Štíhlá lifestylovka pouze s USB-C - Huawei MateBook X Pro 2022

7. 12. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Huawei je značka s poněkud rozporuplnou pověstí kvůli ochraně údajů uživatelů především ve spojitosti s dodávním součástí mobilní infrastruktury. Na druhou stranu je to čínský gigant, který je na domácím trhu obrovsky úspěšný a nebál se pustit do křížku s americkými úřady. A co se technologií i zařízení týče, Huawei určitě umí a je vytrénován neuvěřitelnou konkurencí mezi výrobci na čínském trhu mobilů. Co ale notebooky?

Štíhlá lifestylovka pouze s USB-C - Huawei MateBook X Pro 2022

My dnes máme tu čest s modelem MateBook X Pro, což je vrchol firemní nabídky. Typologicky spadá mezi velmi luxusní livestylovky, které se soustředí na propojení perfektního designu s lehkostí, mobilitou a přijatelným výkonem. Mezi inspirační zdroje bych určitě zařadil Apple, ale také MS Surface produkty, přestože MateBook je dostatečně svébytným zařízením na to, aby v něm člověk musel vidět jen nějakou kopírku.

Co člověka určitě zaujme na první pohled, je barevné provedení modré (Blue Ink) varianty, která má navíc jemně strukturovaný povrch a je opravdu elegantní a originální. Hladká šedá varianta (Space Grey) už vedle konkurence zdaleka tolik nevyniká, ale zase potěší konzervativnější zákazníky. Tělo je vyrobeno z hořčíkové slitiny, což dodává již tak velmi štíhlému tělu lehkost kombinovanou s pevností, tedy něco, co se u vysoce mobilního notebooku více než hodí. Design je velmi jednoduchý a čistý, bez zbytečných hran, kombinuje rovné plochy, přímé linie a organické obliny. Důležitá evidentně byla štíhlost notebooku, v zavřeném stavu má v této veličině rozměr pouhých 15,9 mm. Půdorys je potom 310 x 221 mm, rámečky jsou opravdu minimální, navíc rozměry ještě poukazují na to, čím se inspiroval MateBook u Surface...

...totiž na displej s poměrem stran 3:2, který je na trhu spíše výjimkou, ale Microsoft ho používá prakticky u všech svých zařízení. Displej sám je velmi kvalitní, má rozlišení 3120 x 2080 pixelů (řekněme, že nestandardní 3k) na úhlopříčce 14,2'', obnovovací frekvenci 90 Hz (přepínatelnou pomocí šikovné firemní appky na 60 Hz, což dosti šetří výkon), svítivost krásných 500 nitů (standard je polovina) a technologii LTPS (vylepšená obdoba IPS).

Aktuálně je MateBook X Pro nabízen v jediné hardwarové konfiguraci, jejímž srdcem je procesor Intel Core i7-1260P (4x 2,1/4,7 s HT a 8x 3,4, TDP 28 W) Alder Lake. O grafiku se starají integrovaná jádra procesorů, tedy Intel Iris Xe (gen. 12 Alder Lake). Jde o nejmodernější procesory s LITTLE.big architekturou, ovšem jsou samozřejmě zaměřeny hlavně na efektivitu a dlouhou výdrž na baterie, i když zvládnou i jednodušší 3D grafiku. To také posouvá notebook spíše ke kancelářské práci a konzumaci multimediálního obsahu, než ke schopnostem provozovat hry nebo náročnější 3D modelovací programy.

Paměť RAM je standardu LPDDR5-5200, má velikost 16 GB a je připájená přímo na desce. Rozšíření tedy není žádným způsobem možné, na druhou stranu 16 GB by mělo stačit po celou morální životnost počítače. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 1 TB.

Výbava porty je opravdu jednoduchá, poplatná lifestylovému zaměření notebooku a špičkově moderní. K dispozici jsou totiž "pouze" 4 porty USB-C, z toho 2 s Thunderboltem 4 (s podporou Power Delivery, HDMI a DisplayPortu) a kombinovaný audiojack 3,5 mm. Víc nic. O konektivitu se starají zase výhradně bezdrátové sítě: WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2. Samozřejmostí je web kamera, byť pouze s udaným rozlišením 720P.

Za jedinou dostupnou konfiguraci s procesorem Intel Core i7, 16 GB RAM a 1 TB SSD utratíte 49.290,- Kč vč. DPH, nabízena jsou dvě barevná provedení.

Představení

Diskuse