15.6'' konzervativní pracovní notebook, s Thunderbolt 4 i VGA - Fujitsu LIFEBOOK E5511

26. 1. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada E představuje v nabídce Lifebooků střední třídu plně vybavených firemních a kancelářských notebooků. Oproti konkurenci tkví její výhody především ve velice široké výbavě porty, dokonce i stařičký VGA tu je! Přitom jde o notebook s naprosto současným hardwarem, procesory Intel Tiger Lake a podporou Thunderboltu 4.

15.6'' konzervativní pracovní notebook, s Thunderbolt 4 i VGA - Fujitsu LIFEBOOK E5511

Musím se přiznat, že přes přítomnost nejnovějšího hardwaru na mě tenhle Lifebook působí opravdu „retro dojmem“. A to nemyslím ve špatném! Ostatně zdůvodnění je více než snadné – design! Pro tento notebook se stala jasnou prioritou široká výbava a zpětná kompatibilita. A tak je notebook kvůli portům jako je VGA nebo RJ-45 (síťový) v zavřeném stavu poměrně dost vysoký, nebo chcete-li, tlustý, navíc výrazné panty notebooku spolu s rozměry evokují notebooky, jaké se vyráběly asi tak před pěti nebo i sedmi lety. Ostatně retrodesign může být i silnou stránkou notebooku u velmi konzervativních uživatelů.

Výrobce nikde neuvádí materiál šasi, vypadá to na plast, který může být díky rozměrům dobře vyztužený a pevný při zachování určité plastové „pružnosti“, takže při nárazech nepraskne. Odolnost notebooku Fujitsu několikrát ve svých marketingových materiálech zdůrazňuje a trvanlivost designu během let napovídá, že s reklamacemi asi problém nemají. Rozměry 379 x 256 x 23,9 mm a hmotnost 2,04 kilogramu dávají jasně najevo, že mobilita není to důležité, to spíš solidnost a dobré dílenské zpracování. Je tu ale zřetelná výměna – neherní stroj v této úhlopříčce, který by vážil přes 2 kg, už dnes běžně nepotkáte.

V ráměčku je osazen displej, který představuje přesný dnešní „kancelářský průměr“: úhlopříčka 15,6'', rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), typ IPS s poměrem stran 16:9 a antireflexním (matným) povrchem. Svítivost je 250 nitů, což je, řekněme, takový základní standard, který dostačuje pro běžnou práci v uzavřených prostorech nebo venku někde ve stínu.

Oproti předchozí generaci E5510, se kterou tento model sdílí šasi, se liší především osazeným hardwarem, tedy 11. generaci procesorů Core s kódovým jménem Tiger Lake a výrobou 10nm procesem. V nabídce jsou dva modely - i5 a i7. Obě CPU jsou čtyřjádrová, základem je Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT) a vyšší konfigurace disponuje procesorem Intel Core i7-1165G7 (2,8 GHz, 4,7 GHz, HT) a sehnat ji by neměl být problém. Procesory jsou v základu naladěny na 28 W TDP. Mají integrovanou grafiku Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2), ta je skvělá díky své nenáročnosti právě pro kancelářskou práci, k hraní her či 3D sice není primárně navržena, ale jednoduché 3D zvládne.

Pro paměťový systém jsou připraveny dva SO DIMM sloty, takže výměna je relativně jednoduchá, teoreticky můžete využít celou maximální podporovanou kapacitu, tedy 64 GB. V prodeji jsou kanfigurace osazeny pouze jedním modulem, a to buď 8 GB, nebo 16 GB, lze tedy snadno rozšiřovat, naopak jste v základu připraveni o Dual-Channel (zlepšuje výkon integrovaného grafického čipu, vyřeší právě 2 moduly RAM), v obou případech jde o DDR4 s 3200 MHz. Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojeného přes M.2 slot a s NVMe řadičem, nabízená velikost v ČR je 256 nebo 512 GB.

Soubor portů je vůbec nejsilnější stránka notebooku - sestává z jednoho USB-C 3.2 Gen2 (podpora Thunderbolt 4, PD 15 W a DisplayPortu, dvojice USB-A 3.2 Gen1 (jeden s funkcí always-on), výstupu HDMI 2.0 v plné velikosti, DisplayPortu 1.2 a analogového VGA. Dále síťového RJ-45 konektoru a konektoru proprietárního replikátoru portů. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5 mm jackem, k dispozici je i čtečka paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.1. Vybrané modely mají i 5G/LTE modem, a tedy i slot pro SIM kartu. V rámečku displeje najdeme webkameru a mikrofon, o zabezpečení (a splnění podmínek pro Win 11) se stará TPM 2.0 čip a čtečka otisků prstů se čtečkou čipových karet.

V Čechách jsou běžně nabízeny sestavy s cenami od 26.590,- Kč za model s procesorem Intel Core i5, 8 GB paměti a 256 GB SSD až po nejvyšší variantu s Core i7 a 16 GB paměti a 512 GB SSD za 31.990 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse