14'' OLED s překlápěcím displejem a aktivním stylusem - Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 7

9. 11. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPady jsou vlajkovou lodí nabídky notebooků od Lenova a modely X1 tím nejlepším, co ThinkPady nabízí. Co když přidáte ještě slovo Yoga, které u Lenova obvykle znamená překlápěcí konstrukci? Odolný, mobilní, stylový pracovní notebook, který se chlubí i OLED dotykovým displejem a vestavěným aktivním stylusem s integrovaným nabíjením. Ovšem pokud vás tento notebook zaujal, připravte se na opravdu prémiovou cenu.

14'' OLED s překlápěcím displejem a aktivním stylusem - Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 7

ThinkPad, to bylo a stále je synonymum pro pracovní notebooky plnícími nejvyšší standardy, spolehlivé, trvanlivé, odolné. Také bývaly známé upřednostňováním ergonomie a technicistních detailů nad estetikou, ale tyhle doby už jsou pryč. Dnes už mají ThinkPady mnohem obvyklejší elegantní design, který se celkově dost podobá i ostatním hráčům v tomto segmentu a vydělují je hlavně detaily – hlavním poznávacím znamením je našikmo položené logo v růžku víka displeje a vesele rudý bod trackpoint uprostřed klávesnice – obojí dědictví po předcích ještě z dob, kdy značku vlastnilo americké IBM

Na rozdíl od ještě maličko zajímavější verze X1 Carbon nepoužívá X1 Yoga uhlíková vlákna, ale zase přidává dvojité panty víka se schopností otočit displej o 360 stupňů. Platformou notebooku je celohliníkové šasi s přiznaným materiálem a rozměry 314,4 x 222,3 x 15,23 mm, což z něj dělá v rámci 14'' přístrojů malé a velmi tenké zařízení. Hmotnost je od 1,38 kg, notebook je tedy šikovný do ruky, snadno přenosný a přitom i odolný a i výdrž baterie je optimalizována pro celodenní kancelářskou práci bez nabíječky.

Úhlopříčka displeje činí 14'' a poměr stran je 16:10, navíc máte na výběr ze dvou displejů, z nichž ten lepší patří mezi ty vůbec nejlepší aktuálně v noteboocích dosažitelné. Základní obrazovka pracuje s rozlišením 1920 x 1200 pixelů (WUXGA), jasem 400 nitů a je vyrobena za použití technologie IPS a vybavena dotykovou vrstvou. Rozhodně jde o výborný a nadprůměrný displej, ale určitě si jím nejde odůvodnit cenovku nad 80 000 Kč. To druhý displej této třídě odpovídá mnohem lépe: dotykový OLED displej s rozlišením 4K (3840 x 2400 pixelů) a jasem 500 nitů. A nezapomínejte, že u OLED panelů jsou černé pixely opravdu černé (zhasnuté), tedy i kontrast je na velmi vysoké úrovni. Oba panely mají obnovovací frekvenci na běžných 60 Hz, u 4K displeje by si ovšem s vyšší frekvencí už jen těžko poradila integrovaná grafika. Displeje také disponují technologií pro snížení vyzařování modrého světla, které škodí především spánkovým rytmům.

Zatímco na mezinárodních stránkách Lenova najdete opravdu přehršel konfigurací, v Čechách je prozatím nabídka skromnější a běžně se potkáte jen se dvěma procesory - Intel Core i7-1255U (4x 1,7/4,7 GHz s HT a 8x 3,5 GHz, TDP 15 W) a Intel Core i7-1260P (4x 2,1/4,7 s HT a 8x 3,4, TDP 28 W) Alder Lake. O grafiku se starají integrovaná jádra procesorů, tedy Intel Iris Xe (gen. 12 Alder Lake). Jde o nejmodernější procesory s LITTLE.big architekturou, ovšem jsou samozřejmě zaměřeny hlavně na efektivitu a dlouhou výdrž na baterie, i když zvládnou i jednodušší 3D grafiku.

Paměť RAM typu LPDDR5-5200 je napevno připájena na desce a má velikosti 16 nebo 32 GB, nejde tedy nijak rozšířit. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 1 TB.

Výbava porty je spíše střídmější, ale zato velice moderní a pro dnešní pracovní nasazení výborně připravená. K dispozici je dvojice USB-C, oba s Thunderboltem 4 (s podporou Power Delivery a DisplayPortu) a dvojice USB-A 3.2 Gen 1, dále HDMI a pak už jen audiojack 3,5 mm. O konektivitu se starají výhradně bezdrátové sítě: Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.1. Samozřejmostí je web kamera a TPM 2.0 čip, zabezpečení spoléhá nejen na čtečku otisků prstů, ale i vizuální systém s IR kamerou.

Za základní konfiguraci s nízkonapěťovým procesorem Intel Core i7-1255U, 16 GB RAM a WUXGA displejem utratíte 79.690,- Kč vč. DPH, za konfiguraci s Core i7-1260P, 32 GB RAM a 4K displejem 81.590,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse