vším, a tak nejsou jasné linie narušované ničím, ani třeba čtečkou otisků prstů. Ale ani to neznamená, že by výrobce nechtěl uživatele hýčkat. U neherního notebook určitě překvapí klávesnice s RGB podsvícením programovatelná po jednotlivých klávesách. O zabezpečení se stará Intel PTT a TPM 2.0 čip, takže můžete používat přihlášení pomocí obličeje (Windows Hello) díky zabudované webkameře (720p a infračervený senzor). Dvojice malých reproduktorů je vybavena technologií THX Spatial Audio a společně se čtyřmi mikrofony by měly zajistit kvalitní telefonování a webové konference i alespoň přijatelné sledování filmů.

Za základní dostupnou konfiguraci s procesorem Intel Core i7 a 8 GB RAM, 256 GB SSD a Full HD dotykovým displejem zaplatíte 44.990,- Kč včetně DPH, v případě vrcholné sestavy s 16 GB RAM, 512 GB SSD a UHD dotykovým displejem se cena vyšplhá na 50.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse