HP 250 G9 - 15.6'' základního kancelářského notebooku nabízí minimalistický krok vpřed

21. 12. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Po roce přichází nová generace oblíbeného základního kancelářského modelu univerzálního 15'' notebooku od HP. A protože vítězná sestava se nemění, i zde najdeme jen minimum změn: aktualizoval se samozřejmě procesor, trošku zrychlily paměti. Naopak šasi či displej a konektivita pokračují.

HP 250 G9 - 15.6'' základního kancelářského notebooku nabízí minimalistický krok vpřed

HP 250 je stálice na poli levných kancelářských notebooků. Hlavní cílovka, totiž firemní flotily, nepotřebují stlačit cenu na nejúplnější dno, cennější je možnost přijatelné hromadné správy, přijatelného zabezpečení a standardizace. Díky tomu se jedná o zajímavý notebook s dobrým poměrem ceny k výkonu, pokud vám stačí možnost konzumace obsahu na internetu a práce s kancelářskými programy. Mezigenerační posun je tedy minimální a orientuje se především na obměnu procesoru. Výkonový posun tedy není příliš velký a obměna se vyplatí spíše po dvou či třech generacích.

Designově je notebook jednoduchý, na první pohled plastový, drží se firemního designu, ale s plastově-stříbrnou barvou je zaměnitelný se spoustou jiných notebooků této kategorie. V podstatě ideální do podnikových flotil, kde mají prostě všichni „něco podobného“ a IT oddělení snadnější práci. Své uplatnění velmi dobře najde i v malé kanceláří soukromníka nebo i doma.

Rozměry 358 x 242 x 19,9 mm a hmotnost 1,74 kilogramu jsou na chlup stejné jako u předchozí generace G8. Notebook nepůsobí nijak těžce či neohrabaně, ale s narůstající cenou můžete mít snadno menší a výkonnější přístroje. Pokud ho potřebujete na práci v kanceláři a přenášet ho budete jen mezi místnostmi, bude sloužit výborně. Na práci v pohybu či v terénu ale volte něco praktičtějšího.

Úhlopříčka displeje činí 15,6'', poměr stran 16:9, rozlišení je 1920 x 1080, jde o panel se svítivostí 250 nitů a především s matným povrchem. Technologii výroby označuje HP jako SVA (Standard viewing angle), což je firemní označení pro starší technologii TN (twisted nematic), očekávejte tedy inverzi barev při pohledu z úhlu. Pokrývá 47 % barevného prostoru NTSC, je tedy jasné, že jde o velmi obyčejný kancelářský panel, který se rozhodně nehodí pro profesionálnější práci s barvami – úpravy fotografií či videa.

HP 250 G9 nabízí levnější procesory z aktuální generace Alder Lake, dostanete tedy i u takto levných notebooků výhody big.LITTLE architektury. V nabídce jsou samozřejmě pouze levné modely Intel Core i3-1215U (2 výkonná jádra s HT, až 4,4 GHz, 4 efektivní jádra, až 3,3 GHz, 10 MB Smart Cache, 15 W TDP) a Intel Core i5 1235U (2 výkonná jádra s HT, až 4,4 GHz, 8 efektivních jader, až 3,3 GHz, 12 MB Smart Cache, 15 W TDP). Oba procesory mají integrovanou grafiku Intel Iris Xe Graphics, v případě Core i5 je taktována o 100 MHz výše, takže podává i mírně lepší výkon, ovšem na běžnou práci či přehrávání videa v nativním rozlišení displeje stačí s přehledem obě verze, rozdíl možná poznáte až u her (vhodné jen pro občasné hraní starších a méně náročných her).

Všechny aktuální konfigurace se nabízí s 8 GB DDR4-3200 RAM realizovaném jedním modulem. Vysoce pozitivní je fakt, že také všechny obsahují dva standardní paměťové sloty, takže rozšíření na 16 GB může být dílem okamžiku, navíc mezigeneračně používá HP sice stále DDR4, ale rychleji taktované moduly. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a může mít (od výrobce, uživatelsky leze dát i více) kapacitu 256 GB nebo 512 GB.

Výbava porty je relativně jednoduchá, ale pro běžný kancelářský provoz stačí. Obsahuje jeden USB-C 3.1 Gen 1, tedy ideální pro připojení dokovací stanice, dva USB-A 3.1 Gen 1, HDMI 1.4b a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará WiFi ac a Bluetooth, obsažen je i výklopný RJ-45 konektor pro připojení „drátového“ gigabitového ethernetu. Nechybí ani čtečka paměťových SD karet a web kamera s mikrofonem. Kvůli Windows 11 už je zabezpečení pomocí TPM 2.0 samozřejmostí.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i3-1215U, 8 GB RAM a 256 GB úložištěm zaplatíte 10.490,- Kč včetně DPH, v případě lepší sestavy s Intel Core i5-1235U a 512 GB úložištěm 13.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse