Herní střední třída aneb rozumný zážitek ve Full HD - Gigabyte A5 K1

4. 5. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Je moc hezké nemuset dělat kompromisy, ale bohužel se nám to daří jen v relativně malé životní oblasti. A zrovna nekompromisní herní notebooky jsou pro řadu uživatelů jen vzdáleným snem. Naštěstí to výrobci dobře vědí a dokážou nabídnout i herní střední třídu. Tu bych charakterizoval tak, že kompromisem je Full HD rozlišení displeje a pokud se spokojíte s ním, příliš mnoho dalších kompromisů už vás nečeká a odměnou je především cena, která se už vejde do rozpočtu ''normálního'' smrtelníka.

Herní střední třída aneb rozumný zážitek ve Full HD - Gigabyte A5 K1

Gigabyte přesně sem cílí svým modelem A5: rychlý 15'' displej, grafická karta, která ve Full HD zvládne i ray-tracing a zajímavý procesor, i když někdo by využití Ryzenu od AMD mohl považovat také za kompromis. Já si to ale nemyslím.

Design notebooku je v rámci kategorie spíše umírněnější, ale stále rozpoznatelný: v bočním pohledu masivnější, vzadu a na bocích s výrazně přiznanými výdechy chlazení, ale bez rozsáhlých podsvícených prvků, tedy pokud nepočítáme RGB podsvícenou klávesnici. Vzhledem k velikosti a způsobu použití vsází výrobce na dobře vyztužené plastové tělo. Rozměry šasi jsou 361 x 258 x 34,4 mm a hmotnost činí 2,12 kg, což na slušný herní notebook vlastně ani není tak mnoho.

Aktuálně je model A5 na českém trhu v jediné konfiguraci, takže není těžké ho popsat. 15,6'' panel má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), obnovovací frekvence je nasazena na 144 MHz, což je dobré pro FPS hry, nejčastěji 'třílečky''. IPS technologie výroby a antireflexní matný povrch jsou jakýmsi standardem. Výrobce udává 45 % zobrazení NTSC barevného prostoru, jde tedy o kvalitativně základní panel, ale už jen fakt, že se výrobce s tímto údajem obtěžuje, je pozitivní. Nejlevnější ''kancelářské'' panely na tom bývají hůře.

Výkonově vsází notebook na ne úplně nejběžnější kombinaci procesoru od AMD a grafické karty od NVIDIA. Konkrétně jde o osmijádrový model AMD Ryzen 7 5800H (3,2 GHz, Turbo 4,4 GHz, SMT, TDP 45 W). Postaven je na jádrech Zen 3 a vydán byl teprve v závěru minulého roku, jde tedy o pokročilý a moderní procesor, i když v této generaci se AMD dosud nevydalo cestou kombinace výkonných a efektivních jader (aktuální trend Intel procesorů 12. generace). Součástí nových procesorů je samozřejmě i integrovaná grafická karta AMD Radeon RX Vega 8, která sama o sobě už základní herní výkon nabídne. Pro mnohem lepší a plnější zážitek je zde ovšem dedikovaná karta NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU s 6 GB GDDR6 paměti a příkonem až 140 W. To je na notebook více než dost, ale máte jistotu, že hry poběží i ve štědře nastavených detailech se zapnutým ray-tracingem.

Procesory podporují dvoukanálově zapojené paměti RAM, řešeny jsou dvěma paticemi pro DDR5 SDRAM moduly, osazovány jsou 8 GB moduly s rychlostí 3200 MHz v páru, celkem tedy 16 GB. Úložiště dat je řešeno dvěma NVMe M.2 pozicemi pro SSD, osazen je jeden SSD s kapacitou 1 TB.

Soubor rozhraní a portů je bohatý a na hraní vám určitě bude stačit: po bocích tedy najdete jeden USB-C 3.2, dvojici USB-A 3.2 a dokonce jeden USB-A 2.0, výstup HDMI 2.0 v plné velikosti, mini Display Port a síťový port LAN RJ45 a 3,5mm kombinovaný audiojack. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.2.

V Čechách je možno koupit pouze výše uvedenou konfiguraci ve výbavě s Windows 11 Home za 37.190 Kč (vč. DPH), případně bez operačního systému za 34.190 Kč (vč. DPH).

Představení

Diskuse