15.6'' pracovní notebook, vyrobený z recyklovaných plastů - Acer TravelMate Vero

23. 2. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky TravelMate jsou řadou zaměřenou spíše pro firemní využití, tentokrát Acer přidává i zaměření na studenty. A proč to? Nejspíše díky ekologickému akcentu. Nejzajímavější na tomto notebooku není ani tak procesor Intel 11. generace Core nebo aktuální konektivita, ale spíše šasi a klávesnice vyrobené s použitím recyklovaných plastů.

15.6'' pracovní notebook, vyrobený z recyklovaných plastů - Acer TravelMate Vero

TravelMate Vero je typický kancelářský notebook, který se vydal spíše konzervativnější cestou. Má být hlavně nenápadný, jednoduchý a solidní, vedle ergonomie se klade důraz na mobilitu, zde zejména na nižší hmotnost a celkem štíhlý design. Výkonově notebook stačí právě na kancelářskou práci – web, nějaký kancelářský balík typu Office nebo klientský přístup k databázím.

Kdybych měl nějak charakterizovat designový přístup tvůrců k tomuto notebooku, asi bych použil slovo „nenápadný“. Vlastně nejvýraznějším designovým prvkem jsou přiznané „nečistoty“ v recyklovaném plastu, který je použit na šasi notebooku (jak materiál šasi, tak kláves je směsí recyklovaného a nového plastu). Ve skutečnosti jde opravdu jen o zvýraznění ekologična, klávesy jsou hladce černé, žádné světlejší „ďubky“ nemají a přitom obsahují recyklátu ještě o něco více. Jednoduché přímé hrany a jemné oblouky se mi ale líbí. Rozměry jsou 363,4 x 238,5 x 17,9 mm a hmotnost je 1,8 kg, což je spíše na lepší straně průměru, na přenášení pořád dobré.

V Čechách je notebook prozatím ohlášen ve dvou konfiguracích, obě spojuje 15,6'' IPS displej. Má poměr stran 16:9, rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 pixelů a oblíbený matný povrch. Obnovovací frekvence výrobce nikde neuvádí, lze tedy usuzovat na nejběžnějších 60 Hz.

Jediný rozdíl mezi konfiguracemi, na českém trhu, představují procesory, na výběr jsou dva modely 11. generace Intel Core s označením Tiger Lake. Můžete vybrat mezi čtyřjádrovými procesory Intel Core i5-1155G7 (2,5 GHz, boost 4,5 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu) a Intel Core i7-1195G7 (2,9 GHz, boost 5,0 GHz, 28 W TDP, podpora HyperThreadingu), oba s integrovanou grafiku Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2). Jde o plně funkční výbavu, která stačí na všechnu běžnou práci a zvládne i jednodušší 3D grafiku, starší a méně náročné hry.

Obě konfigurace mají dva paměťové sloty, tedy i možnost využít dvoukanálové zapojení, také jsou takto vybaveny: dvěma DDR4 8GB moduly, kapacita RAM je tedy 16 GB. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 512 GB.

Výbava porty odpovídá třídě běžných kancelářských či domácích přístrojů, vlastně je docela hezká. K dispozici je jeden USB-C 3.2, dva USB-A 3.2 Gen 1, jeden USB-A 2.0, dále HDMI a RJ-45 pro gigabitový ethernet a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará také bezdrátové sítě WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Nepřijdete ani o web kameru, i základní konfigurace mají čtečku otisků prstů či podsvícenou klávesnici.

Za nejzákladnější konfiguraci přístroje s procesorem Intel Core i5-1155G7, s integrovanou grafikou, 16 GB RAM a 512 GB SSD zaplatíte 21.990 Kč včetně DPH, sestava s Intel Core i7, stojí 24.990,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse