13.5'' postupné evoluce stylovky od softwarového gigantu - Microsoft Surface Laptop 5

26. 10. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jak je u Microsoftu zvykem, vždy na podzim uvádí nové modely. Pojďme se podívat na letošní (2022) menší Surface Laptop 5 s 13,5‘‘ obrazovkou. A co je nového? Především vynechání AMD a nová generace procesorů Intel.

13.5'' postupné evoluce stylovky od softwarového gigantu - Microsoft Surface Laptop 5

Surface Laptop 5 se opět vyrábí ve dvou velikostech displeje, ale dnes se budeme věnovat pouze menší variantě a tu 15'' si necháme na jindy. Na začátek je potřeba říci, že jde především o upgrade hardwarového vybavení a design a šasi přístroje zůstaly prakticky beze změn. Jde tedy pořád o prémiový notebook, který chce čerpat ze síly značky a výrazného, osobitého a pro mě osobně velmi povedeného designu. Především mě těší, že zůstala zachována měkká alcantarová plocha kolem klávesnice u platinové verze. Pokud alcantaru nemáte v oblibě, je k dispozici i černá verze s kovovou opěrkou dlaní.

Zaměření notebooku je celkem jasné od uvedení první generace na trh: lifestylový přístroj, který je krásný, jednoduchý, velmi dobře rozpoznatelný proti konkurenci – tedy přinejmenším v otevřeném stavu – a s možností používat ho i pro firemní „flotily“, i když zde oproti konkurenci příliš nevyniká.

Displej má úhlopříčku 13,5'' a jak je pro Surface zařízení zvykem, poměr stran 3:2, to je jejich poznávací znamení! Neobvyklé je díky tomu i rozlišení 2256 × 1504 px, i když poslední dobou poměr stran 3:2 nabízí již více výrobců. Microsoft svou zobrazovací technologii nazývá PixelSense, to znamená dotykový IPS panel s podporou Surface Pen. Jemnost displeje je 201 ppi (bodů na čtvereční palec), kontrast 1300:1. Podle charakteristik jde o stejný displej, jako u minulé generace, ovšem přibyla technologie Dolby Vision IQ3 a navíc je povrch chráněn sklem Gorilla Glass.

Šasi, které je typu unibody, tedy z jednoho kusu hliníku, menší má rozměry 308 mm × 223 mm × 14,5 mm, hmotnost pak činí 1.297 kg. Notebook je tedy opravdu relativně tenký s přijatelnou hmotností, vejde se skoro všude. V nabídce je ve dvou barvách, tedy obecně žádná změna oproti minulé generaci.

Valná většina změn se odehrává v oblasti hardwaru. Především Microsoft upustil od podpory AMD a Surface Laptop 5 lze opět zakoupit pouze s procesory Intel, tentokrát 12. generace Core. Na výběr jsou pouze dva: Core i5-1235U (2 jádra až 4,4 GHz + 8 jader až 3,3 GHz) a Intel Core i7-1255U (2 jádra až 4,7 GHz + 8 jader až 3,5 GHz) vyráběné 10nm procesem (se jménem Intel 7) a vybavené integrovanou grafikou Intel Iris Xe Graphics. Zvládne i jednoduché hry, ale výkon je vhodný především pro kancelářskou práci, procházení webu a multimédia, velkou výhodou je ovšem dlouhá výdrž na baterie, Microsoft uvádí až 18 hodin při „běžné práci“. Osazeno je 8, 16 nebo 32 GB LPDDR5X RAM připájené na desce, rozšíření možné není, alespoň však došlo k posunu na aktuální generaci, a tedy zrychlení. Paměťové úložiště představují vyměnitelné SSD disky o kapacitách 256 a 512 GB nebo 1 TB.

Notebook má opravdu střídmou výbavu porty, to přímo patří k jeho filosofii - jeden USB-A 3.1 a jeden USB-C 4.0 s rozhraním Thunderbolt 4 a DisplayPort, 3,5 mm kombinovaný jack (in/out) a proprietární konektor pro připojení napájení nebo dokovací stanice (Surface Connect). O konektivitu se stará Wi-Fi 6 /ax a Bluetooth 5.1, i zde došlo k posunu o jednu generaci. Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu s webkamerou (720p) a funkcemi Windows Hello. Reproduktory podporují Dolby Atmos 4 (tedy prostorový zvuk, zde pravděpodobně dopočítávaný). Klávesnice je podsvícená, připomenout lze i senzor okolního světla pro automatické ovládání jasu displeje či klávesnice.

Za základní konfiguraci s procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 256 GB SSD zaplatíte 29.990,- Kč vč. DPH, vrcholná sestava aktuálně k dispozici na českém trhu s Intel Core i7, 16 GB RAM a 512 GB SSD vyjde na 50.290,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse