15.6'' univerzální a s AMD pracant, napůl z hliníku - Dell Inspiron 15 (5515)

5. 1. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell Inspiron 15 (5515) je typický zástupce univerzálních patnáctipalcových notebooků dnešních dnů. Nabídne konfigurace s procesory AMD, podsvícenou klávesnici s numerickým blokem a Full HD displej, hodí se tedy hlavně jako multimediální zařízení do domácností, ale dobře může fungovat i jako základ pro firmy.

15.6'' univerzální a s AMD pracant, napůl z hliníku - Dell Inspiron 15 (5515)

Dell ve své řadě Inspiron nabízí univerzální notebooky střední třídy, které mají od každého „trochu“ - trochu výkonu, trochu mobility, trochu elegance a stylu. Prostě typický univerzál, což nemá být vůbec nijak pejorativní. V dané cenové třídě najdete obdobné notebooky a všechny odvedou podobnou práci a nabídnou podobnou porci zábavy, což je přesně to, co jejich typický uživatel potřebuje. Zamířené jsou spíše do domácností, ale jako základ ve firmách, různých státních institucích nebo třeba školách určitě poslouží dobře.

Vzhledově se notebook ničím výrazným od konkurence neliší, zapadne mezi desítky dalších neodlišitelných notebooků, což ale také znamená, že nikoho neurazí, nikde nebude vypadat nepatřičně. Ostatně jak jsem avizoval výše: má i trochu stylu a elegance – kovově stříbřitou barvu, i když hliníkové je jen víko a podpěrka dlaní – jednoduché linie a čisté plochy. Tělo notebooku je pouze plastové, ale to zase znamená určitou cenovou úsporu. Rámečky kolem displeje jsou také moderně úzké a do těla o rozměrech 356 x 228,9 x 17,99 mm se vešla i téměř plnohodnotná klávesnice (ach, ty půlené šipky nahoru a dolu) s numerickým blokem, což už o pouhý palec menší notebooky nabídnou málokdy. A hmotnost 1,64 kg je v této kategorii také naprosto v pořádku.

Vlastně celá tato kategorie notebooků je definována 15,6'' displejem. Tento má poměr stran 16:9, rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 pixelů a oblíbený matný povrch. Obnovovací frekvence je nejběžnějších 60 Hz, svítivost také základní, tedy 250 nitů. Zajímavostí je fakt, že jde o displej vyrobený technologií se zkratkou VA, tedy Vertical Alignment. Tato technologie bývá řazena kvalitou mezi nejlevnější TN (Twisted Nematic) a nejlepší IPS (In-Plane-Switching) displeje. Její výhodou je, že tekuté krystaly jsou bez napájení proudem v „zavřené“ poloze, tedy zobrazují černou – technologie tak nabízí ještě tmavší černou než IPS a vysoké možnosti kontrastu, displeje také mají nízkou latenci. Dell u použitého panelu garantuje zobrazení pouze 45% barevného prostoru NTSC.

Tento Inspiron má modelové číslo 5515, což znamená vedle kategorie a generace také fakt, že je vybaven procesory a integrovanými grafikami od AMD. Portfolio není moc široké, v Čechách se nabízí pouze tři konfigurace lišící se procesorem a RAM. První možností je šestijádrový AMD Ryzen 5 5500U (2,1 GHz, boost 4 GHz, 15 W TDP, SMT), druhou osmijádrový Ryzen 7 5700U (1,8 GHz, boost 4,3 GHz, 15 W TDP, SMT). Vrobeny jsou 7nm procesem. Oba mají integrovanou grafikou AMD Radeon Graphics, značenou také jako Vega RX, která je založena na 5. generaci architektury GCN. Plynule na ní poběží jen nenáročné hry jako FIFA 22, naopak takový Cyberpunk 2077 bude mít potíže i při sníženém rozlišení.

Obě konfigurace mají na desce dva SODIMM sloty, verze s Ryzenem 5 mají obsazený buď jeden, nebo oba, a to DDR4 moduly s kapacitou 8 GB a frekvencí 3200 MHz. Konfigurace s Ryzenem 7 se nabízí výhradně v 16 GB variantě (tedy s oběma sloty obsazenými). SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 512 GB.

Výbava porty odpovídá třídě běžných kancelářských či domácích přístrojů, vlastně je docela hezká. K dispozici je jeden USB-C 3.2, dva USB-A 3.2 Gen 1, dále HDMI a kombinovaný audiojack 3,5 mm a slot pro paměťové karty. O konektivitu se stará adaptér pro bezdrátové sítě WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2. Nepřijdete ani o web kameru, i základní konfigurace mají čtečku otisků prstů spojenou s TPM 2.0 čipem či podsvícenou klávesnici.

Za nejzákladnější konfiguraci přístroje s procesorem AMD Ryzen 5 5500U, s integrovanou grafikou, 8 GB RAM a 512 GB SSD zaplatíte 18.990 Kč včetně DPH, nejvyšší sestava s AMD Ryzen 7 5700U a 16 GB RAM stojí 23.490,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse