Osmá generace kancelářské klasiky a procesory AMD Ryzen - HP ProBook 455 G8

6. 4. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ProBooky patří mezi klasické firemní notebooky, které najdete v nejedné kanceláři firem po celém světě. 15,6‘‘ přístroj střední třídy nabídne tradiční design s akcentem na nenápadnost a konzervativnost, hardwarovou výbavu kompletně od AMD a čtečku otisků prstů i v nejzákladnější výbavě.

Osmá generace kancelářské klasiky a procesory AMD Ryzen - HP ProBook 455 G8

ProBook 455 G8 staví, jak říká modelové číslo s pětkou na konci, na hardwaru od AMD, zároveň existují exteriérem totožné notebooky s modelovým číslem s nulou na konci (450), ty mají za základ čipy od Intelu. Obecně lze notebook charakterizovat jako business model s vyváženým poměrem kvality a ceny. Jedná se ovšem o cosi jako nižší střední třídu – čtečka otisků prstů není samozřejmost a přitom se v openspace kancelářích může hodit, vždyť notebook se často zamyká i kvůli pěti krokům, některé firmy ale mají požívání čteček zakázané.

Notebook působí velmi povědomým dojmem, jako bychom ho někdy viděli – to protože drží velice striktně výrazový designový jazyk, přesto jde ale o nové šasi, které se od minulé generace liší i rozměry, byť jen maličko. Délky hran jsou tedy 359,4 x 233,9 x 19 mm a hmotnost 1,74 kg. V rámci kategorie mezi ty mírně nadprůměrné, navíc notebook je v mezigeneračním ohledu menší a lehčí, přestože velikost displeje či klávesnice se nezměnila, druhý jmenovaný kus výbavy je stále vybavený i podsvícením. 15‘‘ notebooky nejsou obvykle zaměřeny speciálně na mobilitu, ale přenositelnost problémem určitě nebude.

Úhlopříčka displeje činí 15,6'', poměr stran 16:9, rozlišení je 1920 x 1080 px, jde o IPS panel se svítivostí 250 nitů a především s matným povrchem. Jde o běžný panel plnící dnešní kancelářské standardy, který vás nezklame, ale ani nijak nenadchne. Je společný všem konfiguracím včetně té nejdražší a nenalezl jsem nabídku lepší varianty. Ale pro vyplňování excelových tabulek a psaní reportů nebo seminárních prací není více potřeba a na základní sledování Netflixu také postačí.

Tlaku na cenu lze mimo jiné vzdorovat také úsporami z rozsahu. U ProBooku to znamená, že máte na výběr jen z několika konfigurací, které se liší jen málo, vlastně jen pamětí, pevným diskem a zejména procesory, které jsou v nabídce tři, všechny od AMD. Mají 15W TDP a jde o procesory generace Zen 3 (Cezanne) vyrobené 7nm procesem. Základem je čtyřjádrový AMD Ryzen 3 5400U (2,3 GHz, TB 4,0 GHz, SMT), vyšší možností šestijádrový AMD Ryzen 5 5600U (2,3 GHz, TB 4,2 GHz, SMT) a nejvyšší konfigurace mají osazen osmijádrový AMD Ryzen 7 5800U (1,9 GHz, TB 4,4 GHz, SMT). O grafickou stránku věci se stará vestavěné jádro AMD Radeon Graphics s architekturou Vega.

Ve všech sestavách jsou osazovány moduly DDR4-3200, kapacity jsou 8 nebo 16 GB a vždy jsou použity 8 GB moduly, jeden nebo dva, podle velikosti. Datové úložiště disponuje pouze jednou pozicí se slotem M2 s podporou NVMe, zde jsou osazovány SSD s kapacitami 512 GB nebo 1 TB.

Výbava porty je uzpůsobena kancelářskému provozu a není malá, ale nečekejte žádnou extra nabídku specialit. Obsahuje jeden USB-C 3.2 Gen 2 (s podporou DisplayPortu a napájení) a tři USB-A 3.1 Gen 1, HDMI a kombinovaný audiojack 3,5 mm. O konektivitu se stará jak „drátová“ gigabitová síťová karta s konektorem RJ-45, tak bezdrátové WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Poslední možností je čtečka SD karet.

O zabezpečení se stará TPM čip a čtečka otisků prstů i v základních konfiguracích, což se v kancelářském provozu i na cestách jistě docení. Klávesnice je podsvícená a odolná proti polití. V rámečku displeje se nachází jednoduchá webkamera, na videokonference by měla stačit.

Za základní konfiguraci s procesorem AMD Ryzen 3 5400U, 16 GB RAM a 512 GB úložištěm zaplatíte 17.990,- Kč včetně DPH a ještě dostanete tříletou záruku, v případě vrcholné sestavy s AMD Ryzen 7 5800U, 16 GB RAM a 1 TB SSD a také prodlouženou zárukou bude cena činit 29.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse