Dynabook Tecra A40-K - 14'' temně modrý kancelářský notebook s nadstandardní konektivitou

14. 12. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dynabooky Tecra míří do třídy, kterou sám výrobce nazývá Smart Business a můžeme ji vnímat jako vyšší střední. Filosofie notebooku je celkem jednoduchá - nenápadné, ale efektivní pracovní notebooky se zaměřením na ergonomii a širokou konektivitu. Styl a elegance sice v hledáčku tolik není, ale u jednoduchých tvarů alespoň nejde udělat příliš chyb. A uvnitř? Aktuální generace procesorů Intel.

Dynabook Tecra A40-K - 14'' temně modrý kancelářský notebook s nadstandardní konektivitou

Sharp se svými Dynabooky, alespoň tedy ve střední Evropě, míří téměř výhradně na firemní zákazníky. Designy prakticky všech zde nabízených řad a modelů jsou si velmi blízké: tmavá matná šasi jednoduchých linií, konektivita a ergonomie nadřazené nad styl. Zejména vysoký počet konektorů po bocích notebooku působí ve srovnání s nejnovějšími stylovkami se dvěma třemi maličkými porty jako ementál, ale vyšší praktičnost si určitě své uživatele najde.

Tecra A40 je kancelářský notebook se zaměřením na kombinaci ergonomie a přenositelnosti. Notebooky jsou sice plastové, ale dobře vymyšlené, poměrně lehké a netrpí na neduhy, jako jsou třeba otisky prstů.

Rozměry přístroje jsou 323,6 x 220,6 x 18,9 mm a hmotnost nepřekonává hodnotu 1,46 kg. V oblasti 14‘‘ notebooků, kam tato Tecra patří, najdete i lehčí kousky, ale rozdíl nebude nijak extra znatelný. Šasi je plastové a designem velmi jednoduché a přímočaré, tmavá barva je ideálním kandidátem na pana Neviditelného, což může být skvělá volba, zejména pokud nejste obdivovatelem studených kovových ploch.

Notebook je vybaven 14‘‘ IPS panelem s rozlišením Full HD (1920 x 1080), poměrem stran 16:9 a v kancelářích ceněným matným povrchem. Obnovovací frekvence činí 60 Hz a svítivost 300 nitů, což je alespoň trochu nad průměrem, což se při horších světelných podmínkách hodit může. Poměřovat ovšem musíme kancelářským nasazením, profesionální hráči nebo grafici by spokojeni nebyli, ostatně jako i s jinými charakteristikami business notebooku.

V notebooku najdeme procesor Intel z 12. generace Core (Alder Lake), konkrétně model Intel Core i7-1260P (4x 2,1/4,7 s HT a 8x 3,4, TDP 28 W) Alder Lake. Jde o nejmodernější architekturu procesoru s LITTLE.big filosofií, tedy kombinaci silných výpočetních jader se slabšími a energeticky úspornějšími. O obraz se stará grafické jádro integrované v procesoru, tedy Intel Iris Xe (gen. 12 Alder Lake). Zvládne pouze základní 3D výkon, občasné hraní her spíše starších a méně náročných, na druhou stranu zvládne i připojený 4K monitor s dalšími okny programů důležitých pro vaši práci. RAM má kapacitu 16 GB, je řešena jedním DDR4-3200 modulem, který je osazen do jednoho ze dvou slotů, je tedy možné i její případné rozšíření. Úložiště dat je vyřešeno obsazením jediného M.2 slotu SSD s kapacitou 1 TB.

Soubor rozhraní a portů je již tradičně široký, patří to přímo k identitě značky - alespoň v aktuálním období. Na připojení čeká dvojice USB-C 3.2 s podporou Thunderboltu, další dvojice USB-A 3.2, dále HDMI konektor, vyklápěcí LAN RJ-45 konektor, čtečka paměťových karet a kombinovaný 3,5 mm audiojack. Z bezdrátových technologií je podporováno Wi-Fi/ax a Bluetooth 5.2. Bonusem je pak přítomnost 4G/LTE modemu. Zabezpečení spoléhá na kombinaci TPM čipu se čtečkou otisků prstů a čtečkou čipových karet, multimédia zajišťuje dvojice reproduktorů se zvukovou technologií DTS a Full HD kamera.

Na českém trhu objevíte Dynabook Tecra A40-K-157 s procesorem Intel Core i7-1260P, 16 GB DDR4 RAM a s 1 TB SSD za 41.390 Kč s DPH. Notebooky, pod modelovým označením Tecra A40, existují na trhu již delší dobu, nejnovější generaci poznáte podle písmene ''K'' v označení. U některých prodejců je stále uváděn pod původní značkou Toshiba.

Představení

Diskuse