17'' LCD, Intel Alder Lake, NVIDIA RTX ... zamířit, a pal! - MSI Crosshair 17

18. 5. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Ve výrazně inovovaném a snadno rozeznatelném designu nám MSI nabízí aktuální herní model Crosshair se 17'' displejem a nejnovější technikou. Procesor s LITTLE.big architekturou, grafická karta poskytující použitelný ray-tracing a všudypřítomné žluté detaily.

17'' LCD, Intel Alder Lake, NVIDIA RTX ... zamířit, a pal! - MSI Crosshair 17

Potkat v dnešní široké nabídce nezaměnitelný notebook není ani obvyklé, ani snadné. MSI zvolilo velmi výraznou žlutou grafiku a žluté notebooky, to je věc objevující se jen zřídka. Maně si vybavím snad jen Asus Lamborghini VX z roku 2008, také herní notebook s výrazně žlutou barvou. A vida, pamatuji si ho i po téměř 15 letech. A pokud vám hodně záleží na prvním dojmu a chcete být při hraní trochu extravagantní, rozhodně doporučuji, upřít pozornost na tento kousek!

Jakkoli je vnější podoba díky grafice neobvyklá a zapamatovatelná, tvarově, hmotností i hardwarem jde o dnešní typický herní notebook z vyšší cenové kategorie. Má rychlý displej a počítá s používáním ray-tracingu – jak z pohledu výkonu, tak skloubení displeje s grafickou kartou.

Šasi má rozměry 398 x 273x 27,2 mm, hmotnost činí 2,8 kg a řadí tím notebook na stranu těch těžších. Má výkonné dvouventilátorové chlazení s relativně výraznými výdechy po stranách a vzadu, ještě viditelnější jsou otvory pro nasávání vzduchu zespodu notebooku v šestibokých strukturách – to ovšem pouze když notebook přenášíte. Zároveň je na šasi trochu vidět, že je pouze plastové – to se neschová ani pod veselou barvou.

Aktuálně je na českém trhu notebook nabízený ve dvou verzích, kromě dnes představované se 17'' displejem existuje ještě 15'' verze. S konfiguracemi je to také jednoduché, aktuálně je na českém trhu pro 17'' displej jediná. Samotný displej je typu IPS, má rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s obnovovací frekvencí 360 Hz, matným povrchem a poměrem stran 16:9. Obsáhne 100% barevného prostoru sRGB a 42% nebo také 42 % NTSC, což nejsou špatné hodnoty. Displej je vzhledem k obnovovací frekvenci dost náročný na výkon, naštěstí na to výrobce pamatoval.

Sestava je postavena kolem čtrnáctijádrového Intelem Core i7-12700H, který kombinuje šest výkonných a osm efektivních jader. Výkonná jádra mají základní frekvenci 2,3 GHz a turbo až 4,7 GHz, umí zpracovávat 2 vlákna současně (Hyper-Threading). Efektivní vlákna mají frekvenci až 3,5 GHz a pracují výhradně s jedním vláknem. Součástí je i integrované grafické jádro Intel Iris Xe. Sestava CPU a grafického čipu má nominální hodnotu TDP 45 W, ale ve špičce se vyšplhá, až na 95 W. Pro herní potřeby je osazena dedikovaná grafická karty NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU s 8 GB GDDR6 a příkonem až 140 W. To by mělo pohodlně dostačovat i pro nejnovější hry a ve spojení s ray-tracingem a rychlým panelem.

Z pohledu těch nejlepších herních přístrojů najdeme v oblasti paměti jeden z mála kompromisů: výrobce uvádí pouze DDR4 moduly RAM s frekvencí 3200 MHz efektivně. Notebook je vybaven dvěma sloty a oba jsou obsazeny 8 GB moduly pro maximální využití výhody dvoukanálového řadiče, celkem je tedy k dispozici 16 GB. Úložný systém je vyřešen dvěma sloty pro M.2 NVMe moduly, osazen je jeden, kapacita je 1 TB, druhý je volný pro uživatelské rozšíření.

Do výbavy patří dále soubor portů – tvoří jej jeden USB-C 3.2 Gen2, dvojice USB-A 3.2 Gen1 a jeden USB-A 2.0, dále HDMI 2.1 a síťový RJ-45 konektor. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5 mm jackem. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.2. V rámečku displeje najdeme HD webkameru, klávesnice má programovatelné RGB podsvícení s výraznou žlutou čtveřicí tlačítek WASD, nechybí TPM 2.0 čip nebo zvuková technologie Nahimic s vysokým rozlišením.

V Čechách dostupná sestava má cenu stanovenou na 59.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse