15.6'' základ s TN panelem a klávesnicí odolnou proti polití - Lenovo V15 G2

19. 1. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Když jsou finance zásadním a tísnivým omezením při pořízení notebooku, je potřeba se poohlédnout v nižší třídě. Lenovo vychází vstříc třeba i tím, že v rámci své základní řady V nabízí konfigurace bez operačního systému. Zda jsou kompromisy ve výbavě výhodné, tak, jak je udělalo Lenovo, už musí posoudit každý zájemce sám.

15.6'' základ s TN panelem a klávesnicí odolnou proti polití - Lenovo V15 G2

Každá nabídka musí někde začínat. Kupovat si to nejlevnější většinou přináší určité kompromisy, ale někdy je finanční tlak prostě silný a nutnost vlastnit a používat notebook také. A od toho tu máme notebooky nižší třídy. Jsou velmi levné, kupříkladu dnešní Lenovo můžete v extrémním případě koupit už za částku jen maličko převyšující 10.000 Kč, na druhou stranu je to vždycky obchod „něco za něco“ a kompromisů v této cenové hladině napočítáme už docela dost. A uživatel sám se musí rozhodnout, co oželí a co je pro něj to důležitější. A řečeno terminologií NHL: Jaký „trejd“ vám nabídne V15 ve své druhé generaci? A to podotýkám, že stále ještě nejsme na úplném cenovém dně, existuje i kategorie notebooků pod 10.000 Kč.

Jedná se o 15'' notebook, měl by být tedy relativně univerzální, vzhledem k ceně ovšem nelze očekávat přehnaně výkonný hardware. Z požadavku na plynulý běh systému, přijatelný bootovací čas a běh i více běžných kancelářských aplikací nebo oken webového prohlížeče slevit nemusíte. Klávesnice je vlastně docela velká a pohodlná, navíc jí nechybí ani numerický blok, naopak podsvícení chybí. Šasi je naprosto pochopitelně plastové, i tak by pevnost konstrukce mohla být dobrá. Rozměry činí 359,2 x 235,8 x 19,9 mm a hmotnost je 1,7 kg, což notebook v rámci kategorie řadí k pomyslnému průměru. Esteticky samozřejmě „plasťák“ působivý není, ale vyloženě urazit by také nikoho neměl.

Displej je přesně takový, jaký bych v této kategorii čekal, svítivost přijatelných 250 nitů, úhlopříčka 15,6‘‘, rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a technologicky jde o levný TN (Twisted Nematic) panel s antireflexním povrchem. Výrobce i čestně přiznává, že displej zvládne pouze 45% barevného prostoru NTSC, což není zrovna dobrý výsledek, ale při běžné práci to je jedno a s plošším podáním filmů se lze v tomto případě smířit. Oproti IPS panelům, budou o poznání horší boční pozorovací úhly.

Na českém trhu zatím najdeme pouze výsek konfigurací, které Lenovo představilo pro světový trh, každopádně výběr ze tří procesorů se mi jeví jako dostatečný. Základem je dvoujádrový Intel Core i3-1115G4 (3 GHz, boost 4,1 GHz, HT) s integrovanou grafikou Intel UHD, nejvyšší verze nabízí čtyřjádrový Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, boost 4,2 GHz, HT) s integrovanou grafikou Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2), ta je oproti UHD výrazně lepší. Cenově je mezi oba procesory vklíněno šestijádrové APU od AMD: Ryzen 5 5500U (2,1 GHz, boost 4 GHz, SMT), také s integrovanou grafikou Radeon. Od žádného z procesorů nelze čekat herní výkony, zejména co se grafické stránky týče, ale jsou to všechno moderní kousky, které se za výkon v běžném pracovním nasazení stydět nemusí.

Paměť je realizována dvěma moduly, přičemž jeden je napevno napájen na desku a druhý je zapojen do jediného slotu. Na desce je 4 GB DDR4-3200, ve slotu potom druhý 4 GB modul, ale teoreticky je možno osadit i větší a paměť rozšířit. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD o kapacitě 256 nebo 512 GB, v notebooku je volná i 2,5'' pozice pro 7mm HDD nebo další SSD (SATA) pro případné rozšíření.

Soubor rozhraní a portů obsahuje jeden USB-C 3.2 Gen1, jeden USB-A 3.2 Gen1 a jeden USB-A 2.0. Dále výklopný konektor ethernetu (RJ-45), obrazový HDMI 1.4 v plné velikosti a kombinovaný sluchátkový 3,5 mm jack. O konektivitu se stará WiFi 5 /ac a podporu má i Bluetooth 5.0. Chybí čtečka paměťových karet, naopak příjemnými drobnostmi jsou TPM čip (nutnost pro běh Win 11), webkamera s mechanicky posuvným krytem a dokonce klávesnice odolná proti náhodnému polití.

V Čechách je dostupná nejlevnější sestava s cenou od 10.590,- Kč s procesorem Intel Core i3-1115G4 8 GB RAM a 256 GB SSD, oželet musíte ovšem operační systém. S Windows 10 Home a větším SSD (512 GB) je cena už 14.290 Kč. Nejvyšší sestava s Intel Core i5-1135G7 stojí 16.690 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse