15.6'' pro základní pracovní nasazení s procesory Intel - Dynabook Satellite Pro C50-J

16. 3. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dynabook Satellite Pro C50 je kancelářský notebook střední třídy, který využívá procesoru Intel 11. generace (Tiger Lake). Je velmi konzervativní, ale nabídne vše potřebné pro pohodlnou práci a mezi jeho silné stránky patří jak mobilita, tak poměr cena / výkon. A také moc hezká tmavě modrá barva.

15.6'' pro základní pracovní nasazení s procesory Intel - Dynabook Satellite Pro C50-J

Možná už je vám známo, že Sharp odkoupil počítačovou část výroby od Toshiby, ale pro jistotu notebooky nespojuje se svým jménem, ale buduje pro ně značku Dynabook, dříve název jedné z produktových řad. V Čechách jsou navíc stále jeho výrobky popisovány jako Toshiba Dynabook, občas ještě s nějakým znaménkem mezi názvy, třeba lomítkem.

Řada Satellite Pro dnes představuje levnější firemní kancelářské přístroje, i když u Dynabooku (stejně jako dříve u Toshiby) „levnější“ znamená spíše střední třídu, protože do nejnižších pater nabídky příliš nezasahuje. Model C50 pak kombinuje dobrý poměr cena / výkon a nabízí ty nejzásadnější věci pro firemní nasazení, například klávesnici s numerickým blokem nebo TPM čip pro zabezpečení a správu hesel.

Rozměry přístroje jsou 362,5 x 240,5 x 19.7 mm a hmotnost oscilující mezi 1,65 – 1,8 kg, podle výbavy. To jsou na 15‘‘ notebook hodnoty poměrně dobré, které stále zachovávají vysokou míru mobility. Šasi je plastové a designem velmi jednoduché a přímočaré, z mého subjektivního pohledu zaslouží pochvalu zajímavá velmi tmavě modrá barva (podle marketingových materiálů je šasi lakované a barva je antibakteriální), která je na první pohled očekávatelně konzervativní a splňuje všechna kritéria pro pracovní notebook, který má být co možná nejnenápadnější, ale na pohled druhý je překvapivá a dodává notebooku trošku „šmrncu“.

Notebook je vybaven 15,6‘‘ IPS panelem s rozlišením Full HD (1920 x 1080), poměrem stran 16:9 a v kancelářích ceněným matným povrchem. Obnovovací frekvence činí 60 Hz a svítivost 250 nitů, což je dnes kancelářský průměr, který určitě nenadchne při náročnějším používání (např. u herních přístrojů), ale při koukání do excelových tabulek rozdíl ani nepoznáte, ani neoceníte.

V notebooku najdeme procesory Intel z 11. generace Core (Tiger Lake), V nabídce jsou dva, oba čtyřjádrové: Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz TB, HT, 28 W TDP) a Core i3-1125G4 (2,0 GHz, 3,7 GHz TB, HT, 28 W TDP). Vyráběny jsou 10 nm procesem, a vzhledem k 28 W TDP jsou spíše na té "hladovější" straně kancelářských notebooků. O grafickou práci se stará integrované jádro procesoru, v prvním případě Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2), v druhém pak prostší Intel UHD Graphics. RAM má kapacitu 8 GB, je řešena 8 GB DDR4-3200 moduly, na základní desce jsou dva sloty, je tedy možné i jejich případné rozšíření. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD s kapacitou 256 nebo 512 GB.

Soubor rozhraní a portů je vzhledem k zaměření notebooku přiměřený – jeden USB-C 3.2 (s podporou DisplayPortu a napájení Power Delivery), dvojice USB-A 3.2, dále HDMI konektor, vyklápěcí LAN RJ-45 konektor, čtečka paměťových karet a kombinovaný 3,5 mm audiojack. Z bezdrátových technologií je podporováno Wi-Fi/ax a Bluetooth 5.0. Zabezpečení bohužel spoléhá jen na TPM čip a hesla, chybějící biometrika mi přijde jako největší slabina tohoto notebooku. Multimedialita je pak zajišťována dvojicí reproduktorů a Full HD kamerou.

Na český trh zatím Dynabook umístil dvě konfigurace, nižší s procesorem Core i3-1125G4 s 256 GB SSD za 18 290 Kč s DPH, vyšší s Core i5-1135G7 a 512 GB SSD za 21 190 Kč včetně DPH. Další vlastnosti jako Full HD displej, 8 GB RAM nebo výbavu porty mají obě konfigurace shodné.

Představení

Diskuse