15.6'' hraní na procesorech nejnovější 12. generace Intel Core - Gigabyte Aorus 15

16. 2. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Gigabyte přináší do nejvyšší třídy herních notebooků model s těmi nejaktuálnějšími technologiemi. Pokud chcete vyzkoušet procesory Intel Core 12. generace (Alder Lake), PCIe 5.0 sběrnici, DDR5 paměti a ještě je spojit s herními kartami NVIDIA GeForce RTX, můžete vyzkoušet třeba Gigabyte, tedy až skutečně přijodu na trh, zatím jsou jen oznámeny nové konfigurace.

15.6'' hraní na procesorech nejnovější 12. generace Intel Core - Gigabyte Aorus 15

Gigabyte je v podstatě specialistou na herní notebooky a řada Aorus představuje jeho vyšší třídu. Modely 15 a 17 jsou našlapány nejaktuálnější technikou a slibují více než plnohodnotný herní zážitek, umožní vám hrát i ty nejnovější AAA tituly. Směle může konkurovat herním desktopům výkonem – ale ne už cenou. Ta je opravdu podobná jako výkon – maximální. Ale zase dostanete technologie hezky v jednom balíčku a nemusíte si dělat hlavu s dostupností výkonných grafických karet.

Design notebooku patří mezi ty „hernější“. Tedy více akcentuje mohutnost, hrdě vystavuje mřížky výdechů chlazení, má docela výrazné klouby víka a podobně. Ale není to úplně zaměnitelné s "raketou" nebo "stíhačkou", design je přeci jen maličko uhlazenější, než byl před pár lety. A to vítám. I když s kancelářským strojem si ho stejně nespletete. Vzhledem k velikosti a způsobu použití vsází výrobce na dobře vyztužené plastové tělo. Rozměry šasi jsou 360 x 244 x 27 mm a hmotnost činí 2,4 kg.

Aorus 15 není zrovna široce konfigurovatelný, vlastně se liší jen grafickými kartami a displeji. „Základní“ 15,6‘‘ panel je hned sám o sobě zajímavý. Rozlišení je QHD (2560 x 1440 pixelů), obnovovací frekvence je nasazena na 165 MHz, což je dobré pro FPS hry (nejčastěji „střílečky. IPS technologie výroby a antireflexní matný povrch jsou jakýmsi standardem. Výrobce udává 72 % zobrazením NTSC barevného prostoru, to je také nadstandardní, i když pro fotící profesionály by to nemuselo být to pravé ořechové. Druhou možností pak je panel s „pouze“ Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), ale zato s obnovovací frekvencí 360 Hz. Ostatní parametry jsou stejné včetně pokrytí barevného prostoru.

Notebooky Gigabyte byly právě aktualizovány na 12. generaci procesorů Intel s kódovým označením Alder Lake, ty jsou spojeny s grafickými kartami z řady NVIDIA GeForce RTX 30. Alder Lake čip Intel Core i7-12700H disponuje 6 výkonnými jádry Golden Cove (tzv. P-jádra), které umí i Hyper-Threading, a „šetřivými“ jádry Gracemont, těch je 8, ale mohou pracovat pouze v režimu 1 jádro = 1 vlákno. Vyrobeny jsou technologií Intel 7, což je vlastně přeznačený upravený FinFET 10nm proces. Zkrácený zápis výkonu jader by mohl vypadat asi takto: Intel Core i7-12700H (6xP do 4,7 GHz, HT, 8xE 3,5 GHz, TDP 45 W). Součástí nových procesorů je samozřejmě i integrovaná grafická karty Intel Iris Xe generace 12.2. Ve slabších strojích půjde jistě o zajímavé řešení, ale u herního stroje nás zajímá spíše dedikovaná karta. Na český trh se chystá verze s NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti s 8 GB GDDR6 paměti a výkonem až 130 W. To je na notebook více než dost, ale oproti desktopovým grafikám poměrně málo – karta je totiž ve verzi Max-Q, tedy se sníženými frekvencemi a optimalizovaným napájením. Obecně má Gigabyte v nabídce i konfigurace s RTX 3060 a RTX 3080 Ti, obě také jako Max-Q verze, možná se časem ukážou i u nás.

Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR5 SDRAM moduly, osazovány jsou ty s rychlostí 4800 MHz, celkem 16 GB, výrobce bohužel neprozrazuje, zda jde o jeden, nebo dva moduly. Úložiště dat je řešeno dvěma NVMe M.2 pozicemi pro SSD, osazen je jeden SSD s kapacitou 1 TB.

Soubor rozhraní a portů je bohatý a na hraní vám určitě bude stačit: po bocích tedy najdete dva USB-C 3.2 (jeden s Thunderboltem a jeden Gen2 s podporou DisplayPortu), jeden USB-A 3.2 Gen1, výstup HDMI 2.1 v plné velikosti, síťový port LAN RJ45, 3,5mm kombinovaný audiojack. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6E /ax a Bluetooth 5.2.

V Čechách se na dodávky a naskladnění teprve čeká. Konfigurace s NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti a QHD displejem je aktuálně naceněna na 63 290 Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse